Ozzy's efterlängtade album "SEXAN" ute nu

"DAGS ATT SLÄCKA INDUSTRIN SOM HATAR MIG FÖR JAG E SANNINGEN"

Som en riddare i röd mantel dök Ozzy upp från Malmös gator för att rädda våra spellistor – när han 2018 släppte sitt hyllade debutalbum Ett Öga Rött. Albumet, har efter sin release kammat hem Grammis-nomineringar för både ”Årets Hiphop”, ”Årets textförfattare” & ”Årets Nykomling”. Trots Ozzy’s överlägsna attityd lyckas han med glimten i ögat att charma även den mest bittra. Hans personliga uttryck och röstläge gjorde framgången oundviklig, och det är svårt att minnas den svenska hiphopscenen utan Ozzy’s starka karaktär.

Idag gör han den efterlängtade uppföljaren, när han släpper sitt andra fulländade album SEXAN. Under årets gång har vi fått en handfull smakprov från plattan. Han startade ordentligt med att släppa singeln ”Ms. Fashionista” tillsammans med en gästning av Ant Wan – ett spår som nog för många förknippas med just sommaren 2019. Efter detta dök flera positivt klingande låtar upp, såsom ”Bråkmakargatan” ft. Timbuktu, och senaste ”MITT LAG” och ”PLAY 66”.

Med sig på SEXAN har Ozzy även med sig två av sina favoriter: Malmökollegan och kamraten Guleed, samt en utav hedersgästerna på debutalbumet Ett Öga Rött – nämligen vännen Valon. Tillsammans hörs de tre på spåret ”SE PÅ OSS” och låten utstrålar sådan genuinitet att lyssnaren kastas rakt in i verkligheten.

”Minns vi satt på bänken/Ville bli som dom som blänkte/ Nu de vi med länken/ Undra vad kidsen tänker”

Valon har sedan Ett Öga Rött varit ett intressant namn och många har frågat sig själva ifall den anonyma artisten själv debuterar snart. Fler gästverser hör vi av Cherrie, Gidde, Fricky, Mwuana och även Michael Dida – som gör något av en comeback när vi hör honom gästa på spåret ”Regndansen”. Ett spår vars de tio sista sekundernas uppbyggnad tvingar dig att spela den en gång till.

”Det var väldigt viktigt för mig att skapa alla låtidéer i min lilla hörna och sedan skicka vidare till de akter i Sverige jag gillar extra mycket och som skulle passa bäst för en blessing.”

Inför releasen hade Ozzy en privatsession där han spelade upp låtarna för fansen och gick genom varje spår. Det 11:e spåret på albumet ”HON ÄR MIN VÄRLD” är ett röstmemo. Ozzy förklarade att röstmemot togs med för att försöka beskriva lite av sin skapandeprocess när han får en idé för en låt och spelar in det på mobilen.

Själv beskriver Ozzy hur SEXAN är ett album han burit inom sig sedan barndomen som var ”mycket färgrik, livlig och det hände något nytt precis varje dag.”

”På samma sätt känner jag att detta album är. Varje spår skiljer sig från varandra men ändå är det samma värld. SEXAN är alla ljud som jag registrerat genom min barndom som Durimkid och jag nu skapat ett helt nytt sound av.”
Om inspirationen till albumet refererar han till den världskända författaren Charles Dickens.
”Min lärare sa till mig när jag gick i 9:an att det finns författare som beskriver soptunnan, andra målar upp stanken. Jag valde där och då att jag ville vara en av dom som beskriver stanken. Charles Dickens är en av mina favoritförfattare och jag har haft honom vid min sida på varje rad på detta album.”

Röstläget som 2018 fångade Sveriges då ovana öron kvarstår på nya plattan och Ozzy fortsätter att utmana gränserna på vad som är tillåtet och inte. Hans egna och oväntade referenser & liknelser mixas med subtila och sensuella basslingor producerade av Durumkid, likt som på debutalbumet Ett Öga Rött.

Genom SEXAN’s gång framstår det mer och mer hur Ozzy använder musiken som en konstform. Vissa föds till att bli artister och underhållare – och Rosengårdsrapparen Ozzy är nog en utav de utvalda.

Lyssna på Ozzy’s nya album SEXAN nedan och se vad du tycker!