Dani M kastar en känga till media på ”NÅT VI INTE ÄR”

”Dom vill bara se det dom alltid sett, men jag tänker inte vara deras marionett”

2019 var ett starkt år för Dani M som då släppte albumet Pusher II (en uppföljare till Pusher) vilket bland annat inkluderade hitlåtarna “F.A.M.E”, “Aldrig nånsin haft” och “Amsterdam”. Nu är Uppsalas stolthet tillbaka med “NÅT VI INTE ÄR” producerad av Masse Salazar. Låten är en tydlig känga till media och etablissemanget. Singeln släpps via Genius Music Group (GMG). 

 

“Blir insläppt i deras klunga, går loss/ Dom ger oss lite shine och det lugnar väl oss/ Säger ingen fara du kan tugga med oss/ Du får vara här men håll dig gärna i skuggan av oss”

 

“NÅT VI INTE ÄR” har ett starkt budskap - bara för att du blir “insläppt” i ett sammanhang betyder det inte att alla har samma villkor. Dani M gör det tydligt att han är trött på att bli förminskad och han tänker inte vara någons marionett. Att tillhöra en grupp, i det här fallet hiphop-artist och som Dani sjunger: förortsbarn, och plötsligt bli just “accepterad” eller “inbjuden” är i många fall problematiskt. Visst kan det kännas som ett stort äntligen när hiphop-artister och producenter ges större plats i musiksammanhang, men samtidigt är det viktigt att ifrågasätta den majoritet som har makten att bestämma vilka som får vara med samt när det passar att “acceptera” eller “bjuda in”. Du kan bli bjuden till en middag, men frågan är om ni alla får äta vid samma bord? I det här fallet kan det innebära att du ur ett maktperspektiv fortfarande befinner dig i underläge där du förväntas följa majoritetens villkor och ständigt visa tacksamhet för att du blivit bjuden. 

Via sin Instagram avslöjar Dani M att texten till singeln skrevs för ett par år sedan, dock känns “NÅT VI INTE ÄR” minst lika aktuell nu i en tid då media ofta kritiseras för att måla upp Sveriges förorter på ett fördomsfullt sätt. Låten släpps kort efter den uppmärksammade intervjun med Greekazo i TV4:s Malou efter 10. I avsnittet kritiseras Malou och Anders “Arga Snickaren” Öfvergård för att bemöta rapparen på ett felaktigt och orättvist sätt utifrån fördomar baserat på etnicitet och socioekonomiska förutsättningar. Det är precis det som Dani M belyser på singeln när han säger att media vill måla upp människor från förorten till “NÅT VI INTE ÄR”. 

Lyssna på DANI M:s “NÅT VI INTE ÄR” nedan!