Tesla tappar 1000 miljarder i värde – största fallet på åtta år

Elon Musks kronjuvel hade ett enormt framgångsrikt 2023 – därför ser 2024 ut att bli betydligt tyngre

Fortune rapporterade under lördagen den 13:e januari att Tesla, ett av 2023 års succéföretag, startat 2024 på rekord-dåligt vis.  Företaget har nämligen tappat 94 miljarder dollar i värde, nästan 1000 miljarder svenska kronor, ett tapp som gör starten på 2024 den sämsta någonsin i företagets 21-åriga historia.

Det estimeras att en rad olika faktorer bidragit till detta. VD Elon Musk har haft ett stormigt 2023 på många sätt, då han stått bakom en rad kontroversiella uttalanden och ageranden. Han tog över sociala medie-plattformen Twitter under början av året för att senare byta dess namn till X, en situation som orsakat plattformens värde att sjunka med över 70%. Han har dessutom velat installera hjärnchip på testpersoner, samt hamnat i globala dispyter angående arbetsförhållandena på hans Tesla-fabriker.

Prissänkningar på kinesiska tillverkares elbilar och materialbrister till följd av Rysslands invasion av Ukraina ska också kunnat påverka Teslas status, något som analytiker tror skrämt investerare till att orsaka en värdeminskning.

”Investerarnas största oro för Tesla är stagnerande tillväxt. Prissänkningarna i Kina ökar bara oron, eftersom det börjar se ut som ett race mot botten för EV-industrin med tanke på intensiv konkurrens på den marknaden”, säger Cowen-analytikern Jeffrey Osborn till Fortune.

Elon Musk har inte kommenterat fallet på sina sociala medier, där han annars är ökänt aktiv.