De snabbaste spelarna i EM 2024 hittills

Från certifierade superstjärnor till doldisar från mindre länder – dessa har varit de snabbaste spelarna på planen under turneringen

EM 2024 i Tyskland börjar lida mot sitt slut och vi står vid semi-finalerna, det sista steget av slutspelet innan finalen. Spanien möter Frankrike och England möter Nederländerna, två matcher med världslag som förmodligen kommer att vara vaksamma i sitt spel.

I ett slutskede där trötta ben börjar visa sig väljer därför att titta igenom hela turneringen och lyfta fram de som sprungit allra snabbast under EM 2024. Det som mäts är topphastigheten en spelare har nått upp till under ett tillfälle och alltså inte ett snitt för alla matcher.

All statistik kommer från UEFA:s officiella hemsida.

10. Rafael Leão (Portugal) – 35,4 km/h

Portugals största stjärna efter Cristiano Ronaldo (som för övrigt nått upp till 32.7 km/h) var även landets snabbaste spelare under EM. I övrigt hade vänsteryttern hemmahörande i AC Milan ett minst sagt undermåligt mästerskap, då han stod för 0 poäng under de fem matcher Portugal hann spela innan de åkte ut på straffar mot Frankrike, en av dessa missade dessutom Leão på grund av en avstängning.

9. Rasmus Højlund (Danmark) – 35,5 km/h

Manchester Uniteds unge anfallare motbevisade alla som trodde han skulle floppa i England under säsongen genom att stå för 16 mål i alla tävlingar. Det blev inga mål under EM 2024 för Danmarks #9, men han lyckades däremot bli lagets snabbaste spelare trots att han är hela 1,91cm lång.

8/7. Dan Ndoye (Schweiz) / Micky van de Ven (Nederländerna) – 35,6 km/h

Ett av turneringens stora genombrott från Schweiz delar denna plats med Nederländernas mittbacksstjärnskott. Dan Ndoye och Micky van de Ven har börjat göra vågor i Bologna respektive Tottenham och under EM 2024 har de fortsatt bevisa att de är talanger att hålla ögonen på under den gångna säsongen, inte minst för deras snabbhet.

6. Theo Hernandez (Frankrike) – 35,7 km/h

Frankrikes blixtsnabba vänsterback ser mer ut som en vänsterytter ibland, mycket tack vare hans förmåga att ta sig upp i anfallen lika snabbt som han hinner tillbaka till försvaret. Under EM mätte han upp till 35,7 km/h, exakt samma som hans tidigare snitt-rekord under Champions League-säsongen 2022/2023.

5/4. Leroy Sané (Tyskland) / Valentin Mihâilâ (Rumänien) – 35,8 km/h

Tyskland och Bayern Münchens Leroy Sané är sedan länge känd som en av världens snabbaste spelare, så hans placering på listan kommer inte som en chock. Rumänien och Parmas ytter Valentin Mihâilâ kommer dock in som en joker på en delad 4:e plats. Den 24-årige spelaren har varit i den italienska andraligan sedan 2020, bortsett från ett halvårslån till Serie A-klubben Atalanta 2022. Nästa säsong återvänder han till toppen av italiensk fotboll igen då han hjälpte sitt Parma upp under 2023/2024, så det kan vara bra för världens scouter att hålla ett extra öga på honom även efter turneringen.

3. Benjamin Šeško (Slovenien) – 35,9 km/h

En spelare som vi valde ut bland de mest formstarka inför turneringens start, Sloveniens nia Benjamins Šeško har tyvärr inte levt upp till förväntningarna under EM 2024. Det blev inga poäng för anfallaren, även om han uppenbarligen sprang snabbast i laget och även spelade 93% av alla minuter under turneringen när Slovenien tog sig sextondelsfinal.

2. Ferran Torres (Spanien) – 36 km/h

Under sina två år i Manchester City var den spanska talangen Ferran Torres ofta sedd som en spelare med oundviklig klass, men med brist på det lilla extra som behövs för att bli en startspelare i Pep Guardiolas mästarlag. 2022 flyttade han till FC Barcelona och där har karriären blomstrat, något som gav honom en plats i den spanska truppen inför EM 2024. Nu är Spanien i semifinal och Torres har bidragit med ett mål på bara 151 minuter, men trots detta har han mätt upp den snabbaste hastigheten i hela laget. Imponerande.

1. Kylian Mbappé (Frankrike) – 36,5 km/h

Kunde det vara någon annan på första platsen än Frankrike och kanske även hela turneringens största stjärna? Kylian Mbappé har varit namnet på allas läppar under sommaren, då han lämnade PSG och skrev på för Real Madrid innan turneringen drog igång. Under EM har han hunnit med att göra mål, assist och bryta nästan, samtidigt som han utanför planen varit en kontroversiell röst mitt i det franska valet. Med allt detta i bagaget hann strikern även med att bli turneringens snabbaste spelare, med en halv kilometer i timmen till godo dessutom.