USA:s senat skriver på TikTok-förbud – då kan appen försvinna

Vad innebär lagen, när kan TikTok försvinna & är ett förbud i Sverige någon risk? Vi svarar på frågorna om vad som händer nu

Efter mycket om och men har det till slut skett. Den amerikanska senaten har skrivit på ett lagförslag som kommer att förbjuda TikTok i landet, det enda som återstår är att president Joe Biden ska skriva under lagen. Vi har samlat några av de viktigaste punkterna att ha koll på om den nya lagändringen.

Vad innebär lagen?

Lagen i sig är riktad mot TikToks kinesiska moderbolag Bytedance och inte plattformen som koncept. USA har hävdat att appen utgör risker för säkerhetsintrång från Kina, men att den kan fortsätta finnas på amerikansk mark om ägaren säljer vidare appen till amerikanska ägare. Bytedance får nu cirka 9 månader på sig att sälja, annars kommer TikTok förbjudas från amerikanska appbutiker, vilket i stort sett innebär att den blir förbjuden.

När försvinner TikTok i USA?

Om president Joe Biden skriver på lagförslaget idag, onsdag den 24:e april, kommer tidsfristen till att sälja löpa ut i januari 2025. Enligt lagstiftningen kan Biden dock förlänga tiden med 90 dagar om han bedömer att det har gjorts framsteg mot en försäljning, vilket potentiellt ger TikTok fram till april 2025 innan det förbjuds.

Mycket kan dock stoppa förbudet från att gå igenom. TikTok själva har svarat på lagförslaget med att det är en kränkning av amerikaners yttrandefrihet och de planerar att överklaga domen till kongressen, vilket kan förlänga processen ytterligare. Det finns också en chans att de beslutar att sälja appen, vilket skulle innebära att TikTok kan fortsätta användas i USA under nytt ägandeskap.

Kan TikTok förbjudas i Sverige?

Just nu ser det inte ut som att TikTok är under något hot att förbjudas i Sverige. Appen har däremot utretts i Europeiska Unionen (EU) för sin beroendeframkallande design, men även andra integritetsbrott. Än så länge har inga resultat presenterats av dessa utredningar, så om det kommer att förändra TikToks framtid i Europa återstår att se.