A36 landar äntligen på 'PLANET 36'

Efter en vår av förberedelser genom flera hitsinglar är Göteborgsrapparens andra album här – gästas av Asme, Shiro & estraden

Det har snart gått fyra år sedan A36 för första gången tog med oss ut i stratosfären med sin debutsingel ”ALIEN”. Hans distinkta stil med produktion som gränsade mellan sydeuropeisk hiphop och elektronisk klubbmusik fångade snabbt öron över hela landet, och när han 2021 släppte singeln ”Samma Gamla Vanliga” togs allt till nästa nivå.

Ett par intensiva år följde, där vi först och främst introducerades till hans värld på debutalbumet AREA36, ett projekt fullt av hits som ”Motorola” & “BLOCK” men såklart även ”Samma Gamla Vanliga”. Turnéer avlöste sedan varandra och det kryddades med tv-besök, bland annat på Allsång På Skansen.

Omställningen från att vara en kille från Göteborg som bara gillade att rappa framför sina vänner till att stå på några av landets största scener blev dock mycket att ta in. Under 2023 valde A36 att sakta ner, trots ett par högprofilerade släpp som ”Genua”, ”IGEN” med Sticky & den tidigare osläppta ”Standard” med Einár. Allt detta var dock en del av planen, varje alien måste landa på sin hemplanet ibland innan de kan åka ut i galaxen igen. Därför är det nu efter stor förväntan vi äntligen får ta del av hans andra album PLANET 36.

”Jag tror att detta albumet är ett stort steg i min karriär, jag har jobbat på detta albumet ett tag och jag känner att jag hittat mycket av mig, både i min personliga och artistiska utveckling. Jag ser verkligen fram emot att få dela med mig av musiken till alla mina lyssnare. Mina fans som följt mig sedan start kommer att förstå att det är en ny sida av mig, nya sounds som jag inte släppt tidigare”, säger A36 om albumet.

Inför släppet reflekterade A36 på karriären genom ett inlägg på sin Instagram. Där tog han upp vad som motiverade honom till att ta ett par steg tillbaka men även vad som gjort att han alltid fortsatt framåt: Fansen & familjen.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av A36 (@a36official)

”Det har gått några år sedan min karriär drog igång, även om jag gjort musik mycket längre än så. Musiken har alltid varit min passion, alltid varit en stor del av mitt liv, men att vara artist är inte alltid så enkelt och glamoröst som man kan tro”, skriver A36.

Mycket riktigt valde rapparen att vila från rampljuset efter ett par intensiva år ute på turné. Inför släppet av albumets första singel ”Inga änglar (Na Na Na)” med produktion av Straynané berättade A36 mer om varför han kände att en paus var det som behövdes för att ladda om till nästa projekt.

”Jag insåg att jag behövde ta en paus från den hektiska vardagen, delvis för att fokusera på mig själv och även för att sätta upp nya mål inom min karriär och mitt konstnärskap”, sa han då.

Dessa känslor återspeglas mycket inom albumet, till exempel på den tidigare släppta singeln ”Svalen till Grammis” och på det temposkiftande introt ”Galax”. Direkt i refrängen lägger A36 rader som visar vart hans mindset varit under den senaste tiden, över en trippigt dansant produktion från Oskar Hanak & Tusen.

”Ey jag lever i en annan värld, de ingen av er som kan hamna här
Nånstans i nån galax, har mina tankar där
Har kommit upp lite för snabbt, jag måste landa”

Över albumets tio spår möts vi även av tre riktigt starka gäster som besöker A36:s värld. På ”Bilen” får vi höra en ny collab med Asme, den första sedan ”BAWS” på Asmes album Tusen Flows. En elektronisk banger som tar fram det bästa hos deras respektive sounds och visar att deras kemi på ett track aldrig hunnit stelna.

En annan Göteborgskollega som gästar albumet är Shiro, som dyker upp på det sjunde spåret ”Maria”. Detta följer deras höstbanger ”Dyra Notor” som klättrade högt på listorna efter releasen i september 2023. Med Oscar Chase på produktionen blir det en eldig slutprodukt från en GBG-trio som blivit certifierade hitmakare såväl tillsammans som på egna håll under 20-talet.

Sist men inte minst på gästlistan hittar vi estraden, popgruppen som hörs på den andra tidigare släppta singeln ”Alla vill”. Det kan tyckas vara två världar som möts när A36 svävande approach till hiphop korsas med estradens lättsamma pop, men det blir ett vinnande koncept när deras sounds kompletterar varandra i en utomjordlig klubbdänga. Efter denna collab följer två spår som avslutar albumet, först den melankoliska ”Love” med produktion av NBL-producenten takenoelz och segervarvet ”Romans” som höjer upp tempot igen på en tvättäkta kärlekslåt.

PLANET 36 är på många sätt en återkomst till en form som aldrig försvann, utan bara behövde återuppfinna sig. Verkligheten som A36 fick uppleva efter de explosiva framgångarna för ungefär fyra år sedan krävde en paus, men det betydde aldrig att han tänkte lämna Vintergatan för gott. A36 behövde bara åka på en utomjordisk resa för att kunna färdigställa detta album, ett projekt som han nu stolt tar med sig tillbaka till jorden.

Lyssna på PLANET 36 på Spotify!