• Foto: Pontus "Art By Esse" Carmback

Unga svenska artister att hålla koll på 2018 – DEL II

Dopest listar unga svenska artister som kommer att lämna stora avtryck i år!

Sverige blomstrar av talang och potential inom musikbranschen, och det bevisade 2017. Förutom att vi såg fler internationella samarbeten än någonsin, så har året som gått bevisat att svensk hiphop är att räkna med. Vi har sett flera unga artister växa fram, Jireel gått från en 16-årig talang till Sveriges hetaste artist eller Lamix som med debutsingeln gick platina och på ett år gått från att knappt komma in på P3-Guldgalan till att kamma hem den.

Det spelar längre ingen roll att traditionell media inte täcker eller lyfter fram svensk hiphop, hur många radioprogram med fokus på svensk hiphop som läggs ner eller att låtar med miljontals streams inte går på radiorotation. Svensk hiphop har under årets gång bevisat att det nu är omöjligt att undvika landets mest underskattade och minst uppmärksammade genre, intresset är större än någonsin.

I takt med att genren fortsätter växa så växer även nya stjärnor och löften fram. Dopest har sammanställt en lista på unga artister som man bör hålla ett extra öga på under 2018. Del 2 av 3 (ingen rangordning)

Läs "DEL I" här.

SIKAI

Sikai släppte sin debutsingel 'Klubben' år 2016 med Sakarias. Därefter gästade hon Grillat & Grändy populära Kaliber där många fick upp ögonen på henne. Hon avslutade 2017 som starkast och gästar dem nuvarande drottningen av svensk hiphop Silvana Imam samt legenden Eva Dahlgren i Fri. Hon har länge varit på radarn till att blossa upp då hon redan som 15 åring blev värvad till Universal Music. Dopest tror att Sikai fortsätter året i samma starka bana som hon avslutade 2017.

Sikai

Foto: Julia Håkansson

ROS

Inledde sin musikaliska karriär som DJ. Men debuterade med Von Haartman producerade singeln 20k för nästan ett år sedan. Fortsatte sitt samarbete med Von Haartman och fortsatt släppa singlar med b.la. Michel Dida och Jaque som gäster. Har  under förra året verkligen arbetat fram en annorlunda stil, fått en egen fanbase i kombination med rykten om intressanta samarbeten och klädstil som hör bland branschens bästa gör detta Ros verkligen till ett utropstecken i år!

Ros

Foto: Nicolina Knapp

GULEED

Guleed släppte debutsingel redan 2016 men det var förra året som Malmö New Wave med b.la. Guleed, Adam Aden och Ozzy verkligen satte i en högre växel och Guleed verkligen stack ut med låtar som VaporMax och Dedikerad samt sin EP Under tiden. Gulled har sagt att det är dags för förändring och att det är nya tider. Guleed har genom känslan i sina låtar och texter blivit en av landets mest intressanta rappare som sätter Malmö på kartan 2018.

JËLLY

Malmö-tjejen som blev Adams Tenstas första värvning till det nya bolaget, JÄRN. Och det är förståeligt varför. JELLY kom från ingenstans och chockade många med debuten Mina som följdes upp med debut EP:n Allting/Ingenting. Med så mycket känsla i hennes röst så berörde hon många med sina personliga röster och blev otroligt hyllad (med all rätt). Tillsammans med Malmö New Wave, kommer hon definitivt skapa en ny våg i Malmö, som även sköljer resten av landet.

JELLY

Foto: David Möller

ADEL

Adel har sagt att han aldrig haft några tankar på att hålla med musik eller rappa, det fanns inte på världskartan. Det var genom hans stökiga bakgrund som ledde till ett fängelsestraff som han kom i kontakt med musiken. För att fördriva tiden började han skriva texter. När han läst upp det för en vän som han satt med fick han rådet att aldrig rappa. Något som tände en gnista i Adel som ledde till att han släppte debutsingel Skina. 3,8 miljoner streams senare för låten på YouTube talar för sig självt. Singeln följdes upp med Spring som släpptes i november med en tillhörande video och i skrivande stund har 1,4 miljoner views. Siffror som få artister i Sverige kan leverera, och detta är enbart de två första låtarna. Mycket imponerande för en artist som fick rådet att aldrig göra musik men som nu satt Husby på kartan igen.

Z.E

Z.E har tagit landet med storm. När denna listan fastställdes hade han ännu inte släppt debutalbumet "Min Penna Blöder". Ett album som bevisade det vi anade... Att Z.E ska man verkligen räkna med. Trots sin råa stil och ocensurerade texter lyckades han helt på egen hand på bara en vecka ta sig hela vägen till första platsen i albumlistan i Sverige. Vilket är historiskt

Har man följt den unge rapparen vet man att detta var något annorlunda och unikt redan från början. Trots att Z.E släppte musik redan 2016 så kom genombrottet med hitsingeln "Caramel" som idag streamats över 3,7 miljoner gånger på Spotify. Om det inte räckte så gästade han även Cherries succésingel "163 För Evigt", vilket var ett besked att han även kan anpassa sig till olika stiler. Trots att han på kort tid lyckats skapa en enorm fanbase, visat prov på mångsidighet och xxx så var det nog inte många som trott att han skulle ta första platsen med sitt album på rekordtid, förutom han själv. Z.E har verkligen skapat "Nånting av nada" och tagit gangsterrap eller xx som han kallar det till nya nivåer.