DOPEST Testar: AirPods Max – när du vill prioritera ljudet

AirPods Max levererar ljud i världsklass

Vart man än går idag räcker det med att vrida huvudet för att se någon med Apples AirPods i örat. När Apple presenterade AirPods Max var det många som höjde på ögonbrynen p.g.a. det höga priset. Nu har Apple prissänkt hörlurarna och vi har lagt fingret på premiumhörlurarna.

AirPods Max är Apples första over-ear hörlurar och precis som i Airpods Pro har man brusreduceringen ANC. När Apple presenterade AirPods Max var det många som ställde sig frågan ifall man kunde överträffa förväntningarna med sina första over-ear hörlurar.

Under några veckor har vi testat hörlurarna vardagligt och i olika miljöer, från videomöten till kommunaltrafiken och gymmet.

Design

AirPods Max sticker helt klart ut i designen, på ett positivt sätt. De kommer i fem olika färgalternativ (silver, grå, grön, rosa och blå). Hörlurarna kommer i rostfritt stål och väger 384 gram. Kåporna i stål hålls ihop av huvudband i silikon och rostfritt stål. Öronkåporna är avtagbara då de fästs med magneter. Tappar man bort de kan man beställa nya via Apple. Storleken går att anpassa genom att förlänga eller förkorta med teleskoparmarna.

För att styra hörlurarna har man några minimalistiska knappar. Är man bekant med Apple Watch finns en Digital Crown som kan justera ljud, samtal och Siri. Snurrar man på den så justerar man ljudet, trycker du på den kan man svara på samtal eller lägga på samt styra musiken. På den högra kåpan finns en knapp som styr brusreduceringen. Trycker man på den kan man antingen aktivera brusreduceringen eller få transparant ljud likt AirPods Pro då man hör omgivningen. Bortsett från Digital Crown och ANC-knappen har man Apple Lightning uttag för att kunna ladda hörlurarna. De få knapparna gör hörlurarnas design minimalistiskt.

En nackdel är att Apple inte har 3,5mm-sladd. Vill man lyssna med tråd får man köpa en Lightning adapter till 3,5mm-sladd. Men det är väldigt tydligt att hörlurarna att formade för att vara trådlösa.

I och med att det inte finns någon avstängningsknapp så får man istället använda sig av de tillhörande skyddet Smart Case som sätter hörlurarna i maximalt energisparläge. Dock är Smart Case designade på ett sätt som gör att de enbart skyddar kåporna och inte huvudbandet. Under testperioden märkte vi också att Smart Case enkelt samlar på sig smuts och är det något som kunnat förbättrats är det en mer praktisk förvaring.

 

Ljudet

Tittar man på de viktigaste med hörlurarna - ljudet, så finns inga bekymmer. Ljudet på Apple AirPods Max är utan tvekan Apples bästa. AirPods Max utmanar over-ear konkurrenter såsom Sony och Bose, som länge ansetts varit bland de ledande på den fronten. AirPods Max har under vår testperiod levererat detaljerat och klart ljud vilket definitivt ger en premiumkänsla.

Brusreduceringen är utmärkt och sitter man i en kontorsmiljö kommer det stänga av ljudet totalt och du kommer inte höra omgivningen. Varje kåpa har fyra mikrofoner för att samla in yttre ljud. Detta gör att hörlurarna anpassar brusreduceringen beroende på hur hörlurarna sitter och hur man rör sig. Är man van med AirPods Pro och transparenta läget där så fungerar det lika smidigt på AirPods Max.

Likt tidigare hörlurar använder sig AirPods Max av Apples egna H1-krets i varje hörlur. Chippet har 10 kärnor för att kunna hantera olika ljudnivåer. Använder man iOS 14 eller senare kan man utnyttja spatialt ljud/rumsligt ljud. En teknik som b.la. stödjer Dolby Atmos, detta innebär exempelvis om du tittar på en film med sådant ljud kommer det ge en "verkligare" upplevelse. Tekniken utnyttjar accelerometrar och gyroskop inbyggda i både AirPods Max och din iPhone eller iPad för att ständigt spåra och jämföra rörelsen på ditt huvud och din enhet för att förstå hur de rör sig i förhållande till varandra. Detta kan exempelvis leda till att du hör en racerbil från vänster sida kommer det låta som att bilen precis åkt förbi ditt vänstra öra. Tjänster som stödjer detta är b.la. Apple TV+, Disney+ och Apple Music.

Tekniken funkar även på musik och blir en otroligt förhöjd ljudupplevelse. Förhoppningsvis blir detta en standard närmsta åren.

Batteri

Apple går ut med att AirPods Max klarar upp till 20 timmar med ANC (brusreduceringen) aktivt, något som verkar stämma bra enligt testerna och får ett helt klart godkänt betyg. En fördel är att en fem minuters laddning ger hörlurarna 1,5 timmes batteritid.

Du laddar hörlurarna via USB-C som kommer med i boxen, dock följer ingen kontakt med. Det medföljande Smart Case fodralet gör att hörlurarna hamnar i energisparläge och det fungerar utmärkt.

Värt att notera är att hörlurarna fungerar med en Apple enheter som har iOS 14.3, macOS Big Sur 11.1, watchOS 7.2 eller tvOS 14.3. Hörlurarna fungerar med Android-enheter men då kommer man inte kunna utnyttja alla funktioner.

 

Slutsats

Det är inget snack om att Apple AirPods Max är en värsting när det kommer till ljud, hörlurarna är definitivt i toppsegmentet när det kommer till over-ear. Den minimalistiska designen i kombination med spatial-ljudet samt kvalitén på brusreduceringen ger en enorm premiumkänsla. Det stora frågetecknet och diskussionen har varit priset. Vid lanseringen låg priset för AirPods Max på 6695 kr men går idag att hitta för 4799 kr, ett mycket mer "accepterat" pris.

Om vi kollar på nackdelarna är den största avsaknaden av 3,5mm uttag som blivit en standard för många over-ear lyssnare. Detta kommer man runt med att köpa en adapter från Apple. Även SmartCase fodralet kunde varit "smartare" och täckt hörlurarna helt.

AirPods Max har länge ansetts vara ett lyxköp, med dagens pris kan vi konstatera att detta är ett par perfekta hörlurar för den som prioriterar högupplöst ljud och är en flitig användare av Apples eco-system. Det är få hörlurar som kan utmana AirPods Max när det kommer till ljudet, då ANC och Spatial-sound ger en upplevelse i världsklass både när det kommer till musik och film.