• Foto: Microsoft

Microsoft köper Activision Blizzard efter avslag

Efter att Storbrittanien vägrat godkänna köpet ger nu EU tillstånd, trots kritik mot monopolbildning inom spelbranschen

Det var enda tillbaka i januari 2022 som det avslöjades att Microsoft (mer specifikt spelavdelningen Xbox) köper upp duo-studion Activision Blizzard, två av de mest framgångsrika spelföretagen under de senaste två årtiondena. Köpet möttes dock av kontrovers, något som till slut ledde till en legal kamp och ett avslag från Storbrittaniens sida, då det ansågs skapa risker för monopol inom spelbranschen.

Mer än ett år senare har det nu bekräftats att EU-kommissionen har gett klartecken för köpet att genomföras, något som Storbritannien inte kan såga något om då de inte längre är medlemmar i Europeiska Unionen. För att motverka ett monopol, ska kunder i EU-länder få tillgång till gratislicenser som gör det möjligt att spela spelen på valfri molnplattform. Något kommissionen ansar kommer att gynna fler plattformar.

Activision & Blizzard äger inte bara spelrättigheterna från respektive studios, vilket inkluderar stora serier som Call of Duty och World of Warcraft. De äger även svenska King, som är apputvecklaren bakom det omåttligt populära Candy Crush.