Shiro släpper efterlängtade debutprojektet 'Antidote'

Efter singlarna "Bipolär" & "Gatans fel" får vi äntligen ta del av Göteborgsartistens första EP – innehåller tre helt nya spår

På bara några få år har Göteborgsrapparen Shiro gått från nykomling till ett av landets mest etablerade namn inom hiphop, utan att ha släppt mer än singlar och features. 24-åringens oundvikliga känsla för melodier som fastnar och texter som berör har satt honom i en position som oftast kräver flera projekt att ta sig till, där hängivna fans väntar på varje release samtidigt som artisten själv inte stressar fram sina slutprodukter.

Under 2024 har vi fått två singlar från Shiro, ”Bipolär” & ”Gatans Fel”, som följer ett väldigt produktivt 2023 med en mängd singlar. De som följt släppen med ett nogrant öga har säkert märkt ett genomgående tema på omslagsbilderna, som alla innehåller olika former av en pestläkare från 1600-talet. Det har haft sin betydelse och med sitt debutprojekt Antidote knyter han ihop sina texter om gatulivets fallgropar med en bredare kritik mot musik- och samhällsklimatet.

Pestläkaren är en metafor för gatans mörker och väcker frågan om det finns ett slut genom läkande, eller om ”hjälpen” bara blir ett påskyndade till självdestruktion likt hur pestläkarna dödade sina patienter i ett försök att minska spridningen. Shiro vill med sin musik försöka vara ett motgift, ett ”antidote” mot den ”pest” som omvärlden lider av.

Den väl uttänkta symboliken bakom Shiros konst utspelar sig såväl i det visuella som i låttexterna, allt paketerat med mer lättsmälta melodier och produktioner för att skapa en unikt presenterad kontrast. Melankolin i hans leverans förhöjs av texternas mörker, men tas till en bitterljuv plats av beatsen från Oscar Chase, Tusen & Straynané som ofta inkorporerar gitarrer och dansanta trummor. Introt ”Sympati” (som släpps med en tillhörande musikvideo) dansar elegant på den linjen, med en passionerat sjungen refräng varvat med en dyster historia om hur liv kan halka ner och fastna i fel miljöer.

”Finns inget vettigt i saker vi betalar / Men vi gör det för att kunna glömma bort
Hon har fastnat hon kan inte gå tillbaka / När hon smaka på det livet hon fick chock”

”03.30” är ett utmärkt exempel på balansen mellan teman i Shiros musik. Här zoomar han in på personliga kärleksrelationer istället för det bredare samhällsperspektivet på föregående ”Sympati”, en aspekt av livet som kan innehålla minst lika stort allvar. Likt klockslaget i titeln är lyriken som tagen ur de tankar som vaknar när solen är påväg upp mellan sommarnatten och morgonen, kanske efter en sån kväll som tidigare brukade sluta tillsammans med någon annan.

”Men denna gnistan har gått bort, jag sa kom inte till mig mer
Vill inte höra att du hade fel, de säger livet är för kort”

Under det senaste halvåret har Shiro gästat Göteborgsvännerna A36 och Asme på deras album Planet 36 respektive Spår av BLod. Även genom egna lösryckta singlar som ”Dyra notor” med A36 har Shiro visat att han gärna samarbetar, men Antidote är ett projekt där han helt står på egna ben. Kanske är det för att presentera sitt konstnärliga uttryck i sin mest koncentrerade form, för även om det ”bara” är över 5 spår så får vi här ett care package som känns planerat in i minsta detalj.

Från introduktionen av karaktären pestdoktorn till de handplockade ljudlandskapet från tre etablerade producenter, Antidote är beviset på att Shiro har kokat på sitt botemedel från allra första början.

Lyssna på Antidote på Spotify!