Ray BLK: från independent till signad

Lär känna singer-songwritern från South London.

R&B- och soulartisten Ray BLK (uttalas - Ray Black) gömmer sig från regnet på Elite Park Avenue Hotel i Göteborg. Hon är i Sverige för att spela på den årliga musikfestivalen Way Out West. Den brittiska singer-songwritern föddes i Nigeria men flyttade till Södra London redan som fyraåring. När hon gjorde debut med sitt första mixtape Havisham (som numera bara går att hitta på musiktjänsten Bandcamp) år 2015, skedde det independent. På den tiden letade hon beats på YouTube och kombinerade ofta både rap och sång. Sedan dess har hon medverkat som jury i den hyllade YouTube-showen NAYVA, släppt två hyllade studio-EPs/minialbum och samarbetat med artister som Stormzy, Wretch 32 samt Stefflon Don. Numera är hon signad till skivbolaget Island Records under Universal Music. Hon är aktuell med singeln “My Bed”, som i skrivandets stund finns ute på alla streamingtjänster. Vi satte oss ned för att lära känna Ray BLK från South London. 

 

Dopest: Ditt första mixtape släpptes redan 2015. Dessutom har du hunnit ta examen i engelsk litteratur … Har musiken alltid varit ditt förstahandsval?

Ray: “Ja, definitivt. Musik har varit det jag vill satsa på. Men jag ville ha en backup plan, vilket nog har mycket att göra med mina nigerianska rötter. Min mamma har alltid värdesatt utbildning, och jag har varit väldigt medveten om vikten av hårt arbete. Dessutom har jag har alltid känt att jag vill kunna försörja mig själv, att jag inte kan vara fattig. Jag kunde liksom inte bara tänka: ‘Åh jag skulle nog vilja bli artist’, utan jag var tvungen att lägga all min energi på det. Jobba hårt. Jag har alltid varit sådan.”

Hur gick det till när du släppte ditt första mixtape Havisham, jag kan tänka mig att processen var annorlunda jämfört med hur du jobbar i dag? 

“Jag började med att hitta beats på YouTube och skrev ofta mina texter hemma i sovrummet. Men sen träffade jag en musikproducent som lät mig spela in i hans studio. Det var en annorlunda tid i mitt liv. Ibland tog det mig tre dagar att skriva en låt. Jag kunde påbörja den när jag fick feeling och låg i sängen i mitt rum, somna, och sedan fortsätta på den nästa dag haha!”

 

Nuförtiden känns det som att många människor inte ens vet om att jag rappar.

 

Du pluggade alltså engelsk litteratur, och jag har dessutom hört att Havisham är inspirerat av Miss Havisham från Charles Dickens bok “Great Expectations”. Läser du mycket, och har du i så fall någon favoritbok?

“Jag brukade läsa mycket! Men inte längre eftersom jag varken har tid eller uppmärksamhetsförmågan kvar. Det beror nog på alla korta videoklipp och serier vi kollar på där allt ska hända inom loppet av 30 sekunder. Min absoluta favoritbok är, och det här låter kanske lite konstigt eftersom jag är vuxen nu, 'The Series of Unfortunate Events'. Jag var aldrig något Harry Potter-fan men när det kom till den här bokserien slukade jag alla delar.”

När Havisham släpptes för snart fem år sedan rappade du mer än vad du gör nu, eller hur? 

“Ja, nu försöker jag göra mer av båda. Både rappa och sjunga. Nuförtiden känns det som att många människor inte ens vet om att jag rappar. Men på min nya singel “In My Bed” rappar jag och det känns kul! Jag vill släppa en video till den också, att göra musikvideor är av något av det bästa med att vara artist.”

 

Foto: Daniela Spiroska

Du var independent under en längre tid, men är nu signad till Island Records. Hur har övergången till att bli en signad artist påverkat din musik? 

“När jag först blev signad och inte hade påbörjat något album än tänkte jag mest att skivbolagens roll var att finansiera artister ekonomiskt. Och det stämmer ju till viss del, men deras roll är också att hjälpa och guida dig så att du kan göra den musik du vill. Det gäller att hitta rätt person. Att ha en A&R (Artist and Repertoire) har varit viktigt. För mig handlade det om att hitta någon jag verkligen klickade med som förstod vilken typ av musik jag ville skapa och inte försökte förändra mig. Det känns som att folk sällan pratar positivt om skivbolag, men jag har förvånansvärt nog mycket bra att säga. Att få rätt person som A&R har verkligen utvecklat mig i mitt musikskapande. Som artist måste man hitta en väg som funkar för en själv, för mig var det bäst att vara independent i början av min karriär.”

Kanske var det viktigt för dig att vara independent för att kunna hitta ditt eget sound?  

“Ja, verkligen. Jag blev faktiskt erbjuden ett antal kontrakt i början av min karriär, men om jag hade signat då skulle min musik säkert inte låta som den gör i dag och jag hade kanske inte jobbat på det album jag gör just nu ...”

 

Det känns som att folk sällan pratar positivt om skivbolag, men jag har förvånansvärt nog mycket bra att säga.

 

Ett av dina mest omtalade släpp är “Paradise”. Berätta lite om hur låten kom till. 

“Låten kom till i samband med att en av mina nära vänner gick bort. Jag skrev låten när han fortfarande var vid liv. Syftet med sången var att skapa hopp. Dels ett hopp om att han inte skulle dö, men om han gjorde det skulle allt bli okej tillslut eftersom vi kommer ses igen - i paradiset. Jag vill sprida hopp och frid till andra som genomgår liknande saker.”

Blir det fler singelsläpp 2019, eller vad kan vi förvänta oss från dig i år? 

“Fler singlar och fler videor! Men i år vill jag göra något mer än bara musik. Jag har alltid varit förälskad i hela den kultur som finns kring musiken. Sådant som mode, media och olika magasin. Så, jag vill göra något mer än bara musik … Men sen jobbar jag ju som sagt på ett kommande album. Mitt allra första fullängdsalbum!”

Lyssna in dig på Ray BLK nedan, och håll utkik på hemsidan efter nyheter om det kommande albumet.