Svenska hiphop-bangers att minnas från 2020

Missa inte Dopest spellista på Spotify

Trots att vi under nästintill hela året levt i en pandemi har musiken blomstrat mer än någonsin. Hiphop i Sverige fortsätter att utvecklas och år 2020 har varit ett starkt bevis på just detta. Genrer har blandat sig med varandra, såväl som nykomlingar och etablerade artister gått samman på gemensamma låtar. Nedan listar Dopest några av de låtar som är värda att minnas från 2020.

Producenten Manny Flaco introducerade sig rejält med artister som Haval och Einár, vilket ledde till starka låtar som "KANDAHAR" och "FRANK LUCAS". Soundet har varit tropiskt och mer upptempo än någonsin, med influenser från bland annat fransk hiphop. Detta blev tydligast när Macky släppte sin nog största hit hittills - sommarens höjdpunkt "PA PA". Vi har även fått uppleva spännande övergångar till pop och RnB, inte minst på Yasins radiovänliga "Hiphop n RnB".

Drillen tog en lättsmält inriktning på spår som Naods TWIST N TURN” och Dizzys "HUR & NÄR" - ett fräscht sound som kommer hålla hela vägen genom nästa år. Nykomlingar som A36 tog landet med storm då han lyckades kamma hem en dunderhit med sin första låt någonsin, nämligen "ALIEN". Samma gäller namn som Owen och Lelo, vars låtar "DJUPA SÅR" och "BRO" gått på rullians i spellistorna. Fler intressanta namn som introducerades var B. Baby med "Traumatiserad" och Rio med "Chanel". 

Vi har också fått se ett flertal lyckade samarbeten under 2020's gång. Precis i början av året gick Greekazo ihop med Dree Low och släppte bangern "ICE CREAM" - som hade turen med sig att hinna spelas på klubbarna innan shutdown. Likaså 1.Cuz och Einár på den melodiska med mycket minnesvärda "FIENDES FIENDE". Året avslutades även med Malmös dream team när Guleed och Ozzy släppte den otroligt slående "PALM ANGELS".

Spana in hela Dopest spellista med 30 samlade låtar av artister som som Aden, L1na, Haval, Z.E, Ant Wan, Asme, Dree Low, 10an, Rami, Gee Dixon m. fl nedan. Spellistan hittar du på Spotify. Tack för musikåret 2020!