Nike & adidas tar avstånd från rasism – läs mer om vad du kan göra

#justiceforgeorgefloyd

Den 25 maj 2020 mördades en obeväpnad svart man vid namn George Floyd i samband med ett våldsamt och brutalt polisingripande i Minneapolis, USA. En video från händelsen har cirkulerat på sociala medier och många kräver nu att polisen som är skyldig för mordet, som nu fått sparken från sin tjänst, även ska ställas inför rätten. I samband med det har flera demonstrationer dragit igång i amerikanska städer där demonstranterna tar avstånd från polisbrutalitet och rasism. Fallet med George Floyd är bara ett av många dokumenterade (och odokumenterade) fall av övervåld med rasistisk grund från polisen och rättssystemet i USA.

Uppmaningar om att aktivt ta ställning mot rasism, gå samman mot förövaren och kritisera sina egna privilegier har spridits på sociala medier under den senaste veckan. Bland annat med hashtagen #justiceforgeorgefloyd samt #blacklivesmatter. Protester har även startat över hela USA för att kräva upprättelse och belysa de strukturella, rasistiska problem som finns djupt rotade i landets rättsväsende.

Längre ner hittar du en lista på vad du kan göra för att bidra, stötta och ta ställning.

https://www.instagram.com/p/CAzhEIDg36o/

 

I samband med händelsen tar flera företag ställning i frågan. Däribland Nike och adidas. Nike har bland annat delat en video på sina plattformer. Företaget är kända för sin slogan: "Just Do It" som de tillfälligt ändrar till "For once, just don't do it". Därefter följer budskapet: “Don’t pretend there’s not a problem in America. Don’t turn your back on racism. Don’t accept innocent lives being taken from us. Don’t make any more excuses. Don’t think this doesn’t affect you. Don’t sit back and be silent. Don’t think you can’t be part of the change. Let’s all be part of the change.”

Den som tänker att Nike och ärkerivalen adidas aldrig skulle gå samman får nu motsatsen bevisat. Utöver att även adidas delar en bildserie med ett liknande budskap, sågs de även dela Nike's video på sin story. Nike svarade med att lämna en hjärt-emoji på adidas foto. Budskapet blir att det är viktigare nu än någonsin att alla går samman och tar ställning mot ett gemensamt mål.

Vad kan du göra för att bidra?

  • Var försiktig med vad du delar på sociala medier

Lika viktigt som det är att inte vara tyst i dessa tider - är det att vara selektiv med vad du delar. Dela ej bilder på människor som utsätts för brott, de inkluderar filmklippet på George Floyd. Använd dig även av funktionen "Känsligt innehåll" på Instagram. Var även försiktig med att dela bilder på demonstranter då de sedan kan sökas upp av polisen.

  • Delta i en demonstration

Delta i en demonstration om du har möjlighet att göra det. Tänk på att världen befinner sig i e pandemi. Stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk. Använd mask om du kan och håll avstånd om möjligt. Bär skyddsglasögon, ha med en laddad telefon (men se till att inte vem som helst kan låsa upp den) och bär identifikation. Håll dig informerad och ta ställning. Om du ej kan delta kan du alltid visa ditt stöd genom att skriva på en namninsamling som t.ex Color of Change som kräver att alla poliser som varit involverade i Floyd's död ställs inför rätta. Eller Justice for George Floyd som redan har flera miljoner supporters.

  • Håll dig informerad och ta ställning

Håll dig, dina vänner och din familj informerad om vad som händer. Det är ditt personlig ansvar att informera din familj om vad som händer, eller diskutera händelserna med dina vänner. Nu är inte tiden att vara tyst. Även efter att demonstrationerna är över, är det lika viktigt att vara aktivt antirasistisk och ta ställning mot övervåld och övergrepp från polis och myndigheter.

  • Donera pengar till en organisation

-Minnesota Freedom Fund

-Brooklyn Bail Fund

-The Bail Project

-Black Visions Collective

-The National Bail Fund Network

-Gas Mask Fund

-NAACP Legal Defense Fund

-Communities United Against Police Brutality

-Northstar Health Collective

-ACLU

-Free Them All for Public Health

-The Atlanta Solidarity Fund

-No New Jails NYC

-Know Your Rights Camp

-Fair Fight