DOPEST Testar: Razer Blade 16 - gaming-laptop med oslagbar skärm

Är Blade 16 marknadens bästa gaminglaptop? DOPEST har testat allt från skärmen till prestandan när du spelar på Razers senaste laptop

Möt Razer Blade 16, den senaste laptopen från varumärket Razer som är specialiserad för gaming. Beväpnad med världens första OLED 240 Hz 16-tumsskärm, den senaste Intel® Core™ i9 HX-seriens processor och NVIDIA® GeForce RTX™ 40-seriens bärbara grafikprocessorer möter prestanda och rörlighet varandra på ett unikt sätt.

DOPEST har under en tid fått testa Razer Blade 16, här är våra samlade intryck.

BÄSTA GAMING SKÄRMEN I EN LAPTOP PÅ MARKNADEN

Den nya Blade 16 kan skryta med en av de första bärbara datorskärmarna som verkligen är designade för den tävlingsinriktade gamern. Fokuset ligger inte bara på grym bildkvalité, men även en hög refresh rate samt låg svarstid på 0.2 ms.

Med en uppdateringsfrekvens på 240 Hz och tillsammans med den låga svarstiden ger den här skärmen nya nivåer av precision och snabbare triggertider än de flesta LED-skärmar på marknaden, gaminganpassade eller ej. Skärmen är skapad tillsammans med Samsung i ett unikt samarbete med Razer.

Skärmen är otroligt skarp med en hög upplösning och snabba uppdateringsfrekvenser, vilket gör att spelupplevelsen blir både visuellt imponerande och smidig utan någon märkbar fördröjning eller tearing. Färgen är levande och precis, vilket också gör den perfekt för både grafiska spel eller att titta film med.”

STILREN, SMAL MEN GANSKA TUNG

Den nya Blade 16 kommer i samma design som förra årets Blade, med tålig aluminium som största komponent. Datorn är elegant och har en tidslös look som gör så att den inte känns gammal, även fast det är en återanvänd design.

Även fast Blade 16 ser smal ut väger den nästan 2.5kg vilket inte gör den till den mest optimala mobila bärbara datorn. För en bärbar gamingdator med en 16 tums skärm är det dock inga konstigheter.

FPS-TEST

Vi har testat vad vi får ut för FPS på olika spel med Blade 16. Vi har spelat på de högsta inställningarna med laddningssladden inkopplad på vår Razer Blade 16 med GeForce RTX 4080 och 32 GB RAM:

Call of Duty MW3/Warzone: 200 FPS

Counter-Strike 2: 225 FPS

GTA V: 75 FPS

Fortnite: 85 FPS

Överlag en mycket stabil FPS som jämför sig med de allra bästa. Tillsammans med den klockrena skärmen är responsen i din spelupplevelse mycket hög med Blade 16.

Call of Duty: Warzone. Foto: Activision Blizzard

FÖR-OCH NACKDELAR

Nedan har vi samlat några kortare fördelar och nackdelar med Razer Blade 16.

Fördelar:

  • Väldigt snygg och stilren design
  • Senaste hårdvaran samt mjukvaran
  • Man kan uppgradera RAM minnet med upp till 96GB samt SSD med 8TB
  • Nog den bästa gaming skärmen på en laptop som går att få tag på just nu

Nackdelar:

  • Väger mycket. (Ungefär 2.5kg)
  • Fläktarna kan låta högt även fast man enbart kollar på film
  • Hög prislapp

SLUTSATS OCH PRIS

Razer Blade 16 är utan tvekan en av de bästa bärbara gamingdatorerna som finns på marknaden just nu. Men för ett pris som börjar på 35 000 kronor så är det nog vad man bör förvänta sig. Priset gäller för basversionen med GeForce RTX 4070, 1 TB SSD och 16 GB RAM. Ska man uppgradera den till fullo med GeForce RTX 4090, 64 GB RAM och 4 TB SSD då kommer notan att hamna på närmare 58 900kr, ett högt pris för en laptop som för mestadels är avsedd för gaming. Men det är just vad Razer Blade 16 är riktad till – den mest inbitne gamern. En hög prislapp men valuta för pengarna.

Är man ute efter en av marknadens bästa gaming-laptops så är Razer Blade 16 i toppskiktet. Skärmen är något som du inte hittar på någon annan bärbar gamingdator just nu och hårdvaran är konfigurerbar till dina önskemål. Oavsett om du spelar efter behov eller budget, på razer.com kan du låta datorn anpassas efter dig.