LadiesLoveHiphop x New Balance: om passion för musik, kultur & vänskap

Det kreativa kollektivet LadiesLoveHiphop frontar New Balance senaste kampanj för den retro-influerade sneakermodell ”608”.

Vad gör man om man inte hittar en nattklubb som spelar den musik man vill höra? Jo, man lär sig DJ:a, eller skapar egna klubbkvällar och evenemang. Det är i alla fall precis vad barndomsvännerna i det kreativa kollektivet LadiesLoveHiphop(LLHH) gjorde 2014. Natasa Marijana, Rebecca Tegegne och Linda Nápoles är starka ikoner på den svenska klubbscenen. Tack vare en passion för musik och kultur, vänskap och en enorm viljestyrka fyller de ett tidigare ekande tomrum i den svenska nattklubbsbranschen. I samband med att New Balance lanserar en ny färgställning av deras ungdomliga retro-influerade modell “608” (en så kallad “dad sneaker”), träffar vi tjejerna i kollektivet LadiesLoveHiphop. New Balance filosofi är att hylla och stötta up-and-coming talangfulla kreatörer som går sin egen väg. 

LadiesLoveHiphop, som från första början bestod av fyra medlemmar, har nu blivit tre: vännerna Natasa, Rebecca och Linda. Historien började redan när tjejerna var i 18-årsåldern. De upplevde tidigt att den svenska klubbscenen hade ett ensidigt och underrepresenterat hiphoputbud. När de klubbade var det nästan alltid män som DJ:ade och spelade samma kommersiella hiphop. Då föddes idén om att själva göra samma sak, fast med fokus på alternativ hiphopmusik. På den tiden handlade det mycket om att tjejer skulle få skina och ta plats på klubben, men även att skapa koncept för att highlighta talang genom att inte bara bjuda in artister utan även DJ:s, konstnärer och dansare. Sedan dess har vännerna gjort allt från att agera förband åt stora namn som Silvana Imam och Beyoncé, till att göra ett exklusivt vintage-samarbete. Under det senaste året har kollektivet dessutom bildat företag, vilket tar vännerna ett steg närmare mot att äntligen kunna försörja sig på sin dröm på heltid.

 

DOPEST: I dag frontar ni New Balance kampanj för den ungdomliga retro-modellen “608”. Har ni alltid haft ett stort intresse för att uttrycka er med hjälp av sneakers och mode?

Linda: “Vi blir glada av att hypea varandra och testa nya kläder. Det är jättekul. På turnén vi gjorde med Silvana Imam tidigare, hade vi planerat outfits och skapade ett ‘showroom’ hemma hos Natasa. Mycket tanke och kärlek går in i det. Det är också kul att hypea de gäster på våra event som älskar att klä upp sig för att dress to impress. Det är värt guld! Vi har tidigare gjort klädsamarbeten, men nu vill vi göra vår egen merch. Det är ett mål vi har med kläder just nu.”

 

Hur viktig har er vänskap varit för LadiesLoveHiphop:s framgång?

Natasa: “Vår vänskap har spelat en stor roll i det hela. Det är en blessing att jobba med sina vänner på alla möjliga sätt, men det har funnits tider då det varit tufft att jobba ihop. Men nu är vi starkare än någonsin. Vänskapligt, inom business och i allt vi gör. Vi drömmer stort tillsammans och utvecklas hela tiden. Bara det att vi startat företag ihop och börjat tänka strategiskt på hur vi ska kunna leva på LLHH på heltid är ett stort steg! När det är motgångar eller känns jobbigt, tar vi oss upp tillsammans. Ibland undrar jag om jag hade orkat hålla på såhär i fem år helt själv.”

 

"När det är motgångar eller känns svårt, tar vi oss upp tillsammans"

 

Har det alltid funnits en baktanke med LLHH, eller var ni från början bara ett kompisgäng som ville DJ:a?

Rebecca: “När vi först började klubba var det främst för att vi ville höra bra musik som vi kunde dansa till. Jag och Linda har alltid haft höga krav på musiken, så när den inte levde upp till våra förväntningar bestämde vi oss för att ta saken i egna händer. Vi hade en passion och ett intresse för musik, och lärde oss DJ:a. Genom det föddes LLHH. Men det var aldrig någon större baktanke just då. Vi var 18 år och levde livet, det var in the moment. Målet är att fortsätta bredda våra områden och kollektivet utvecklas i takt med vår egen personliga utveckling.”

 

Den 6 juni kör ni ett nytänkande festivalkoncept på Hornhuset där ni samarbetar med Nattskiftet. Har det hänt att ni känt er otrygga på klubben även bakom DJ-båset?

Natasa: “DJ-båset brukar ofta kännas som ett safe space. Men det har hänt att folk inkräktar även där - eller bara vill provocera. Varje gång händer något. Antingen i baren när folk säger saker, tar på en, eller är aggressiva. Men även utanför, vilket kan göra det jobbigt att lämna en klubb själv. LLHH jobbar för att ha större muskler, både finansiellt samt för att ha tiden att kunna skapa förändring. Vi pratar mycket om trygghet på klubben. Klimatet i Stockholm är ganska hårt, både bland gästerna och när det gäller vakter. Vi kan inte förändra det över en natt, men det är något som vi verkligen brinner för. Det kommer inte vara perfekt och vi kan inte garantera trygghet men vi vill bidra så långt vi kan!”

