Nigma – om inspiration, vad hon saknar i dagens hiphop & Team Platina

Nykomlingen Nigma tolkar FILA’s ADL99 i vår senaste editorial

Tidigare den här månaden gick vi samman med några av Sveriges intressantaste artister och nykomlingar för en tolkning av FILA’s senaste sneaker ADL99. Du kan se vår editoral härDopest mötte upp 21-åriga rapparen Enigma “NigmaBergh från Stockholm. Vi ville lära känna artisten som på kort tid blivit ett av landets mest lovande namn. Hon har gått från att medverka i program som Nästa Nivå (2016) och Talang (2017) - till att hitta ett personligt sound som snabbt väckte intresset hos det svenska musikkollektivet Team Platina, vilket utgör hem åt artister som Z.E, Jiggz och Biggie Juke. 

Musiken har alltid varit närvarande i Nigmas liv på ett eller annat sätt. Ända sedan barnsben har hon haft ett intresse för sång och att spela instrument. Under uppväxten introducerade Nigmas bror henne för hiphop-genren, och det är den vägen hon valt att gå. Musiken blev ett sätt att ventilera tunga känslor och hon gick från att skriva dikter till att skriva bars. 2016 bestämde hon sig för att verkligen satsa på musiken när hon sökte till programmet Nästa Nivå, ett projekt där nykomlingar coachas av etablerade, svenska artister. Efter Nästa Nivå tog Nigma en väg som kan tyckas oväntad för rappare. Hon medverkade nämligen i TV-programmet Talang

 

“Ska jag vara helt ärlig, så sökte jag aldrig själv till Talang. Det var någon på TV4 som hade sett mitt bidrag till Nästa Nivå och ringde upp mig. Jag tyckte det lät som en fot in och ett bra sätt att få ögon på mig, så jag hoppade på vågen och var med”, berättar Nigma.

 

Trots att det kan kännas en aning förvånande, var det faktiskt efter medverkan i Talang som Nigmas karriär kickade igång på riktigt. Hon, som från början hade en enorm scenskräck, fick lära sig att ta en stor publik. Även om Nigma känner att hennes medverkan var utvecklande, fanns det också konsekvenser som hänger med henne än idag.

“Det positiva med hela den grejen har ju varit att jag på kort tid fått lära mig mycket. Hur det känns att stå på scen, om TV-produktion och sen såklart att jag började bygga en plattform. Det som jag känner är mindre bra, är väl att många associerar mig med just Talang. Och det är väl inte riktigt det jag vill bli kopplad till idag”, säger hon.

Dopest / Pontus "ArtByEsse" Carmback

 

Samtidigt, i en cell satt rapparen Z.E, en av Team Platinas förgrundspersoner som idag är känd för hitlåtar som “Allt e mitt”, “74 Bars” och “Sverige Vet”, och avtjänade ett fängelsestraff. På teven i cellen rullade programmet Talang, plötsligt fångades hans uppmärksamhet av en rappare han aldrig hade hört förut - Nigma. I en intervju med PSL berättar han hur han ställde sig upp och tänkte: “henne måste jag jobba med när jag kommer ut”. Sagt och gjort, när Z.E blev frisläppt hörde han av sig till Nigma, men det skulle dröja en tid innan artisternas vägar korsades. Hon tackade nej till att jobba med Team Platina, hela två gånger ... Efter Talang hade Nigma förlorat mycket av sin motivation, hon tappade helt enkelt suget för musiken. Pausen från skapandet varade dock inte länge, efter en tid hörde hon själv av sig till musikkollektivet - och idag har hon en given plats i Team Platina. Nu känns det till och med svårt att föreställa sig TP utan Nigma. 

 

“Jag har utvecklats fett mycket av att vara en del av TP. Det finns många kloka huvuden i Team Platina, och möjligheterna att lyckas har växt något enormt tack vare grabbarna. Som sagt, det finns oändligt med möjligheter och de har verkligen inspirerat mig och hjälpt mig mycket som artist.”

Dopest / Pontus "ArtByEsse" Carmback

I början av sin karriär, när musiken var mer utav en hobby, släppte Nigma inofficiella freestyles på YouTube. Nu har hon musik ute på Spotify och har bland annat gett ut solosingeln “Trampa”, en kaxig låt som kom 2019. Dessutom har hon gästat Z.E på spåren “KLICK”(2019) tillsamman med Thrife, och “Superstar” (2020). Något som märks direkt är att Nigma är en oerhört skicklig och skarp textförfattare. Vassa verser kombinerat med hennes utmärkande mörka stämma skapar ett sound som är ett helt nytt på landets hiphopscen, ett efterlängtat sound som saknats länge. Nigma berättar att hon inspirerats av artister/grupper som Wu-Tang, Mobb Deep, Das EFX, Atmosphere och Gang Starr. Även om hon gillar nyare artister som A$AP Rocky, har hon alltid haft en förkärlek till Old School-hiphop. När vi frågar om hon saknar några aspekter av äldre hiphop på den moderna scenen svarar hon:

 

“Old School-hiphop är mer ‘äkta vara’ i mina ögon. Det är mer berättande och personligt, i mycket av det som släpptes förr kan man reflektera över och känna igen sig på ett helt annat sätt än nu. Det är väl just tyngden i lyriken som jag kan sakna mest i dagens hiphop.”

 

Många av Nigmas äldre låtar och freestyles är mer politiska och innehåller ofta story-telling över Old School-beat. Vi undrar om vi kommer höra mer av det i framtiden:

 

Jag hoppas folk är redo att lyssna på lite mer berättande och ‘känsliga’ texter. Jag skriver mycket om egna erfarenheter och jag räknar med att fortsätta göra det längre fram

Så, hur ser framtiden ut för Nigma i övrigt? Kan vi förvänta oss fler solosläpp eller större projekt? Det håller hon mer eller mindre hemligt, men hon utlovar att 2020 kommer bli ett år med många överraskningar. “Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Stay Tuned!” säger hon med glimten i ögat.

Missa inte alla bilder från vår editorial här. FILA ADL99 finns nu tillgängliga hos utvalda återförsäljare som NakedCaliroots och Junkyard.

Lyssna på Nigma nedan, i väntan på våra kommande intervjuer med Seedy och L1na.