Yasin släpper debutalbumet 98.01.11

”Jag får skit för mina rader istället för att hylla mig med priser och pokaler”

I början av veckan avslöjade den svenska rapparen och hiphop-ikonen Yasin att hans debutalbum bara var dagar bort. Det är utan tvekan ett av årets mest efterlängtade projekt. I december 2019 släppte han årets julklapp, aka EP:n Handen Under Mona Lisas Kjol Pt:1Det blev hans första längre projekt, efter att han avtjänat ett ettårigt fängelsestraff. Hoppet tändes snabbt om att Yasin var back for good. Bara dagar efter det hyllade EP-släppet greps han återigen och fick spendera tre månader i häktet - för ett brott som han nu frikänts från. Det var som att få förrätten serverad, men sedan nekas varmrätten. Men nu är den äntligen här, och den är rykande het. Yasin är nämligen tillbaka med debutalbumet 98.01.11. 

"Jag vill börja med att tacka alla som var med och skapade med mig, ni är en bunt begåvade kreatörer. Jag vill också tacka min familj och mina vänner som har varit där och stöttat mig genom min resa, det har varit en riktig berg och dalbana men det är ingenting vi inte klarar av! Det här albumet är dedikerat till min mamma som har fått stå ut med allt möjligt och mina bortgångna vänners mammor som har fått gå igenom det värsta. Sist men absolut inte minst så vill jag tacka min älskade bror, bästa vän och manager Franky må du vila ifred, love u bro 🌹", skrev Yasin i ett Instagram-inlägg tidigare i veckan.

Plattan består av totalt 10 spår, och inkluderar bland annat den tidigare släppta "Workin" som fick en tillhörande musikvideo. Gästinhopp hörs från Asme på spåret "Chris Tukker" och Aden på "Source". För produktionen står Amr Badr, KJ, Tzino Beats och Elai. Som många säkert redan gissat står albumtiteln 98.01.11 för Yasins födelsedatum. Plattan är en hel berättelse - från det inledande, kaxiga spåret "Spiderman (Intro)" till den sista, mjuka och hoppfulla "Drownin". Han hörs reflektera om den livsstil han levt och trots att han fortfarande är ung har han gått igenom mer i livet än de flesta. Albumet rymmer allt från rykten, misär och folk som vill se honom falla till kärlek och hopp. Han har fått kämpa mot sina demoner, och lärt sig gå med dem. "Jag har försökt överleva nu så länge jag har nästan glömt bort hur det var att leva", säger Yasin på "Think about It", samma tema följer på "Amen". Den emotionella låten är utan tvekan plattans mest sårbara spår. Han beskriver sitt liv som en häxjakt och förklarar att den som inte själv varit med om det han upplevt, den som inte sett regnet, inte kan förstå de val han tvingats göra. Han sjunger om att gå från botten till toppen för att sedan falla längst ner. Spåret är en bön om en andra chans, i ett liv där han fortfarande har mycket kvar att ge.

 

"Jag får skit för mina rader istället för att hylla mig med priser och pokaler / Polisen vet jag är kapabel, kriminalvården flyttar runt oss som nomader"

 

På det mer poppiga spåret "Young & Heartless" där Yasin hörs rappa över ett orientaliskt beat, hörs han berättar om hur media ofta blundar för hans framgång för att enbart fokusera på negativa rubriker - trots att hans musik inte går att missa. "Missa P3 Guld satt med fulla restriktioner", säger han även på samma spår. Även om händelser gjort att han gått miste om delar av sitt liv, då han spenderat tid i fängelse eller häktad har hans musik alltid levt vidare, och hypen kring Yasin har nog aldrig varit större än vad den är nu. Samma ämnen diskuteras på det nästkommande spåret "Buzz Light Year" där han brottas med känslor och demoner - men även där kastar en känga till svensk media när han säger "Jag är guldgrabb gg /Vad händer P3 är jag för gata för priser?" . 

 

"Våra demoner verkar klicka dom har funnit en kemi / Så om jag blir din hiphop är du min RnB?"

 

Låten "Hihop N RnB" förutspås bli en lyssnarfavorit. Yasin visar upp ett mångfacetterat sound och ger lyssnarna en känslosammare sida än vad som hörts tidigare. Det mjuka spåret är en perfekt RnB-track. Han gör referenser till såväl 50 Cent som 21 Savage. Det är ett romantiskt kärleksspår och han hörs sjunga om en person som han inte kan låta bli att dras till. Båda bär på demoner men de tycks ändå ha hittat varandra och han säger: "Våra demoner verkar klicka dom har funnit en kemi / Så om jag blir din hiphop är du min RnB?".  Även det avslutande "Drownin" har en RnB-feeling. Det är ett melankoliskt och nostalgiskt spår. Yasin reflekterar om det som varit, är och kunde ha varit. När han drunknar i sina tankar funderar han över olika val i livet. I mörka stunder funderar han på hur livet skulle ha kunnat vara om han gjort andra val i livet för han har kommit nära, men känner sig ändå långt ifrån ... Samtidigt är han hoppfull och vet att bättre dagar väntar runt hörnet.

98.01.11 är en stark debut. Yasin visar som vanligt prov på sina oerhört genomtänkta texter, och jobbar med talangfulla producenter. Han ger lyssnarna vad de längtat efter sedan den debuten "Yasin" 2015. Han är fortfarande densamma, men med fler erfarenheter och nya perspektiv och delar råa och ärliga texter om ett liv som bara den som själv upplevt kan relatera till. Dessutom fortsätter han bevisa sin mångsidighet när han rör sig mellan allt från rå hiphop/trap till känslosam RnB.

Lyssna på 98.01.11 nedan och lär dig med om artisten Yasin här.