Foto: Omegle

Videochatten Omegle stängs ner – ”vissa människor missbrukade det”

Grundaren berättar varför

Om du inte varit inne på den själv har du säkert hört talas om hemsdian Omegle. Gratistjänsten introducerades 2009 och blev snabbt viral för att slumpmässigt matcha användare till anonyma en-mot-en-konversationer över video, vilket blivit populärt bland streamers som iShowSpeed. Med det primära målet att sammanföra främlingar och underlätta interaktioner med andra människor online, spelade Omegle en unik roll i den snabbt växande sociala internet-värld som vid slutet av 00-talet fortfarande främst sköttes genom text.

Nu har dock resan nått sitt slut. På hemsidan syns nu en gravsten med texten "Omegle 2009-2023" samt ett långt uttalande från Omegles grundare, Leif K-Brooks. Han berättar om allt från sin egna tuffa uppväxt och hur det motiverade honom att skapa hemsidan till hur hans goda intentioner ändå lett att hemsidan används skadligt.

"Det kan inte vara någon ärlig redovisning av Omegle utan att erkänna att vissa människor missbrukade det, inklusive för att begå obeskrivligt avskyvärda brott", skriver K-Brooks.

Hemsidan har kritiserats flertalet gånger för att vara en plattform där internetmobbning, sexuella trakasserier och annat opassande eller rent av olagligt beteende frodats. Anonymiteten i det faktum att samtalen är slumpmässiga har varit bidragande i att många brott kunnat gå oanmälda, en av aspekterna som nu leder till att sidan stängs ned.

"Hur mycket jag än önskar att omständigheterna vore annorlunda, är stressen och kostnaderna för denna kamp - tillsammans med den befintliga stressen och kostnaderna för att driva Omegle och bekämpa missanvändningen av det - helt enkelt för mycket. Att driva Omegle är inte längre hållbart, varken ekonomiskt eller psykologiskt", skriver K-Brooks i slutet av sitt uttalande.

Vad som händer med siten nu är oklart, men det finns inga indikationer på att grundaren tänker sälja vidare domänen eller återuppliva den i annan form.