Malmös maestro Ozzy återvänder med "MÖRKET"

Första albumet på fyra år markerar slutet på en mörk period för rapparen, tar sitt vokabulär till nya höjder över tio spår

Ozzy (numera Ozz6y på Spotify) från Rosengård i Malmö slog igenom redan 2018 med prisbelönta debutalbumet ”Ett Öga Rött”, som idag anses vara ett klassiskt album inom den svenska hiphopen tack vare Ozzys berättelser om sorg och livet i Malmö. Därefter kom albumet ”SEXAN” 2019 som även den rönte framgångar, bland annat med singeln ”BRÅKMAKARGATAN” tillsammans med Timbaktu.

Åren efter ”SEXAN” har dock sett mängden av släpp från Ozzy dippa en del, med endast en handfull singlar och features från rapparen till skillnad från de väldigt produktiva åren mellan 2018-2019. I ett Instagram-inlägg avslöjade rapparen att det tredje albumet ”MÖRKET” var på väg, men att det följer en väldigt mörk period i hans liv.

”Jag ville ta upp pennan och skapa något som ingen i Sverige kommer någonsin göra men också fortsätta skriva min historia. Varit en jävligt mörk period men tacksam för alla motgångar det är faktiskt det som gör L3G3ND3R”, sa han då.

När vi nu äntligen har albumet i våra öron kan vi konstatera att väntan var värd. Ozzys penna är vassare än någonsin på samtliga av de tio spåren som även inkluderar tidigare släppta singlarna ”CIRKELN” och ”BLÅ MERCEDES”. Dessutom är ljudlandskapet bestående av en drömsk fusion av boom-bap, trap och ambient. På ”KONTROLL” hör vi Ozzy ta sig an takter som låter som att en tango hamnat i Atlanta och på sköra closern ”GUN” rinner hans hesa autotuneade röst ut över en blödig pianoballad. Ett mäktigt uppvisande i musikalisk mångsidighet.

När det kommer till texterna kan man alltid förvänta sig stordåd när Ozzy släpper album. Det som gjorde hans debutalbum ”Ett Öga Rött” så unikt var för många hans sätt att balansera direkta beskrivningar med obrytt flexande och referenser till allt från konstnärer till bankiren Wallenberg. Även på ”MÖRKET” får vi höra Ozzy namedroppa svenska kändisar som nog aldrig hörts i raptexter förut. På ”LÄMNAD” hör vi konstnären Carl Larsson och schackmästaren Magnus Carlsson nämnas, men Ozzy är nog som allra bäst när sätter han sig själv i perspektiv.

”Hiphop och jag är som natt och dag
Gjorda för varann, men ingen mår bra”

Albumets övergripande tema kretsar kring just vad Ozzy pratade om på sin Instagram inför släppet. Att våga lita på sig själv och sin process, oavsett hur långt bort målen kan kännas vara. Allt knyts ihop redan i början, när ett tal från vännen Nina i ”NINAS INTRO” vackert illustrerar hoppet av att ta sig ur mörkret och äntligen se ljuset i tunneln.

”Jag har varit i en grop fett länge, flera månader har jag varit i en grop
Men jag är uppe nu”

Lyssna på ”MÖRKET” på Spotify nedan!