Macky: Om vikten i att sprida bra budskap i sin musik

I Mackys första intervju pratar han om debut-EP:n ”Genom Alla Väder”, varför han inte vill glorifiera våld och att han egentligen vill vara en vanlig kille

Trots att vintern tagit slut och våren närmar sig, är det ovanligt kyligt när vi träffar 21-åriga Macky i Skarpnäck i södra Stockholm. Kyla är något rapparen Macky är bekant med, något han tar upp i låtarna på hans debut-EP Genom alla väder. Det är dock inte kyla i form av de kalla vindarna som piskar ansiktet han syftar på. Kylan blir mestadels en metafor för det kalla klimatet ute i förorten. Genombrottet samt den officiella singeln "Vinterdepress" blev startskottet för en av landets mest spännande rappare. Inför EP:n har han släppt fyra singlar som streamats mer än 12 miljoner gånger. Något som Macky själv poängterar:

"Innan min EP släppts har den redan streamat 12 miljoner"

När Macky en vecka innan släppte omslaget och låtlistan för EP:n var det ett par lyssnare som reagerade. "Va, är det bara två nya låtar?!" skrev någon på kommentarsfältet. "Det betyder att de vill ha mer, det är ett bra tecken" säger Macky.

Det är lite den strategin rapparen haft under sin karriär, att inte ha bråttom. Trots att "Vinterdepress" blev en enorm succé och en av fjolårets starkaste släpp, tog det ungefär 7 månader innan han följde upp det med den von Haartman-producerade singeln "Vacay".

"Jag tog det chill, det tog 7 månader, folk glömde nästan bort mig".

Vill vara en förebild

Macky tillhör kollektivet SSTV (South Side TV) med rappare som Thrife, Einar och producenten HvonGucci. Han berättar att han under perioden gjort en del musik b.la. EP:n Genom Alla Väder som består av sex spår. Förutom hans tidigare släppta singlar består projektet av "2 skott" och "Gatans dans".

Du rappar en del om klimatet i förorten, du skiftar från det kalla "Vinterdepress" till ”Vacay” och ”Jetski & Wavy” är det tanken bakom namnet ”Genom alla väder”? 

"Aa, jag gillar att skifta. Mot sommaren vill jag släppa sköna varma låtar. Du vet det är mycket kärlek här i trakten på sommaren. Alla har roligt, det är västa auran. Men på vintern är det kallt och folk går under. Det blir krig och vissa går bort, det händer mycket tragedier. Jag ger bara den verkligheten i min musik, men vill aldrig glorifiera kriminalitet."

På senare tid har det varit en del debatter och diskussioner kring rappare, deras musik och texter. Kvällstidningar fördömer rappares musik och polisen har b.la. uppmanat skivbolagen att sluta släppa våldsglorifierande musik. Idag är även artister och profiler mer övervakade än någonsin av olika plattformar. Macky menar att han inte lägger mycket vikt på det.

"Jag bryr mig inte riktigt och tänker faktiskt inte på det. Mina budskap i min musik är bra budskap, jag är inte rädd för sånt. Jag gör ingenting dåligt. När de kommer till musik vill jag ge bra budskap och vara en bra förebild. Jag vill visa folk att det finns mer i livet än det där negativa. Jag vill inte att barn ska se upp till mig som gangster, för jag vill inte att de ska växa upp och bli gangsters."

Hur går det ihop med dina barndomsvänner i SSTV som släpper en del gangster-rap? 

"De respekterar det, de känner mig. Men jag tror att de vet att detta är musiken alla egentligen borde göra.  Thrife kör på hårdare gangster-rap, jag gör inte det"

 

Thrife hjälpte honom

Macky berättar att det var barndomsvännen Thrife som fick honom att börja med musiken. Som barn umgicks de mycket och Thrife har haft musik hela sitt liv, det har kommit naturligt då hans pappa är Ayo - en av svensk hiphops största legender.

"När jag umgicks med Thrife tyckte jag de var fett kul varje gång han la en freestyle. Det var en dag jag sjöng på något och han sa ”bror du har bra röst, du borde testa skriva något”. Jag blev glad och tänkte ”aiit”, skrev ihop något och han tyckte om det så vi spelade in ”Foten på Gasen”. Sedan dess har vi hållit ihop och startade SSTV tillsammans med HvonGucci, Lukas och två vänner. Den ena har gått bort..och Einar som varit med från start"

"Foten på Gasen" var Mackys debut och släpptes på YouTube ihop med Thrife. Låten släpptes på YouTube som ett test, helt omixad och omastrad. Mer på skoj. Men låten togs emot väl och streamade mer än förväntat och fick Macky att vilja fortsätta med musiken.

"Det var samma med ”Vinterdepress” jag hade varit glad om den streamade runt 150 000, men idag har den nästan 7 miljoner streams. Det exploderade och jag bestämde mig för att satsa."

