Foto: Pressbild

Travis Scotts ’UTOPIA’ är årets största hiphop-album

Efter en maxad premiärvecka med live-spelning i Rom, biofilm & merch står det nu klart att La Flame slår rekord

Travis Scotts efterlängtade album UTOPIA har utsetts till 2023 års (hittills) största hiphop-släpp, med 500 000 sålda album under den första veckan och över 650 miljoner streams globalt. Dessutom bekräftade både Spotify och Apple Music nyligen att albumet hade mest streams på 24 timmar under respektive plattformars 2023.

En flerårig uppladdning för albumet kulminerade i en enorm spelning i Rom på premiärdagen (efter att en vid Pyramiderna i Giza ställts in), som även följdes av den officiella releasen av filmen CIRCUS MAXIMUS på Apple Music och i utvalda biografer världen över. Scott spelar huvudrollen i filmen i sin struktur liknar Beyoncés Lemonade, som också var en film baserad på albumet med samma namn. Gäster som Rick Rubin, James Blake, Yung Lean och Teezo Touchdown är med på både UTOPIA och i CIRCUS MAXIMUS, varav regissören Harmony Korine är med som producent (likt på Scotts kommande, andra film Aggro Dr1ft).

Att albumet nu officiellt är årets största inom hiphop följer upp succén med ASTROWORLD 2018, som dock utsåldes av Eminems Kamikaze under årets andra halva. A$AP Rockys Don't Be Dumb sägs dyka upp inom kort, om det har en chans mot UTOPIA återstår att se.