Rami återvänder från paus med "Mördare"

Blickar ut över en mörk värld med emotionella rader över ett egenproducerat beat

För 27-åriga rapparen Rami från Tumba utanför Stockholm har 2023 varit ett år av stor artistisk utveckling. Den som följt honom sedan tidiga singlar som ”Pu$ha” och sedan lyssnade på albumet 96 i vintras har fått höra en Rami som börjar lägga mer vikt i sina ord. Han har alltid varit en ordsmed med känsla för att pussla in fyndiga rader i snabba flows, men det som sägs börjar komma med allt mer eftertryck. På senaste singeln ”Mördare”, den första sedan sommarens ”Buzz Down”, får vi höra hans berättande besöka nya djup.

På senare tid har mycket runt omkring mig blivit annorlunda vilket gör att det känns som att jag är på en helt annan plats nu än vad jag var för ett par år sedan. Och det märks i den musik jag gör. Med ”Mördare” vill jag berätta vad som pågår runt omkring oss just nu men för mig är det tyvärr inget nytt för det har pågått i min värld allt för länge”, säger Rami.
Det råa är inget Rami varit rädd för att bemöta i sina texter tidigare, men denna gång gör han det från nya vinklar. På ”Mördare” pratar han mer utifrån än tidigare, som någon med erfarenheter vars allvar kan göra det lättare att förstå det mörker som finns omkring oss.
”Jag vill berätta om allt jag sett, hört och varit med om, samtidigt som jag önskar att ingen ska behöva se, höra eller uppleva samma sak. Jag har tillräckligt mycket lärdom av detta för att kunna lära ut till andra. Texten betyder mycket för mig och jag önskar att den även kommer betyda något för er som lyssnar”

Det egenproducerade beatet är kallt och avskalat, med ett nästan marscherande trumbeat som håller takten genom det glimrande men ångestfyllda pianot. Över två verser och en hook med tillhörande brygga delar Rami med sig om observationer av den värld han ser idag, med speglingar till den han själv växte upp i. En text som tar rollen av en storebror, en äldre vän eller någon som bara vill sträcka ut en hand och visa att de förstår, samtidigt som de i allt mörker ändå kan vara ett levande bevis på att det finns en väg framåt.

”Jag känner igen mig när en morsa tycker allting gått fel
Jag känner för den som aldrig kommer kunna känna sig hel”

Lyssna på ”Mördare” och mer ny musik i DOPEST Playlist!