För att lyckas med musiken och tjäna pengar då måste man synas. Det gör jag inte om jag inte streamar. Hade jag inte streamat mer än 1 miljon då hade jag lika gärna kunnat jobba 8-5.

Mycket kretsar mycket streaming och siffror nu för tiden, är det så för dig med?

"Ja det har blivit viktigt för mig, annars gör jag inte musik. Jag gillar egentligen inte att synas, jag gillar inte att människor känner igen mig, jag vill hellre vara en vanlig kille men för att lyckas med musiken och tjäna pengar då måste man synas. Det gör jag inte om jag inte streamar. Hade jag inte streamat mer än 1 miljon då hade jag lika gärna kunnat jobba 8-5."

Det märks. Du ligger relativt lågt med musiken men också som person, man vet inte så mycket om dig.

"Det är lite mystiskt och det är så jag vill hålla det. Det finns artister som filmar vad de äter till frukost, lunch och middag varje dag, det är för mycket. Det är som att jag känner artisten utan att ha träffat personen."

Stöttar familjen dig i musiken?

"Familjen stöttar mig, hade jag gjort gangstermusik hade de inte gjort det. Min äldsta bror är en riktig supporter, allt jag lägger upp supportar han. I min familj är vi troende muslimer. Min bror brukar säga till mig att tänka mig för vad jag säger i låtarna. När jag dör så kommer min musik fortfarande leva och har jag dåliga budskap och glorifierar fel saker då kommer man få synda. Jag vill göra något bra för när jag står där inför domedagen vill jag ha ett gott samvete inför Gud. Jag vill inte ligga i min grav och låta musiken med dåliga budskap spridas i alla år."

 

 

I EP:n får vi höra vännerna Thrife och Abidaz som varit med och format svensk hiphop genom åren. Förutom de välkända namnen får vi höra Haval i "Lagen" och i tre av låtarna får vi även höra en okänd tjej som lyfter upp låtarna med sin röst.

"Haval är härifrån Skarpnäck, riktigt grym och han kommer släppa musik snart. Marro har jag känt sen jag var liten och vi har gjort musik ihop sen start. Hon är grym och jag får själv rysningar när hon sjunger. Snart släpper hon sin singel, som är fett bra och jag försöker hjälpa henne

Precis som min manager som är min vän hjälper mig vill jag hjälpa henne. Vi hjälper varandra gratis, men när ja äter så äter han också. Det är samma med henne när vi skiner så skiner vi tillsammans. Pengar kommer när det kommer. Livet handlar inte om pengar, finns mer i livet än bara pengar."

Du postade en bild med Einar, har ni någon musik ihop? Finns det andra rappare du gillar i Sverige? 

"Yes det kommer, jag kommer gästa honom i framtiden. Sen har vi mer musik ihop. Vi har hjälpt varandra länge och gillar att lyfta upp varandra, vi blir glada för varandra när det går bra. Jag är en person som blir glad för folks skull när det går bra för de. I Sverige hade jag velat göra något med Dree Low och Yasin."

Jag vill göra något bra för sen när jag står där inför domedagen vill jag ha gott samvete inför Gud. Jag vill inte ligga i min grav och låta musiken med dåligt budskap spridas i alla år.

 

Är det något du känner att du saknar inom den svenska hiphop-scenen?

"Det är inte så många tjejer som sjunger och rappar. Annars tänker jag inte på hiphop-scenen i Sverige, jag gör bara mitt."

Vad har du för planer efter EP:n?

"Jag kommer att släppa ett album, ifall det går bra så kommer jag fortsätta släppa mer musik och sedan vill jag sikta på att göra en film. Jag vill bygga mitt egna.

I slutändan vill jag inte hålla på med musiken hela livet, jag vill göra musik tills jag kan gå vidare till filmbranschen. För det är film jag vill hålla på med. Jag vill bli regissör. Jag tycker personligen inte det finns någon bra film, inte ghetto-filmer iallafall. För de som regisserar filmerna har inte sett eller upplevt det själva. Vi har gjort detta och sett det, när jag gör en film eller serie kommer jag använda mig av scener och händelser som hänt på riktigt."

Så, när ser vi din första film?

"Inshallah, hoppas att jag kan börja snart. Ge mig 1-2 år så kommer jag göra succé. Det handlar om att motbevisa folk. Det var inte många som trodde på Vinterdepress."

När Macky blir fotograferad vid basketplanen i Skarpnäck iklädd i Fendi-tröjan står managern Akar på sidlinjen och säger.

"Om någon sa till oss för knappt 2 år sen att någon skulle komma till Skarpnäck för att intervjua och fota Macky hade vi skrattat åt det"

Lyssna på Mackys debut-EP Genom Alla Väder nedan!