Foto: Fulham FC / adidas

Premier Leagues bästa borta- & tredjetröjor för säsongen 23/24

Säsongspremiären för fotbollsvärldens största liga börjar närma sig, här är några av de mest okonventionella matchtröjorna

Sommaren känns alltid som att den flugit förbi när engelska Premier League startar upp igen, då det är ett lika säkert hösttecken som löven på marken. Även om man inte gillar fotbollen i sig finns dock en aspekt till klubbarna som bygger broar från gräsplanen till runwayen: Matchtröjorna.

Hemmaställ är allt som oftast ganska simpla, då de representerar färger som traditionellt sett förknippats med hela klubbens identitet. Därför har vi valt att titta åt borta- och tredjeställens håll, då de ofta fungerar som en lekplats för designers där de får fria tyglar att experimentera med färger, mönster och referenser till klubbarnas historia. Här är några av de mest spekatkulära för säsongen 23/24.

Foto: Manchester United / adidas

Manchester United – Bortatröja – adidas

Med inspiration från Uniteds tidiga bortaställ introducerar den här nya versionen av matchstället en ny tolkning av den klassiska gröna färgen United syntes i på 90-talet. Vinröda linjer kompletterar designen, med vita block som sedan används för att ge en blink till staden Manchesters distinkta röda tegelstenar och industriella arkitektur. En smakfull touch på en vacker tröja.

Foto: Liverpool FC / Nike

Liverpool – Bortatröja – Nike

Vi fortsätter på det gröna temat med Liverpools nya bortaröja, som tar en enkel vit/svart bas vi sett inom klubben tidigare och splashar den med digitala gröna mönster. Tröjan är en unik tolkning av 50/50-designen, som funnits inom engelsk fotboll under en längre tid, där man delar upp två färger snett mot varandra. Här är det dock inga hårdragna streck, utan snarare en pixlig färgklick som liksom löses upp desto närmare den kommer mitten, ett intressant stilval som New Balance även experimenterat med i sina collabs med Stone Island.

Foto: Nottingham Forest / adidas

Nottingham Forest – Tredjetröja – adidas

Förra årets nykomling gjorde en mirakulös vändning från botten av tabellen till att klara nytt kontrakt. Trots deras status som ett relativt nytt Premier League-lag i dagens fotbollsvärld är Nottingham en av de engelska fotbollsklubbarna med mest historia. De har endast vunnit ligan en gång 1977/78 men det är även denna säsong som de van Europacupen, idag kallad Champions League, en titel även försvarade under säsongen 78/79. Deras nya tredjetröja från adidas hedrar inte nödväntidigtvis stadens fotbollsarv, men istället det Nottingham Castle vars silhuetter syns i trycket. Tröjan är huvudsakligen marinblå, tillsammans med laxfärgade accenter som delas upp i ränder.

Foto: Wolves / Castore

Wolverhampton (Wolves) – Bortatröja – Castore

Det här valet kanske är kontroversiellt, men det är någonting mysigt över Wolves nya bortaställ. Brittiska tillverkaren Castore har skapat en både modern och vintage design med en röd bas som komplementeras av grågröna axlar. Gula detaljer sticker även ut tillsammans med ett geometriskt mönster på fram- och baksidan, vilket nästan ger tröjan en nästan stickad jultröja-vibe. En tveklös uppstickare som vågar testa något nytt.

Foto: Arsenal FC / adidas

Arsenal – Bortatröja – adidas

Vi fortsätter på temat uppstickare med Arsenals omtalade bortaställ. Den varningsgrön/gula tröjan har debatterats frenetiskt på sociala medier sedan de första bilderna läckte ut, där fansen i stort sett delats upp i två läger: Fint eller fult. Det är svårt att vara opartiskt gentemot denna färgbomb, som utöver den klara neonen även består av trippiga ränder och ett mesh-liknande mönster av prickar. Å andra sidan skulle det stilrena rosa tredjestället skulle också kunna kvala in på listan för sin smakfulla design, men om vi håller oss till en tröja per lag går denna helt enkelt inte att ignorera.

Foto: AFC Bournemouth / Umbro

Bournemouth – Bortatröja – Umbro

Premier Leagues sydligast belägna stad har tittat till kustens vågor för inspiration till sin nya bortatröja, då havets nyanser av blått fått sig en virvel av waves. Vågorna på tröjan är mönstrade tight med en simpel men effektiv illustration som påminner om traditionellt japanska målningar som förekommer bland märken som Evisu. En stilren men samtidigt uttrycksfull tröja som kompletterar deras klassiska röd/svarta ränder på hemmaplan.

Foto: Manchester City / PUMA

Manchester City – Tredjetröja – PUMA

Från den soliga kusten tillbaka till regnet i Manchester hittar vi regerande mästarna Citys blixtrande tredjetröja. Den tillhörande fotokampanjen togs i Tokyo där City spelar sin försäsongsturné, vilket även inspirerat typsnitten på namnen och siffrorna på ryggen.

Dessutom är tröjan en manifestation av Citys elektrifierande spelstil och den spännande atmosfär som omsluter varje match. Tröjan är designad med ett elektriskt gnistmönster och kompletteras med ny Neon-rosa version av klubbmärket och sponsorerna, allt lagt på en djupt mörkblå bas.

Foto: Newcastle United FC / Castore

Newcastle – Bortatröja – Castore

Listans tredje tröja med grönt i fokus kommer att bäras av svenske anfallsstjärnan Alexander Isak och hans Newcastle på bortamatcher under säsongen 23/24. Brittiska Castore har här slagit till med ett okonventionellt mönster som sprängs in i en mintgrön tröja, varav de spretiga ränderna representerar de vanligtvis raka i den svart/vita hemmatröjan.

Foto: footballkitarchive.com

Chelsea - Bortatröja - Nike

Denna tröja är den enda på listan som ännu inte officiellt presenterats, men enligt flera olika källor är det den som kommer att gälla för The Blues under den kommande säsongen. Med inspiration från deras bortatröja säsongen 02/03 har de tagit de svarta och blåa accenterna till ett futuristiskt mönster, som samtidigt påminner lite om stilen som var populär bland skärmsläckare på datorn Windows XP under det tidiga 00-talet då originalet debuterade.

Foto: Fulham FC / adidas

Fulham – Bortatröja – adidas

Eftersom världen befinner sig i Barbies värld just nu vill inte Londonklubben Fulham vara sämre med sin nyligen avslöjade bortatröja. Den består av en chockrosa nyans genom hela tröjan, som endast bryts av med svarta detaljer och de ikoniska tre strecken på ärmarna. En design som med all säkerhet kommer att sticka ut såväl på fotbollsplanen som i fit-pics framöver.