 

“Det finns ett helt klubbliv där ute, där folk inte pratar om de här problemen”

 

Att skapa ett tryggt nattliv är självklart inte ert ansvar, men hur tror ni man på bästa sätt kan öka tryggheten på klubben?

Linda: “Jag tror inte vi får bort att besökare inte alltid känner sig trygga bara för att vi påpekar saker, utan snarare genom att visa att vi inte tillåter kränkande beteende på våra event. Bland annat genom att jobba med trygghetsorganisationer. Också genom att uppmana gästerna att söka sig till trygghetsvärdarna, eller om något inträffar- via mikrofonen när vi spelar. För oss som inte alltid har makten över de klubbar vi spelar på är det även viktigt att arrangörerna tar sitt ansvar. Det finns ett helt klubbliv där ute, där folk inte pratar om de här problemen.”

 

Vad har utvecklat er mest som kollektiv i år?

Rebecca: “Vi har startat ett företag, ett AB, Det har blivit den största skillnaden för oss som kollektiv. Nu har vi en långsiktig plan!”

Natasa: “Vi har även sökt bidrag för första gången för att kunna få stöd till våra projekt. Det var nytt för oss att gå in i den branschen, med det visade sig fungera. Det rekommenderar vi verkligen till folk som gör sin grej. Det finns jättemycket möjlighetet när det gäller att söka bidrag. Vi har dessutom gått en kurs inom kommunikation och ledarskap. Det var bra för oss som grupp och vi blev tilldelade en coach under en period."

 

Rebecca Tegegne

“Min passion för musik gjorde att jag valde en utbildning som heter Music Business. Jag har alltid varit intresserad entreprenörskap och velat starta eget. Därför föll det ganska naturligt att jag skulle ha VD-rollen i företaget, och resan med LLHH har lärt mig mycket. Jag ser till att allt flyter på och att det som behöver göras görs. Det har blivit mycket admin och ekonomi för mig. I framtiden vill jag kunna avse så mycket tid som möjligt åt att utveckla LLHH. Sekunden jag får möjligheten kommer jag gå all in, det ser jag fram emot!”

“Till vardags är jag ofta sportig. Jag älskar att träna, det känns som att jag alltid rör på mig. Jag tycker det är viktigt att jag känner mig bekväm, enkel och redo för allt. Det är så jag är på vardagarna, men sen kan jag vända helt. Om jag ska gå ut kan jag gå wild, det är då min stil verkligen kommer fram. Jag älskar att blanda enkla plagg med vilda fynd och min stil påverkas mycket av hur mitt humör är just den dagen.”

 

Natasa Marijana

“Jag är en förlängning av Rebeccas roll. Vi bollar mycket business-grejer. Jag är bra på att komma med nya idéer och tankesätt, samt har kontakt med företag och nätverkar mycket. En idéstpruta. Förutom att utveckla mina DJ-skills, är en dröm som jag verkligen vill ta tag i att utveckla vår merch. Allt vi gör blir i slutändan gemensamt. Vi bollar idéerna 300 varv med varandra. Om jag hade kunnat göra det här på heltid hade merchen redan varit här nu, men vi utvecklas i takt med vårt företag: LLHH!”

“Jag har två sidor, två olika alter egon ... Antingen är jag ‘Yung Serbski’, då klär jag mig avslappnat i streetwear, typ mjukisbyxor och nån stor jacka. Eller så är jag ‘Natassshh’ då är stilen mer sexig. Det är auran i stilarna. Jag är ju secondhand-torsk. Jag gillar känslan av att veta att inte så många andra bär samma plagg.”

 

Linda Nápoles  

“Jag har ett stort intresse för musik, jag gillar att sjunga och skriva. Sen bidrar jag mycket med min personlighet- mitt lugn, idéer och input. Jag har mina egna sätt att se på saker. Jag bryr mig mycket om att vi ska göra saker av rätt anledning och även om vi har en stor tillit för varandra är jag inte rädd för att ifrågasätta.”

“Jag har alltid haft en bekväm och avslappnad streetwear-stil. Men jag gillar att blanda olika element och stilar. Det i sig blir min stil. På sommaren hämtar jag mycket inspiration från Karibien och av mina släktingar på Kuba. Sen gillar jag 90-tal, vintage och fräscha skor.”

 

New Balance senaste modell "608" refererar till dess ursprungliga nittiotalsversion och är den ultimata "dad sneakern". Modellen kommer i två nya färgställningar- lila och röd. Den vita basen matchas enkelt med olika stilar och uttryck. Linda, Natasa och Rebecca bär skon tillsammans med deras avslappnade och retro-influerade streetlook, men klär lika gärna upp den med en elegantare touch. New Balance "608" finns nu tillgänglig på New Balance hemsida och hos utvalda återförsäljare.