I år firar Timberland 50-årsjubileum för deras ikoniska 6-inch boot. För att hylla deras mest uppmärksammade skomodell har man gått ihop med designern Samuel Ross som fått tolka Timberland genom A-COLD-WALL*s hantverk, funktion och konstnärskap.

Brittiska designern Samuel Ross grundade A-COLD-WALL* 2015 med en vision att skapa kläder som sätter en lins på den brittiska arbetarklassens sociala strukturer genom industriell design och materialinnovation. I samarbetet med Timberland, som är det andra släppet i konceptet FUTURE73, har Ross valt att integrerat A-COLD-WALL*s estetik och DNA i hela projektet, med fokus innovativa och nya material och en design med brutalistiska inslag och abstrakta former.

“Mitt första minne av Timberland är för ungefär 20 år sen, när jag reste som barn i Karibien, där min familj kommer ifrån, och fick se varumärkets inverkan på kulturen. På platser som Barbadosoch Saint Vincent finns det stor respekt för arv och hantverk och att få möjligheten att arbeta med ett projekt som kretsar kring just ett jubileum, kändes helt rätt.” Säger Samuel Ross

I Ross tolkning har 6-inch-kängan fått en ny, stramare design med rena linjer och en dragkedja som stänger skon istället för den klassiska knytningen. Även båtskon har fått en uppdaterad design med detaljer som är typiska för ACW.

“Designen har en nivå av motstånd applicerade på dem; det är mindre för att göra dem till modeprodukter och mer för att skapa exceptionellt välproducerade produkter som kan agera funktionella verktyg för kroppen” Säger Samuel Ross, grundare av A-COLD-WALL*

I skapandet av kläderna i kapselkollektionen har Ross dyk ner i Timberlands arkiv för att återskapa tidigare aldrig sedda produkter som han arbetat med i nya tekniker för att skapa en röd tråd genom hela kollektionen. Kollektionen består av Hunting Parka, Cargo Shorts och fodrade västar, sweatshirts och stickade tröjor.

Timberland x Samuel Ross Future73 lanseras i två olika släpp, den första tillgänglig redan i maj och den andra i augusti 2023.