Recap: Way Out West 2018

Vi sammanfattar årets Way Out West 2018.

Sommarens happening, tredagarsfestivalen Way Out West, har nu nått sitt slut. Åtminstone för i år. Varken stormvarningar, regn eller åskväder kunde hindra helgen från att bli en succé. Befann du dig inne på festivalområdet? Eller hängde du på alla fester och event runt omkring? Oavsett, kan du följa vår sammanfattning av årets Way Out West här!

Way Out West 2018 erbjöd en något tunnare lineup än föregående år. Eller kanske var det helt enkelt så att fjolårets otroligt stjärnspäckade program, var omöjligt att knäcka. 2017 medförde flera drömbokningar för alla hiphopfantaster med akter som Young Thug, Danny Brown och Frank Ocean. I år var det istället techno-scenen Dungen som levererade 110% med bokningar som Yaeji, Moodymann, Peggy Gou och Off The Meds. Scenområdet blev en samlingsplats för danssugna människor i alla åldrar, oavsett om en kände till artisten i DJ-båset eller ej.

Att techno = fräscht kändes solklart efter ett besök på Dunge(o)n, en intim Stay Out West-lokal på Bananpiren som förde tankarna till Berlins nattliv (fast chansen till insläpp var klart större än på Berghain). Utanför den lilla spellokalen, där bland annat Suicideyear spelade, ringlade sig kön alltid lång. Väl inne möttes besökarna av en stor skara människor som dansade tätt intill varandra, till tonerna av elektroniska beats.

 

Svensk hiphop dominerade på Stay Out West

 

 

På Way Out West spelade även publikfavoriter som Mwuana, Timbuktu, Daniel Adams-Ray, samt Fricky(som gästades av bland annat Cleo, Broder John och Gonza-Ra samt Leslie Tay). Men i år var det Stay Out West som blev mekkat för alla fans av svensk musik och hiphop. Under torsdagen, festivalens första dag, uppträdde det populära hiphopkollektivet Drain Gang (Ecco2k, Bladee och Thaiboy Digital), samt Malmörapparen Ozzy som är aktuell med det nyligen släppta albumet Ett Öga Rött. På YouTube Music Stage: Magasin 105, hördes under festivalens andra dag den rosade artisten Parham. Parham har tidigare belönats med priset "Årets hiphop" under Manifestgalan 2014 samt vunnit Nöjesguidens Göteborgspris i kategorin "Musik". Under fredagen samlades många för att äntligen få höra det nya albumet Torsken live. Är du en av de som tröttnat på att sällan se kvinnliga hiphopartister lyftas fram? Under lördagen blev det ändring på det med tre kvinnliga liveakter på scenen Panama. Nämligen Blen, Showit och Imenella. Tre artister som alla är aktuella med ny musik, och som vi lär höra mycket mer av framöver.

Om årets techno-utbud kändes synonymt till fräscht, var den alternativa-, indiescenen raka motsatsen. Patti Smith (kan det vara tredje året hon bokas till WOW nu?) Iggy Pop och Fever Ray, som visserligen är publikkära, kändes snarare som säkra kort för att locka besökare än kreativa artistbokningar. Arctic Monkeys, Dirty Projectors och Arcade Fire (banden som din pappa lyssnar på) erbjöd till sitt försvar riktigt bra live spelningar.

De akter som överraskade oss mest, på ett positivt sätt, var Bonobo, M.I.A, Moses Sumney och Kamasi Washington. Kanske var det det faktum att en stor del av publiken redan köade till Kendrick Lamar som senare skull spela på samma scen, eller helt enkelt M.I.As scennärvaro och energi som fick folkmassan att förvandlas till ett dansande hav. Artisten flirtade med publiken och försökte sig till och med på att stage divea, samtidigt som hon blandade ny musik med gamla hitlåtar som “Paper Planes”, “Bad Girls” och “Galang".

 

Bockhampton- årets svettigaste spelning

 

 

Bland de internationella hiphopakterna fanns artister som Kendrick Lamar, BROCKHAMPTON, J Hus, 6lack och Iamddb. För den som redan upplevt Kendricks DAMN Tour tidigare i år, blev lördagskvällens spelning tyvärr inte mer än en ynka repris. BROCKHAMPTON, pojkbandet som är denna generations gensvar på Backstreet Boys fast aningen mer mångsidigt, blev årets garanterat svettigaste spelning. En mäktig konsert som fick publiken att lämna showen efter vad som snarare såg ut att ha varit en dusch (med kläderna på) än ett gigg. 

Förutom musik erbjöd Way Out West vegetarisk mat, filmvisningar och WOW-Talks. Att det är valår märktes, särskilt när det kom till talkshows. Bland några av våra favorit-talks fanns: Livepodd: Raseriet – Valspecial, Jason Timbuktu Diakité – En droppe midnatt, Ett öga rött och kraften i ord och Är vi ett land som faller itu?. För den som lämnade festivalområdet, väntade fester(under både dagen och natten), rave, shopping och ännu mer musik.

 

Scenområdet med bäst gung: Dungen och Dunge(o)n

Årets bästa spelning: M.I.A

Årets svettigaste gig: BROCKHAMPTON

Bäst på Stay Out West: Moses Sumney och Draingang

 

Du har väl inte missat festivalens bäst klädda besökare? Håll dig uppdaterad på hemsidan och via vår Instagram för senaste nytt.