Foto: Pressbild

Ivory gästas av AKI på albumsingeln ”Ingen Kärlek”

Väger in på situationen i Sverige

Ivory & AKI är två veteraner med olika banor i det svenska rapgamet. Ivo slog igenom i början av 10-talet när han klev fram som förgrundsfigur för svensk trap, som då började växa med drömska och trippiga beats kombinerat med lyrik som ofta kretsade kring mer hedonistiska livsstilar än den mer eftertänksamma "conscious rap" som var störst innan.

AKI var å andra sidan en av de största fanbärarna för generationen av hiphop precis innan Ivory, då han som som medlem av Uppsalagruppen Labyrint revolutionerade svensk hiphop med influenser av reggae tillagda till de ofta samhällskritiska och verklighetsskildrande texterna.

Över ett årtionde sedan generationsbytet mellan deras stilar enas de som OG:s för dagens rappare, en roll som de båda axlar och använder för att reflektera över den mörka situationen i Sverige just nu på "Ingen Kärlek". Ett meddelande genom musiken som AKI tidigare berört under 2023, bland annat på den ärliga EP:n BJÖRNLIGAN med The Salazar Brothers.

”Jag blev inspirerad att skriva denna låt efter ett besked om att en yngre släkting nyss blivit dömd för ett brott kopplat till en av konflikterna som figurerat i media, och efter ca 40-45 minuter hade jag min vers + refrängen", säger Ivo bakgrunden till låten.

"Kunde inte tänka mig någon annan gäst på låten än AKI, som många gånger förr pratat i egenskap av OG till dom yngre och resultatet blev en rätt mörk men viktig låt som jag hoppas kan bidra till något positivt i denna mörka tid som vi alla på något sätt påverkas av oavsett vem eller var vi är”

"Ingen Kärlek" är ännu en singel från Ivorys kommande album BABA IVO, som förväntas dyka upp innan året är slut. Den följer det senaste släppet "Skenet Bedrar", som valde att titta inåt och mot relationer till skillnad från den mer breda samhällsanalysen på "Ingen Kärlek".

Beatet är producerad av PreGame & Ivo själv, med Simon Superti som exekutiv producent precis som på hela det kommande albumet. Låten öppnas upp med ljudklipp från olika nyhetssändningar och när Ivory kliver in med refrängen sätter han direkt sin egna prägel på budskapet.

"Finns ingen kärlek kvar i min stad, salt i såren läker ej bra
Lillebror här ute du måste stå för ditt ord och vägen du valt"

Lyssna på "Ingen Kärlek" och mer ny musik i DOPEST Playlist!