Jacob Banks – artisten som inte vill placeras i något fack

Dopest har träffat Jacob Banks – artisten som är på mångas to-watch-list. Lär känna honom i vår exklusiva intervju om allt från kärleken till Kanye, drömmen om en egen klädkollektion, och att inte vilja placeras in i något fack.

Dopest har gjort en djupdykning för att lära känna Jacob Banks, aktuell med singel "Unknown (To you)" från det kommande albumet The Village. Han befinner sig på blixtvisit i Sverige för att spela in Skavlan (se avsnittet här) och återvänder 29 mars för en spelning på Debaser. Vi blev lovade 15 minuter med artisten, som bara tre timmar senare lämnade Sverige.

"For the mandem by the mandem"

Foto: Victor Bergstedt

Banks har besökt Stockholm förut, men inte haft tid att utforska staden. Dopest frågar honom om det finns någon särskild plats han vill besöka. Då plockar han fram sin mobil och visar en bild från Emmaus, en vintagebutik vid Slussen. Han har ett stort intresse för mode. Eller som han säger - ett intresse för stil. Själv skulle han beskriva sin stil som bekväm och han är känd för att alltid bära beanies. När vi frågar honom om han är besviken över att ha missat Stockholm Fashion Week svarar han dock:

”Jag missade faktiskt Stockholm Fashion Week med flit ... Det är inget för mig. Jag är intresserad av personlig stil. Det är något som alla har. Mode är mycket mer krävande. Det finns regler. Det är för mycket."

Det märks att Banks har ett brinnande modeintresse för precis när intervjun lider mot sitt slut sätter han sig ner igen, trots att han har bråttom iväg. Banks avslöjar då för Dopest att han skulle vilja starta sitt eget klädmärke. Han säger dock att det är svårt att gå från idé till verklighet. Vi frågar vilken typ av kläder han vill göra. 

 

"Jag vill göra vinterkläder. Det låter kanske lite konstigt, men enligt mig finns det ingen ordentlig klädkultur när det kommer till vintermode. Folk har på sig The North Face, men det finns ingen vinterklädeskultur 'for the mandem by the mandem'."

 

Musiken återspeglar budskapet i texten

Foto: Victor Bergstedt

Den 26-åriga Jacob Banks kommer ursprungligen från Nigeria. Vid 13 års ålder flyttade han till Birmingham. Numera bor han i London. Den som tidigare hört talas om honom, känner förmodligen till historien om hur han och hans vänner under ett inbrott blev bestulna på allt förutom en gitarr. Banks som alltid har älskat musik lärde sig att spela gitarr genom YouTube-klipp. Musikskapandet skedde naturligt. Han började göra musik tack vare uppmuntring från sina vänner, mest som en kul grej. Efter att ha gästat BBC Radio 1 Live Lounge tog hans karriär en rivstart. 

I sitt musikskapande inspireras Banks ofta av poesi. Han har alltid älskat att leka med ord, trots att han många gånger tycker att poeter är för dramatiska. Banks poesiintresse startade en sommar när han var i 20-årsåldern och studerade på universitet. Då fick han upp ögonen för Def Poetry Jam och föll för det direkt. Däremot skulle han inte beskriva sig själv som en poet. När vi frågar honom om han har testat Spoken Word, skrattar han och säger att den typen av poesi är alldeles för dramatisk för hans smak.

Under intervjuns gång gör Banks det väldigt tydligt att han inte har något intresse av att sätta någon stämpel på varken sig själv eller på den musiken han skapar. Istället kallar han sig för en sagoberättare. Han vill inte tvinga en låt att vara till exempel jazz om det faktiskt inte är jazz. Risken med att binda sin musik till en viss genre är att man inte når ut till alla, tycker Banks.

"För mig är det viktigt att musiken återspeglar energin. Om jag skriver en låt om att växa upp vill jag inte göra det i form av en gospelsång. Då kanske jag hellre gör en soul-låt eller en låt med hiphop-influenser. Det återspeglar energin i mitt ursprung och var jag kommer ifrån: Hiphop, grime."

Banks älskar alla versioner av Kanye

Foto: Victor Bergstedt

Just nu är Banks största inspiration Amy Winehouse, Frank Ocean och Kanye West. Han säger att det är viktigt att vara autentisk i sitt artisteri. Det är därför han kan känner en så stark koppling till Kanye. 

"I fuck with Kanye heavy. Han förkroppsligar hela det mänskliga kännslospektrat. Ledsen, glad, arg. Det finns ingen fasad. Dessutom förändrade han vårt sätt att lyssna på hiphop. Han var den första non-ganster rapparen som slog igenom. Utan honom hade det inte funnits någon Drake, Young Thug eller Lil Uzi Vert. De är som hans barn."

Banks är även ett stort fan av grimemusik, tack vare sin uppväxt i Storbitannien. En av de grimeartister han gillar mest är Ghetts. Dessutom är han ett stort fan av Skepta. Visst ser han upp till pionjärer som Dizzy Rascal och Wiley, men Skepta är en av de grimeartister som enligt honom moderniserat genren. Precis som Kanye gjorde för hiphopen, la Skepta grunden för populära artister som som Stormzy, Giggs och J Hus.

 

"Jag älskar grime och växte upp med grime. Grime är en del av min kultur. Det representerat var jag kommer ifrån. Energin hos mitt folk. Men jag tror att grime alltid setts som en läskig grej som enbart 'boys from the hood' ägnar sig åt. Skepta däremot gjorde grime mer kommersiellt och tillgängligt för en bredare publik. Skepta är en OG."

Visste du att Jacob Banks ... 

  • Älskar japansk anime och Studio Ghibli-filmer? Hans favorit är Spirited away.
  • Har ett enormt gamingintresse? Hans favoritspel är FIFA och hans låt Move With You är featured i FIFA 15.
  • Favoritklädmärke är adidas?
  • Favoritskomärke är Converse?
  • Har ett stort intresse för foto och har regisserat några av sina egna musikvideor? Om han inte sysslade med musik hade han gärna jobbat med filmkonst.

Den 29 mars kommer Jacob Banks tillbaka till Sverige för att spela på Debaser. Missa inte att attenda facebookeventet och köp biljetter här.