Linda Pira gör en av årets starkaste comebacks med ”Legendarisk”

Gästas av Z.E, Gee Dixon och Dani M.

I USA har det snackats om årets comeback, och huruvida det skulle vara antingen Tyga eller Soulja Boy … När det kommer till den svenska musikscenen råder det ingen tvekan om att matriarken Linda Pira stått för en utav årets absolut starkaste comebacks. Efter snart åtta år i branschen är hon aktuell med debutalbumet Legendarisk. Med låten “Gang Gang”, som släpptes för drygt en månad sedan, bevisade Linda Pira att hon är precis lika relevant nu som hon var vid starten av sin karriär 2012. Sedan “Gang Gang” har hon lagt i högsta växeln. Från att under de senaste åren ha släppt musik sporadiskt, som “Vem e ni!?” och “Mera tid” - har hon under bara den senaste månaden släppt hela fyra singlar. Låtsläppen har värmt upp lyssnarna inför dagens albumrelease.  

Legendarisk består av totalt nio spår och innehåller gästinhopp från några av de största namnen just nu som Z.E, Dani M och Gee Dixon. Albumet släpps via Reina Music och för produktionen står den väletablerade Masse Salazar. Plattan är hård och kaxig, utan att kännas överspelad. Likt Linda Pira sjunger på det inledande spåret “Bon Voyage”: “ ta inte min kindness for weakness” (och syftar på Soul Childrens hit “Don’t Take My Kindness For Weakness” som bland annat samplats av hiphop-legender som Dilated Peoples) är hon en artist som inte ska underskattas. Med Legendarisk är hon definitionen av uttrycket kvalitet före kvantitet. Sedan debuten har hon kammat hem priser på både Grammisgalan och P3 Guld samt gjort sig känd för succélåtar som “Knäpper mina fingrar”, “Shu Katt” och “Rom & Kush” med STOR. 

 

“Om du ser mig i min Insta leva high-life det är oftast då jag egentligen mår som skit/ Om ni visste hur jag dämpar mina trauman media skulle älska sån rubrik” 

 

Den nya plattan bygger på det råa sound som följt Pira sedan starten, och som hon själv drivit och definierat på den svenska scenen - kombinerat med modern trap. På albumet bjuder Linda Pira in lyssnarna till sin värld för att lära känna hennes artisteri på ett djupare plan än någonsin förut. Trots dansanta klubbagers som “Limbo” med Gee Dixon och den tidigare släppta “Gang Gang” hörs även raka, ärliga låtar som “Show för publik” och “Plastico” ft. Dani M. Ett återkommande tema är Piras kritiska inställning mot såväl musikindustrin, som sociala mediers negativa effekter på människan. “Show för publik” är en avklädd skildring av den verklighet många lever. Ett dubbelliv fullt av vita lögner där en sak visas utåt för följare på Instagram trots att livet kan se annorlunda ut bortom inlägg och stories. Pira klär av sig masken och håller upp en metaforisk spegel för att reflekterar och belysa det moderna samhällets brister. På trap-spåret “Alla rätt” går Linda Pira samman med ett av Hiphopsveriges största namn - Z.E.  Låten som fylls till brädden av självsäkerhet släpptes bara dagar innan albumet. Skivan avslutas på bäst sätt med titelspåret “Legendarisk”, producerad av Mack Beats. Med dagens albumsläpp bevisar Linda Pira en gång för alla att hon trots sin “comeback” aldrig lämnat musikscenen, och nu är hon om möjligt råare, hårdare och mer aktuell än någonsin.

Lyssna på Legendarisk nedan.