’The Marvels’ slår historiskt bottenrekord

Den senaste filmen i MCU har bland andra Brie Larson & Teyonah Parris i huvudrollerna, men har floppat rejält

Marvel Cinematic Universe (MCU) har länge varit en av de populäraste filmserierna i hela världen. Sedan 2008 har miljardproduktioner som Avengers, Spider Man & Iron Man dragit in enorma intäkter till företaget och dess ägare Disney, men nu verkar segertåget ha börjat tappa fart.

Den senaste filmen The Marvels, i regi av Nia DaCosta och med Brie Larson, Teyonah Parris och Iman Vellani i huvudrollerna, är uppföljaren till 2019 års succé Captain Marvel som drog in över 153 miljoner dollar under sin första helg på bio. En liknande framgång var därför att förvänta när filmen hade premiär i helgen, men nu kan Variety rapportera att The Marvels knappt når en tredjedel av sin föregångares intäkter.

Filmens USA-premiär drog nämligen bara in 46,1 miljoner dollar, den sämsta debuthelgen någonsin för en MCU-film.  Jämfört med ettan Avengers: Endgame, som drog in 357,1 miljoner dollar 2019, är det en minskning i intäkter inte bara från film till film utan generation till generation. De så kallade "faserna" inom MCU som började 2008 med filmer som Iron Man & The Incredible Hulk är nu inne på sin femte och har gradvis tappat i intäkter sedan Spider Man: No Way Home kom 2021.

Kritiken mot filmen började dock höras långt innan den ens hade premiär. I trailers har Marvel använt sig av klipp från de äldre MCU-filmerna, främst de som kretsar runt The Avengers, vilket fick flera fans att känna sig lurade. Den sista officiella trailern har i skrivande stund över 166 00o dislikes på Youtube, jämfört med bara 102 000 likes.

Vissa pekar på att strejken i Hollywood hindrat filmens marknadsföring, men det går inte att bortse från att en produktionsbudget på ungefär 200 miljoner dollar plus 100 miljoner för marknadsföring inte är särskilt lite. Det återstår att se om kommande MCU-filmer kan vända skeppet, då Marvel nyligen flyttat bak flera releasedatum för filmer som Blade & Captain America: Brave New World, kanske i syftet att försöka hitta tillbaka till framgångsreceptet igen.