Grammis 2020: Einár vinner 2 kategorier & Erik Lundin blir "Årets textförfattare"

"Några av de första verserna som jag skrev på den skivan har väl gått i uppfyllelse nu" - Erik Lundin

Efter flytten från Grand Hotel tog Grammisgalan 2020 plats på arenan Annexet likt föregående år. Tillsammans leddes galan av programledarna Amie Bramme Sey och Rennie Miro, där Sveriges äldsta musikpris delas ut inom totalt 21 kategorier. Bland de nominerade fanns två artister som stack ut lite extra – popsångerskan Molly Sandén och den unga rapparen Einár, som var nominerade inom fem respektive fyra kategorier.

Ett av de mest ärofyllda priserna är kanske ”Årets nykomling”, just eftersom det är det enda priset som en artist bara kan kamma hem en gång under sin karriär. I år gick det till det unga stjärnskottet Einár från Enskededalen. Något som inte kändes helt oväntat efter de två albumen Första Klass och NUMMER 1, en mängd samarbeten med stora svenska artister och hitlåten ”Katten i trakten” som i skrivandets stund har nästintill 28 miljoner streams på Spotify. Han skulle komma att bli en av kvällens stora vinnare då det senare under galan stod klart att han dessutom kammade hem priset för ”Årets hiphop”. Förutom Einár, var även pop-fenomenet Molly Sandén en av kvällens stora vinnare, då hon kammade hem flest pokaler av alla. Hela tre grammisar (hennes första), inom kategorierna ”Årets pop”, ”Årets album” och ”Årets artist”, fick följa med henne hem. 

Efter en parodi av den kritiserade intervjun med Greekazo på Malou Efter Tio omdöpt till Petra Före Tio följt av ett tal från programledaren Amie Bramme Sey där hon avslutade med ”Det är dags för er att inse att hiphop är den största genren just nu”, vilket möttes av jubel från publiken – var det dags för Imenella att gå på scen. Hon var utan tvekan kvällens starkaste live-akt och hennes show, som enligt rykten har tränats in i veckor, genomfördes tillsammans med ett dans-crew bestående av såväl svenska som internationella dansare. Imenella bjöd på ett framträdande i världsklass med låtarna ”WARYAA GEE” från debut-EP:n TRO, samt den nyligen släppta ”AAH SHIT”

 

 

”Årets producent” presenterades av ingen mindre än Simon Superti, som föregående år själv kammade hem priset inom samma kategori. Händelsen blev historisk, och en del av tacktalet samplades sedan på Dani M:s album Pusher II. Vedran Rupic vann sin första grammis musikvideon till Salvatore GanaccisHorse”. Erik Lundin, som under fjolåret släppte det kritikerhyllade debutalbumet Zebrapojken, kammade i år hem sin tredje Grammis. Den här gången för ”Årets textförfattare”, ett pris som han faktiskt vann även 2016 tillsammans med ”Årets hiphop/soul” för debut-EP:n Suedi. Vi kan helt enkelt konstatera att varje gång Erik gör debut – blir det succé.

 

Några av de första verserna som jag skrev på den skivan [Zebrapojken reds.anm] har väl gått i uppfyllelse nu för då sa jag: ’Har blivit vän med kontot, nu blir jag gratulerad / Nu blir jag överöst med rader folk vill tatuera/ Nu kan jag fakturera, så jag har rätt att fira/ Och jag har rader på museum för mitt sätt att skriva/ Jag hörs på radion hemma, för jag har radiostämma/ Och jag har studiotid med folk som har pokaler hemma/ Själv har jag lager hemma.’” – Erik Lundin om Zebrapojken. 

 

Efter fjolårets gala snackades det mycket om hur svensk hiphop äntligen välkomnats på Grammis. Men i år frågar vi oss om det handlar om en “vända kappan efter vinden-mentalitet”, snarare än en faktisk acceptans. I år var svensk hiphop och R’n’B nominerad inom flera kategorier utanför “Årets hiphop”, och en stor del av galan ägnades åt att prata om hiphopen och de problem och fördomar som artister inom genren tvingas bemöta i mediesammanhang och samhället överlag. Något som tyvärr kändes som dubbelmoral, när det visade sig att juryn inte röstat igenom de artister som galan predikade om. Det blir en viktig påminnelse om att bara för att hiphopen en gång, som många gillar att uttrycka sig, “tagit sig in i finrummet” – betyder det inte att den är accepterad eller ges samma spelutrymme och villkor som andra genrer. Det blir en intressant kontrast till P3 Guldgalan då hiphop tveklöst dominerade när folket fick rösta. Nu går vi in i 2020:s andra månad och vi ser med spänd förväntan fram emot vad det nya musikåret ska komma att utbringa. 

 

Se alla vinnarna av Grammisgalan 2020:

 

Årets album: Molly Sandén – Det bästa kanske inte hänt än

Årets alternativa pop: Amason – Galaxy I

Årets artist: Molly Sandén

Årets dansband: Arvingarna – I DO

Årets elektro/dans: Avicii – TIM

Årets folkmusik:Willemark/Knutsson/Öberg – Svenska Låtar

Årets hiphop: Einár – Första Klass

Årets hårdrock/metal: Candlemass – The Door to Doom

 Årets jazz: Martin Hederos – Era spår

Årets klassiska: Dan Laurin och Höör Barock – Golovinmusiken / The Golovin Music

Årets kompositör: Maria Jane Smith och Victor Thell

Årets låt: Avicii – SOS (feat. Aloe Blacc)

 Årets musikvideo:Vedran Rupic – Salvatore Ganacci – Horse

Årets nykomling: Einár – Första Klass / NUMMER 1

Årets pop: Molly Sandén – Det bästa kanske inte hänt än

Årets producent: Ilya Salmanzadeh

Årets rock: Hurula – Klass

Årets textförfattare: Ibrahima Erik Lundin Banda – Zebrapojken

Årets visa/singer-songwriter: Håkan Hellström – Illusioner

Årets hederspris: Roxette