Parham berör med nya EP:n ’Vårt Paradis’

Parhams ”Vårt Paradis” är ett kollage som beskriver den mångfacetterade stjärnan

Parham har alltid varit en av de få rapparna på den svenska scenen som ständigt har vågat bryta mot dess machokultur. I en tid som präglades av hård gangsterrap, gick Parham mot strömmen med albumet Pojk år 2014. Han har sedan dess, genom sin musik, alltid tagit upp de ämnen många rappare inte vågade prata om. Med Hemma Här och Torsken som släpptes 2016 respektive 2018 fortsatte Parham att utforska och bygga på sin identitet, och från dess är EP:n Vårt Paradis en rimlig nästa station i artistens resa.

"EPn handlar mycket om uppväxt. Jag kallar det för “vårt paradis”, för det var inget paradis, men det blev vårt paradis. Det blev vad det blev"

Släppet består av sex spår, och de bildar tillsammans ett kollage som beskriver den mångfacetterade stjärnan och hans tankar vid detta stadie i sitt liv. Parham skänker på låtarna sin omtanke till sina medmänniskor, såväl här i Sverige som i hemlandet Iran, där rätten att ens njuta av sitt liv inte är garanterad för någon. I äkta Parham-stil berättar han vidare om idealistisk kärlek och destruktiva förhållanden, och sätter finger på varför dessa lockar oss - även om vi vet hur de oftast brukar sluta.

Så många strålar som aldrig träffar din hud
vilken fucking waste of time
och allting dom har lovat dig får du bara när det är slut
vilken fucking waste of life
dom har ljugit för oss
dom har stulit från oss
dom har slitit på oss
tagit liv ifrån oss

Parham - Solstrålar

"Bordsskick" klär av den svenska dubbelmoralen gentemot svenskar med invandrarpåbrå - de ses som hälften så mycket värda av samhället och måste jobba dubbelt så hårt för att uppnå lika villkor. Sedan när en har gjort mer än sin betjänta arbetsbörda blir en halvaccepterad, och då beror acceptansen på förutfattade meningar om invandraren; han kan fixa stämning i festerna, genom både musiken han skapar och knarket han langar. Från den utgångspunkten hyllar Parham alla som står ut med detta genom spåret "En Applåd" - statistiken är emot dem, och ändå lyckas de att göra Sverige, det land som inte var menat för oss, till Vårt (deras) Paradis.

en applåd för oss
en applåd
min story, min finess, mina looks, mina odds
det här var inte menat för oss
ni borde applådera för oss.

Parham - En Applåd

Parhams författarskap har förfinats i EP:n, och genom det tar rapparen sig närmre sin kärna och sitt smärtsamma förflutna än någonsin. Med Vårt Paradis påvisar Parham att det inte behövs mer än sex högkvalitativa låtar för att förmedla en hel del på ett släpp.

Lyssna på Vårt Paradis nedan!