Yasin tar 'En paus från internet' med ny EP

Innehåller tidigare släppta "Twogunkid" samt fyra helt nya spår

Ett år innehållandes ett nytt album, flertalet singlar och internationella såväl som lokala collabs skulle för många räcka väldigt långt. Att Yasin avslutar 2023 med ett nytt projekt är dock bara ett bevis att han fortsätter jobba i sin egen fil, trots att vi närmar oss juletider och släppen av ny musik minskar för de allra flesta. Likt med Handen Under Mona Lisas Kjol PT:1, som släpptes på juldagen 2019, separerar sig YB dock från mängden vilket han även verkar vilja göra i mer än sitt artisteri på nya EP:n En paus från internet.

Precis som titeln lyder är projektet ett brev till verkligheten genom Yasins ögon. En liv utanför skärmarna med mer melankoliskt dunkel än flexande glimmer, även om det fortfarande finns där på låtar som tidigare släppta ”twogunkid”. Öppningsspåret ”Problem” är en redogörelse för de krokigare delarna av Yasins liv och karriär, men för varje minne av muckning och flykter i hög fart sätts det punkt med hopp om ta vara på det han kämpat för.

”Du har alltid sagt min livsstil är utanför din comfort zone, det är 2023 nu, this year it’s coming home
Det här var ödet, jag uppdaterar saldot för att se om något kommit in, oftare än jag uppdaterar flödet”

”Lokalisering” ger oss introspektiva YB när han är som bäst. Scenen sätts av ett filmiskt beat vars samplade stråkar och dröjande piano låter som tagna direkt ur en maffia-film. Raderna stackas på varandra utan paus för varken refräng eller brygga, ibland känns som det som att Yasin inte ens tar tiden att hämta andan. Frenesin är dock klädd i ett berättande lugn som vi känner igen som ett av de mest effektiva verktygen i Yasins arsenal. När han reflekterar över framgångens fallgropar och höjder är det dock hela tiden med ett eftertryck av sorgsenhet. En känsla som kanske får utrymme att bubbla upp genom musiken då han, i egna ord, måste fortsätta le genom kaoset.

”Måste le när allting faller ihop
för man ser inte clownen fälla tårar, det är inte för det han får uppmärksamhet”

Sista spåret ”Falling soldier” påminner rent musikaliskt lite om den bitterljuva energin i ”Har Dig” från PISTOLER, POESI & SEX, som nyligen utnämndes till årets sjätte mest spelade låt i Sverige av Spotify Wrapped. Den glimrande produktionen vaggar först in en i en avskalad och sårbar känsla när YB lågmält nynnar ”Vi ses på den andra sidan, jag tror jag hör din röst igen”. Tempot plockas dock upp när trummorna, kantade av old-school amerikansk klubbmusik som Miami Bass, kickar in och skänker låten ett nytt lager ovanpå de mörka textraderna. Yasin reflekterar inte bara över statusen i sitt eget liv, men blickar även ofiltrerat ut över ett Stockholm och ett Sverige i turbulens.

”Vi har gangsterrap & koranbränningar, skjutvåld & några portsprängningar
Droghandel har en konsekvens och det är missbruk & grova avtändningar”

En paus från internet är på många sätt ett bokslut för ett av Yasins mest framgångsrika och kreativa år hittills, men det är även ett nedslag i mörkret från perspektivet av någon som tagit sig ut. Oavsett om det är tillbakablickar eller teoretiska scenarion har YB en förmåga att ta sina egna erfarenheter och använda de som underlag för det han ser. Den berättarrösten är unik och med hans senaste EP tar den ytterligare steg mot den artistiska mognad vi förhoppningsvis kommer att få se blomma vidare även in i nästa år. Inte minst för att EP:n bara är ”Del 1”.

Lyssna på En paus från internet på Spotify!