Naod följer upp stora genombrottsåret med albumet '2029'

2023 var året då den mångsidiga rapparen bröt sig in i Sveriges mainstream – nu kommer ett album fullt med hits

När Naod för fem–sex år sedan befann sig i en svacka var det en vän som sökte upp honom i en loge och sa: ”Jag ser vad du gör”. Naod visste inte riktigt hur han skulle tolka det, ”vadå ser vad du gör?”, sa han och tänkte att vännen kanske hade druckit för mycket. Men sedan sa kompisen något som förändrade allt: ”Gud hade inte låtit dig tro på det här om det inte kan hända”.

”Jag tror inte han själv vet vad hans ord har betytt för var jag befinner mig idag. All tvekan som jag hade känt bara försvann ut genom fönstret. Det var exakt det jag behövde höra”, säger Naod.

Sagt och gjort, tvekan försvann ut genom fönstret och Naods resa mot toppen av den svenska musikbranschen började. Snabbt började tidiga hits som ”Dime Girl” och ”Dra” från debut-EP:n Baby Nine (vilket även är hans smeknamn) samla på sig miljontals streams och ytterligare bränsle las på elden som fanns inom Naod.

Underground-hits fortsatte att komma ut på rullande band under de följande åren och sommaren 2023 fick han sitt definitiva genombrott in i mainstream med megahiten ”Dum av dej”. Vad som följde var en period av spelningar på stora festivaler, framträdanden på Allsång på Skansen samt ytterligare hits som ”Julibarn” med Newkid. Framgång kommer dock alltid med sina baksidor och bakom kulisserna har Naod behövt ta sig igenom en tuff period.

”Förra året gick min karriär perfekt men på det personliga planet har det varit tvärtom. Det var stora kontraster. I ena sekunden ligger jag i princip utslagen, i nästa står jag på scen på Lollapalooza”, säger Naod.

Det nya albumet 2029 är resultatet av Naods vilja och styrka i att ta sig ut ur mörkret och in i nästa växel. Genom fyra tidigare släppta singlar och nio helt nya spår visar han sidor av sitt artisteri vi aldrig har hört på detta sättet förut, men med samma hungriga energi som funnits där sedan starten.

”För mig representerar ’2029’ hur jag vänder allt jobbigt jag gått igenom till en positiv kraft. Och det är där emo-biten kommer in i bilden, att jag helt enkelt omfamnar smärtan och gör någonting bra av den”, säger Naod.

Introlåten ”Hjärta Till Is” är en perfekt presentation av ”emo-biten” som Naod nämner. Här låter han festmusiken han gjort sig känd för vara scenen, men istället för att dansa med den fullt ut vågar han öppna sig och berätta om trauman.

”The streets, lämnar till hjärta till is
Torskat many men, önskar bro bro var fri”

Tidigare släppta ”Toxic Som Mig” fortsätter på det mörkare soundet, med självrannsakande bekännelser om att inte ha skött en relation lika bra som man borde. Som kontrast har vi Jersey Club-bangern ”Bränd” och kaxiga ”Ta Sig Hit” som exempel på att Naod aldrig kommer vara enformig. Listan med producenter på albumet hjälper med att skapa denna bredd, med namn som fransisco!, WG, John Alexis, Isac Cederborg, Akira, Skelly & Von Haartman med i skapandet.

”Vid det här laget förväntar sig folk av mig att jag ska prova nya stilar men det är också något jag själv har tagit på mig och lever upp till”, säger Naod om det breda omfånget av sounds.

Även om tempot i fjol höll på att knäcka honom gav medvinden också ett kvitto på att hårt arbete och musikaliskt nytänkande lönar sig. 2093 är ett statement som bekräftar tron, utan att vara rädd för att ignorera tveksamheten.
”Att det har lossnat för mig nu tror jag framför allt beror på att jag är mycket smartare nu än vad jag var i början. Jag är också tacksam för att jag inte breakade tidigare, för jag hade inte varit kapabel att förvalta det”, säger Naod.

Lyssna på 2029 på Spotify!