BIJI släpper första delen av sitt debutalbum: 'BIJI, Pt.1'

Duon bestående av Robin Nazari & Maceo Frost samlar sin unika stil i ett första projekt – gästas av MBALLA, Eno & Jugglerz

När den nya duon BIJI debuterade i slutet av 2023 med den eldiga ”Zo” var det ett med ett sound, en image och ett mål som stack ut. Inte bara för svenska musiker, utan hela världen. De hade tidigare varit med på UK-artisten Conductas ”Gold” som på pappret var deras debut, men när ”Zo” släpptes påbörjades resan mot debutalbumet.

Bestående av Robin Nazari, den renommerade konstnären, skådespelaren och poeten, och Maceo Frost, den prisbelönta regissören och musikproducenten har de skapat ett eget distinkt uttryck i form av såväl musik som musikvideos.

Med rötterna djupt förankrade i Robins kurdiska arv drivs albumet av en passion för frihet, kreativt uttryck och en kraftfull deklaration av identitet. De vill med sin konst ge de den kurdiska kulturen en stark röst och på BIJI, Pt.1 samlas deras resa hittills, med en andra halva på gång senare i september.

“För tre år sedan lämnade vi allt för en magkänsla och gav oss ut på ett livsförändrande musikaliskt äventyr över Kurdistan och Europa. Människorna vi mötte blev till slut ett drömteam av musiker och filmskapare som förenades för att utforska ett nytt sound och en dröm om att pusha kulturen framåt”, säger Maceo Frost och Robin Nazari.

“Vi har lagt all vår energi de senaste åren på detta album och visuella verk. För oss representerar det barnasinnet av att upptäcka något för första gången – ren passion och glädje. Det är ett firande av de kulturer vi växte upp i och vilka vi är som diaspora-kids”

Projektet innehåller de tidigare singlarna ”Chopi” med producenterna Jugglerz och ”Wey Wey” med den tyska rapstjärnan Eno, men även fyra helt nya spår plus en interlude. Fokusspåret ”Zigidi” är BIJI i sitt esse: ett kaxigt och fartfylld take
på hip-hop med influenser som inte mycket annat i genren kan jämföra sig med.

Låten kommer även med en musikvideo, som speglar en resa genom Kurdistans vackra landskap likt debutsingeln ”Zo”. Duon själva beskriver den som att den ”introducerar folkets motståndskraftiga och rebelliska anda”.

Produktionen på albumet är bred, karaktäristisk och lika svårplacerad som den är självsäker. Från de nostalgiska syntharna och det sensuella tempot på ”Driving Slow” till det kontrollerade kaoset på ”Zigidi”. Projektet producerades i Berlin av Jugglerz, 2Sick, MBALLA och BIJI själva, med bidrag från Conducta och Eno.

Det här må bara vara ena biten av det tvåbitiga pussel som är BIJIs debutalbum, men de lager som läggs fram i allt från ljudbild till det visuella uttrycket är en upplevelse för sinnena som inte får missas.

Lyssna på BIJI, Pt.1 på Spotify!