10 musikdokumentärer att se på Netflix

Kom närmare några av världens främsta musikskapare

Under semestertid är möjligheten större att kunna dyka ner i filmer, serier och dokumentärer. Framförallt mer tid att lära sig något nytt - till exempel om skaparna bakom musiken vi många lyssnar på. Vilka är producenterna, musikerna, sångerskorna och rapparna - hur växte de upp och hur formades deras liv till att kunna inspirera miljontals människor genom generationer?

Vi har samlat några av de många musikdokumentärer vi brinner lite extra för, till dig att bänka dig ner i. Lyssna på tankarna från några av historiens musikaliska genier från alla genrer- Hip-Hop, Reggae, Pop, Soul, Rock och House. Förstå och kom närmare om varför Bob Marley blev skjuten i ''Who Shot the Sheriff'', Dr. Dre och hans väg till Beats by Dre i ''The Defiant Ones'', Bob Dylans sätt att använda sin plattform för rättvisa i ''Rolling Thunder Revue'' och Whitney Houstens kamp mot drogberoende i dokumentären ''WHITNEY''. Hur hamna de alla på toppen av sin genre och förstå vad deras musik kom att betyda för generationerna efter.

Hip-Hop Evolution

Denna dokumentärserie presenterar hiphopens dynamiska evolution från 70-talet till millenieskiftet. Här presenteras några av genres absolut största producenter, artister och stjärnor. I två säsonger får vi intervjuer med några av de som varit en del av hiphopens evolution (och revolution). Ett måste för dig som lyssnar på hiphop, lär dig historien om den idag kanske populäraste genre. Se trailern för en inblick ovan.

WHITNEY “can I be mine”

Historien om Whitney Houston är en gripande historia. Dokumentären ''WHITNEY'' börjar med hur hennes artistkarriär tog fart, hennes kamp mot drogberoende och slutligen hennes chockerande död.

Who shot the sheriff?: a Bob Marley story

''I Shot the Sheriff'' är nog en av världens mest kända sånger, i ''Who Shot the Sherrif'' handlar det om en annan historia. År 1976 präglades av politiska stridigheter i Jamaica och reggaelegendaren Bob Marley utsattes för ett mordförsök. Men vem låg egentligen bakom? Var det staten och politikerna som var rädda för Bob Marleys kraft i hans musik? Se denna dokumentärserie fylld av orättvissor och se de som kämpade för fred och musikalisk frihet.

I’ll slee when I’m dead

I ''I will Slee when I'm dead'' får i följa DJ-stjärnan Steve Aoki refklektera om livet, höra hur han växte upp i Los Angeles med sin japanska mamma och bror, och drivkraften bakom sin karriär.

Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story 

I en blandning av verklighet och fantasi ser den prisbelönta regissören Martin Scorses tillbaka på Bob Dylans Turné Rolling Thunder Revue från 1975 – en turbulent period i USA:s historia. Se hur Bob Dylan, som även fick Nobelpriset i litteratur 2016 men inte kom för att hämta sitt pris (han tog emot det hela ett år senare i Stockholm). Kanske kan denna dokumentär ge dig mer förståelse till varför han inte fokuserar på utmärkelser.

The Defiant Ones

Regissören Allen Hughes följer vägen till framgång för musiklegenderna Dr. Dre och Jimmy Iovine, och skildrar deras banbrytande skapande. I fyra avsnitt får vi följa Dr. Dre väg från småstads DJ till musikproducent och entrepenör. Och hur han mötte Jimmy Iovine som gick från producent till skivbolagsdirektör.

GAGA: Five Foot Down

I GAGA: Five Feet Down följer vi Stefani Germanotta mer känd som Lady Gaga när hon släpper nytt album, förbereder sitt Super Bowl-uppträdande även kaoset som kommer när hon köper chips på Walmart. Men även hur hon brottas med fysiska och emotionella svårigheter genom livet.

What Happened, Miss Simone?

 Dokumentären om Nina Simone är annorlunda från resterande, den handlar mer om de frågor Nina Simone brann för och hur hennes tankar gick om jämlikhet. Nina Simone blev rik, berömd, och en äkta legend. Men hon ville ha mer och det får vi höra om i denna film.

HOMECOMING: a film by Beyoncé

Den här intima, djupgående skildringen av Beyoncés hyllade framträdande på Coachella 2018 visar en känslofyllda resa från kreativ koncept till kraftull konsert.

MR. Dynamite: The rise of James Brown

MR. Dynamite är den biografiska dokumetären som skildrar James Browns uppväxt och artistkarriär. Hur han från en svår och fattig barndom blev ”the godfather of Soul”. Historien skildrar även samhället som James växte upp i och hur han stod upp för sina rättigheter. Hör några av de klassiska låtarna och försök att sitta still till denna dans explosiva dokumentär.

 

I andra nyheter, spana in den första officiella trailen för Martin Scorseses ’The Irishman’ här.