DOPEST Testar: Nokia G21 – telefonen med tre dagars batteri

Årets uthålligaste budgetmobil med 50 megapixelskamera för under 2000 kronor

När många konkurrenter befinner sig i en period där de lanserar nästa dyra premium-modell efter en annan, går istället Nokia emot strömmen och presenterar sin senaste budgettelefon i ordningen. Nokia G21 är uppföljaren till Nokia G20, där tillverkaren HMU ännu en gång bjuder på finsk sisu och presenterar en telefon med en utmärkande batteritid på hela tre dygn. Det bästa? Telefonen erbjuder mycket mer än bara ett bra batteri. Här får du mycket hållbarhet för pengarna helt enkelt. 

DOPEST har testat telefonen i drygt en månad och här är våra samlade intryck.

Design och kamera

Nokia 621 kommer i en välbekant design som liknar estetiken för företagets senaste modeller. Telefonen känns både robust och ordentlig i handen utan att för den saken skull vara otymplig. Känslan är att modellen är en av få smartphones som inte behöver skyddas med skal, trots att hela framsidan är täckt med skärmglas med baksida i blått räfflad plast. En fördel är att trots telefonens billiga pris så känns inte materialet billigt.

Skärmen är som nämnt stor och kommer med en 720p-upplösning och uppdateringsfrekvens på 90 Hz. Rent överlag funkar den bra, trots att den inte är speciellt ljusstark och kommer utan full HD. 

Nokia 621 är utrustad med en kamera som absolut överträffar förväntningarna för en smartphone i 2000-kronorsklassen. Telefonen kommer med fyra kameramoduler och en huvudkamera med en sensor på 50 megapixel, som tar bra bilder i både dagsljus och mörker. Trots att telefonen är fylld med positiva överraskningar så blir kameran och batteriet det allra positiva.

Prestanda och batteri

Nokia G21 har med sig processor och chip från Unisoc, och rent generellt funkar den ganska långsamt om man jämför med dyrare premium-modeller. I relation med telefoner i samma prisklass däremot, är prestandan helt klart mer än godkänd. Så länge telefonen inte utmanas med allt för tunga appar eller för mycket på samma gång så klarar den av det mesta. 

Mest utmärkande för Nokia 621 är utan tvekan det starka batteriet som enligt tillverkaren ska räcka till tre dagars användning. Något som mycket väl kan stämma då vi varit frekventa användare av telefonen utan att ha laddat den i perioder. I vårt test har vi utmanat Nokia G21 genom att aktivt använda den med tyngre appar som YouTube, Netflix och en hel del sociala medier som Instagram och TikTok. Telefonen har helt klart den bästa batteritiden av de telefoner vi testat. 

En nackdel är att telefonen laddar ganska långsamt med upp till 18 watts laddning, men den långa batteritiden väger ändå till sin fördel. 

Pris och slutsats

Nokia 621 kommer till priset av 1 990 kr, och är allt som allt en telefon i framkant bland budgetsortimentet. Den stilrena designen tillsammans med en godkänd prestanda, bra kamera och lång batteritid, gör telefonen till ett bra val bland de som letar efter en ny mobil som klarar av jobbet. Telefonen är utan tvekan den bästa budgettelefonen på många år och det är imponerade att den kostar under 2000-kronor.