Lamix gästas av Cherrie, Jireel, Antwan m.fl på debutalbumet "A.D.H.D"

Revanschlust, sårbarhet och positivitet.

Den 21 åriga Lamin “Lamix” Mbergan har frekvent släppt singlar under hösten. “Designer” featuring Ant Wan, “Loyalty” och senast den hyllade låten “Piruett” tillsammans med vännen och artisten Mwuana. Singelsläppen har byggt upp till dagens release av debutalbumet A.D.H.D. Plattan består av totalt tio spår och gästas av artisterna Jireel, Cherrie, Reyn, Mwuana och Ant Wan. Nyligen gick Lamix ut med att han lämnat skivbolaget NBL Sound, vilket kom som en överraskning för många. Sedan dess har han teasat ‘7TEARS’, om det är ett skivbolag, kommande projekt eller exakt vad det innebär är ännu oklart. Trots detta släpps debutalbumet via NBL Sound och för produktionen står den nära vännen och skickliga producenten Pablo Paz. Troligtvis är skivan inspelad före Lamix uppbrott med skivbolaget. 

I intervjuer har Lamix berättat att titeln A.D.H.D står för mer än bara diagnosen för överaktivitet och uppmärksamhetsstörning med samma namn …  Nämligen “Alla Driftiga Har Det”. Från att ha skapat musik på engelska (bland annat med Naod på “My Crew” redan 2015) och den råa, ärliga debut-ep:n Ingen Som Hör tycks Lamix nu ha funnit ett genuint eget sound. Revanschlust kombinerat med sårbara, raka verser som många kan relatera till och hämta styrka från genomsyrar A.D.H.D. Lamix är inte rädd för att lufta tunga känslor och duckar aldrig tuffa ämnen. Trots att albumet har en övervägande positiv ton, mitt i allt det mörka, gör han det tydligt att han inte glömt platsen han en gång kom från. 

 

”Förra året stod jag utanför P3 och knappt kom in / Det här året kom vi hit och döda allting” 

 

På plattans inledande spår “Intro” hörs Lamix tal från P3 Guldgalan och den mycket omtalade mediasnackisen, då han efter att själv ha mottagit priset för “Framtidens Artist” fick dela ut pris till den nära vännen Jireel. Därför känns det naturligt att den nästkommande låten “Nu dom ser” gästas av just Jireel. Vännerna beskriver hur de växt upp och skapat scener likt i en film. Lamix tal från P3 Guld för tankarna till Simon Supertis tal under Grammisgalan, ett utdrag från talet hördes senare på Superti och Dani Ms hitlåt “LeyLey”. Oavsett hur tröttsamt det kan kännas att återupprepa hur hiphopen “tagit sig in i finrummet”, för den har alltid funnits där även om det är först nu som delar av ett privilegierat Mediesverige valt att ”acceptera” den, har det onekligen skett någon typ av förändring. Genren har tagit ett steg närmare mot att äntligen få eget utrymme och inte längre dela scen med musik inom den urbana- eller R’n’B-kategorin. 

 

“ADHD-barn det kommer aldrig gå baby/ men innan 20 tog jag över gul & blå baby” 

 

A.D.H.D levererar Lamix hela känslospektrat. Den hoppfulla “Vad har jag gjort” är en berättelse om mörker, ångest och revansch. Om drömmar och att vända motgång till sin fördel för att kunna bygga upp sig själv. På låten hyllas NBL och partnerskapet med hans manager. “Dum dum dum” som gästas av Cherrie, är ett renodlat R’n’B-spår. En notalgisk låt om hur kärleken kan göra en blind. Skivan innefattar dessutom hårdare kaxig trap, bland annat på “Svår & nå” som gästas av Hagsätra-artisten Reyn. Avslutningsvis hörs de tidigare släppta låtarna “Loyalty”, “Piruett” ft. Mwuana och “Designer” med Ant Wan. 

2017 kom Lamix populära debutsingel “Hey Baby”. Trots att han tidigare berättat att musiken inte alltid varit hans första val, känns det som att artisten verkligen har hittat hem med releasen av A.D.H.D. Det är tydligt att Lamix inte har tappat hungern, snarare tvärt om. Debutalbumet är ett startskott och han är om möjligt hungrigare nu än någonsin. Det hörs, det känns genuint, och det är bra! 

Lyssna på A.D.H.D nedan.