Den svenska talangen bakom årets snyggaste albumomslag

Viktor Hammarberg har skapat omslag åt Rosalía och Steve Lacy från lägenheten i Sandviken

I Sandviken, strax utanför Gävle, bor Viktor Hammarberg i en lägenhet varifrån han också jobbar. Namnet ringer kanske inga klockor än, men chansen är stor att du redan har kommit i kontakt med Viktors konst. Han har nämligen skapat albumomslag åt några av årets största musikartister. 

För tre år sedan började Viktor lägga upp affischdesigns på Instagram medan han jobbade vikarie på ett högstadie. Kontot började ta fart, och samtidigt fick han jobb som fotograf på en restaurang och nattklubb. Sedan kom pandemin, och som många andra tvingades Viktor att sluta på sitt dåvarande jobb. Turen i oturen var att han nu kunde fokusera all sin tid på instagramkontot, som fortsatte att växa.

Efter några månader hörde världsstjärnan Rosalía av sig, och sedan dess har karriären tagit fart. Nu har framsidan han designat för Rosalía’s senaste album, MOTOMAMI, vunnit en Latin Grammy för Best Recording Package. Ett annat stort samarbete för Viktor var att skapa omslaget för Steve Lacy’s album Gemini Rights, som innehöll Billboard-ettan ”Bad Habits”. 

Under veckan har vi pratat med Viktor och ställt frågor om framtiden och hans nuvarande arbete.

Hur ser framtiden ut, har du några kommande projekt inplanerade?

”Nästan hela 2023 är inbokat redan så det blir fortsatt full fart framåt. Just nu jobbar jag med bland annat Rita Ora (fler som jag ej kan prata om ännu), dessutom jobbar jag fortfarande nära med Rosalía. Siktar även på att lägga den tid jag har över på eget skapande – exempelvis mitt giftshop, och en konstutställning är ett livsmål som jag alltid jobbar mot.”

När jag frågade mer om giftshoppen utvecklade Viktor sina tankar kring projektet genom att skriva följande;

”Den var öppen förra året och jag sålde slut på ett guldhalsband som jag designat. Jag skulle lansera 4 produkter i somras (en askkopp bland annat) men fick lägga det på is då så många intressanta projekt har dykt upp. Har hela inventariet hemma i vardagsrummet men har inte haft tid att paketera ihop och foto allt. Förhoppningsvis blir det aktuellt igen 2023.”

Du nämnde att du blivit nominerad till en Latin Grammy, grattis! Skulle du vilja se att andra musikgalor, framförallt i Sverige, lägga till en liknande kategori?

”Tack så mycket! Ja, det blir extra smickrande då det känns ganska sällsynt att lyftas fram som visuell skapare i musikbranschen. Nästa mål blir amerikanska Grammys (om jag får drömma stort). Det skulle vara underbart att se t.ex svenska Grammisgalan lägga till en liknande kategori och på så sätt lyfta symbiosen mellan musik och visuell konst.”

Tycker du att man blir rättvist kompenserad och uppmärksammad som grafisk designer bakom dessa omslag?

”Jag har hört många tråkiga historier om dålig kompensation och uteblivna betalningar i branschen, men jag har haft turen att jobba med bra kompensation (tar i trä). Det är alltid kul att bli taggad av en stor artist, men uppmärksamheten hittar mig mer än tillräckligt ändå.”

Här är länken till Viktors hemsida, där man kan hitta kontaktuppgifter för jobb, samt upptäcka fler av hans verk. Här är även länken till hans Instagramkonto.

Följ Dopest för fler intervjuer och håll ett öga på Viktors framtida projekt!