Not3s snackar Uber vs. Addison Lee

Vanligtvis flexar rappare med Rollies, men inte Not3s. Han har två AP's istället ...

Not3s, uttalas Notes, är den brittiska rapparen som trots sin unga ålder redan hunnit samarbeta med flera av UK-scenens största artister. Under fjolåret hade han sitt stora genombrott med hitlåten “Addison Lee (Peng Ting Called Maddison)”. Singeln följdes sedan upp av debutalbumet Take Not3s. Under föregående vecka var han inbjuden som överraskningsakt, till Sony Live på trädgården i Stockholm. Det var rapparens “typ” fjärde Sverigebesök, han minns inte exakt. Första gången han besökte Sverige kom han hit för att jobba på ny musik. Sedan dess har han återvänt ett antal gånger för att genomföra konserter.

En på armen, en att rasta …

När vi möter Not3s är han trött och berättar att hans DJ missat flyget till Stockholm. Trots att rapparen helst skulle vilja vila på hotellrummet, tar han sig tid till en intervju. Sedan ska han förbereda sig och ladda upp inför kvällens spelning på Trädgården. Han har tidigare uppmärksammats för samarbeten med svensk-brittiska Mabel, men när vi frågar hur bra koll han har på svensk hiphop blir det först tyst. Efter lite betänketid nämner han att de två svenska artister han känner till är – Yasin Byn och Cherrie. Not3s har skapat musik med Yasin Byn, men ryktas även ha skapat musik med Cherrie under tidigare Sverigebesök, något han däremot inte vill bekräfta. Ytterligare ett rykte som går är att artisten är stolt ägare till två AP’s (AP, även kallad Audemars Piguet som är en lyxig typ utav armbandsur) …

 

Vanligtvis ser man rappare skryta med Rollies (Rolex). Ryktet säger dock att du har två AP’s (Audemars Piguet). En sitter på din arm och den andra måste du rasta. Stämmer det?

Haha, ja faktiskt! Så, den som jag har på armen var en present från Tinie Tempah. En galen, glänsande klocka! Och AP nummer två, den som jag måste rasta, var en present från min mamma. Det är min hundvalp som heter AP, precis som klockan.

Visst har AP en egen Instagramprofil @apsonof3?

Ja! Han har typ 11 000 följare …

Wow, det är fler följare än vad jag har. Jag blir faktiskt avundsjuk!

Min DJ sa samma sak! AP har verkligen många följare. Stormzy följer honom dessutom. När jag såg det tänkte jag: ‘What the hell?’ AP följer inte tillbaka någon annan än mig, men han vet att Stormzy följer honom.

Jag har faktiskt kollat igenom din Instagram också. Då noterade jag att du är ett stort sneaker-fan. Vilken har varit din favorit-sneakerrelease i år?

Mina favoritsläpp har varit Skepta x Nike Air Max 97/BW SK. Alltså de senaste Nike-skorna som Skepta släppte. Från adidas är det definitivt Yeezy Boost 700. Jag älskar dem!

 

” Mitt i allt kunde han ringa MoStack och säga: Kom hit. Vi har en hitlåt på gång! ”

 

Visst stämmer det att du är 20 år nu? Hur kommer det sig att du länge valt att hålla din ålder hemlig?

Jag är 20 år, men det har egentligen inte handlat om att jag vill hålla min ålder hemlig eller privat. Det har liksom bara blivit så. Låt oss säga att jag skulle vara typ 18 år, eller nåt sånt. Folk som är över 20, eller låt oss säga över 26, skulle inte alltid se det som en självklarhet att samarbeta med mig på grund av min ålder. Vissa skulle kanske tänka: ‘Äh, han är bara ytterligare en ung kille som försöker göra musik.’ Så, istället för att utesluta mig själv från musikindustrin på grund av min ålder, valde jag att inte nämna den. Jag kan känna att jag vill att människor som inte vet vem jag är sedan innan, inte ska döma mig för annat än just musiken jag gör. Därför har det på sätt och vis varit bäst att inte nämna min ålder.

Det verkar ju ha varit en vinnande taktik. Du har redan jobbat med stora artister som Tinie Tempah, MoStack och Fredo. Hur kommer samarbeten likt dessa till? Glider de in i dina DM:s?

Haha, nej! Det handlar mycket om managementgrejer. Men alla samarbeten har faktiskt varit slumpmässiga. Jag kunde ha en studiosession med min producent, och mitt i allt kunde han ringa MoStack och säga: ‘Kom hit. Vi har en hitlåt på gång!’ MoStack tog sig till studion och så gjorde vi musik tillsammans. Det är på så sätt sådana samarbeten kommer till. Och med Tinie var det faktiskt bara så att jag ville ha en vers med honom. Han är en legend och har gjort mycket under sin karriär. Dessutom har han bidragit till UK-scenen. Samarbetet med honom var galet! Och Fredo, med honom var det återigen bara helt totalt slumpmässigt. Det är ofta inte strukturerat och planerat. Vi bokar inte in en studiotid långt i förväg för att gå till studion och skapa en specifik låt tillsammans.

Du har uppenbarligen jobbat med en stor del utav UK-scenen, när det kommer till hiphop. Finns det några amerikanska artister du skulle vilja samarbeta med?

Hm, jag vet faktiskt inte. Men det finns några jag gillar. Typ människor som Billie Eilish och Daniel Caesar. Det är snarare nykomlingar, än legender och pionjärer som har hållit på under en längre tid, som jag vill jobba med. Legenderna är såklart också häftiga … Men du vet, jag försöker sprida min musik just nu. Jag försöker blir stor i min region, och Europa. De artister jag nämnde innan gör samma sak och försöker skapa ett namn för sig – fast i USA.

På tal om samarbeten, du har setts i studion med Bugzy Malone … Kan du avslöja ett kommande samarbete?

Ja, det finns definitivt musik där! Så vitt jag vet är vi väldigt sugna på att släppa vår musik och kanske göra en video tillsammans. Så ja, det är definitivt musik på väg. Definitivt! Men jag vet inte när den släpps …

 

Okej, nästa fråga är viktig! Uber eller Addison Lee?

Haha! Du, jag vet inte. Addison Lee har lekt med mig, så jag är inte säker längre.

Men är det sant som ryktet säger, att du åker gratis med Addison Lee?

Nej, nej, nej! Jag åker inte gratis. De gav mig rabattkoder, men nu har de slutat helt. De hörde av sig efter att jag släppte singeln (“Addison Lee”). Då gav de mig typ 30 koder. Men de 30 koderna gjorde jag av med på typ en och en halv vecka. Och sedan dess har Addison Lee ignorerat allt mitt managment skrivit till dem, så …

Men, vad taskigt!

Ja, det är taskigt, och lite konstigt. Men det är okej ändå. Så, för att svara på frågan – Uber!

“Uber” kanske blir namnet på en kommande singel? På tal om ny musik, du har en EP på gång. Det ryktades att den skulle släppas nu i maj. Med bara några få dagar kvar av månaden undrar jag om du kommer göra en “Frank Ocean”, och skjuta upp släppet i en evighet precis som han gjorde med Blonde?

Nejdå, så är det inte! Men musik är lite som politik. Saker och ting blir inte alltid som du vill att de ska. Många saker ska klicka, det kan vara tekniska problem som stoppar det. Och en massa skivbolagsgrejer. Det är inte alltid en dålig sak, men just nu får EP:n vänta. Den kommer dock fortfarande släppas så fort som möjligt. Jag vill inte ljuga utan vill hellre att människor känner till sanningen bakom varför mina musiksläpp blir uppskjutna.

Flera av dina musikvideor har släppts via GRM Daily. Tycker du att de har bidragit till framväxten av hiphop på dagens UK-scen?

Ja, definitivt. De har spelat en betydande roll i framväxten av dagens UK-scen. Speciellt när det kommer till att hjälpa artister att få en plats i rampljuset. Dessutom har de bidragit genom att hjälpa artister få en fot in i musikindustrin. Jag har släppt en hel del videos via GRM Daily. Men nu har jag tyvärr kommit till den punkten då jag kommer släppa videor på egen hand. Men vem vet, en dag kanske jag gör comeback på GRM? Big up till dem.

Du besökte ditt ursprungsland Nigeria för första gången under fjolåret? Hur var det? Hade du en fanbase där?

Nigeria var fantastiskt! Jag åkte dit i december eftersom jag hade en spelning där. Det var min första gång i landet som jag härstammar från, mina föräldrar är från Nigeria. Det var en sjuk upplevelse. Det kändes faktiskt som att komma hem, tillbaka till mitt land där det fanns människor som gillade mig trots att de inte träffat mig förut. Och min fanbase var ganska stark ändå så jag reste tillbaka nu i april för att göra ytterligare en spelning. Det kändes bra så jag lär åka tillbaka igen.