DOPEST Testar: Nokia T21 & Nokia X30 5G - mycket för pengarna

Läs DOPEST test av Nokias nya telefon och surfplatta

Nokia har med tidigare släppt tagit en pole-position inom det billigare segmentet för mobiler. Fokus har varit til en stor del varit på hållbarheten där produkter tillverkas av återvunnit material. DOPEST fick möjligheten att lägga händerna på surfplattan Nokia T21 samt Nokia X30.

Nokia X30 5G

Telefonen kommer i en förpackning som snabbt visar att man i allra högsta grad tänker på hållbarhet. Trälådan kommer helt utan plast och i förpackningen hittar vi: telefonen (no way?!), instruktionsbok och laddningskabel. Likt många andra tillverkare har Nokia valt att inte inkludera en laddare, i Nokias fall som fokuserar på att vara ”gröna” så är det befogat.

Första intrycket av telefonen är positivt, för att vara ett telefon snäppet under ’premium’-segmentet känns den premium. Telefonen har en baksida i matt plast men som känns mycket mer exklusivt. Nokia X30 kommer med Snapdragon 695, ett bra chipp som funkar fint till den vardaglige telefonanvändaren. Är man dock en gamer och vill spela på telefonen så funkar det men är inte fullt optimalt. Skärmen på 6,4 tum har en upplösning på 1080p och skärmen kan gå upp till 90Hz. Touchen funkar som den ska och ger fina färger.

Telefonens aluminum är helt gjord av återvunnet material, och 65% av plasten. Med Nokia X30 får du även tre års garanti som också inkluderar säkerhetsuppdateringar.

Kamera

Nokia X30 5G kommer med två kameror på baksidan: huvudsensor med 50 megapixel och en vidvinkelskamera med 13 megapixel. Den allra största nyheten är att telefonen fått en PureView-kamera som utnyttjar optisk bildstabilisering för att knäppa bättre bilder. Att ta bilder med Nokia X30 är enkelt, menyn är inte särskild avancerad och bilderna som allra främst testades vid dagsljus ger fina bilder. Dock ska det tilläggas att den optiska bildstabiliseringen även ska få nattbilderna att bli levande. Givetvis testade vi detta också och ännu en gång, med tanke på vart Nokia valt att positionera sig så överträffar man förväntningarna här med.

Selfie-kameran som används mer och mer idag gör också jobbet och att filma med den funkar fint det med.

Slutsats

Nokia X30 5G kommer med ett batteri på 4200 mAh vilket innebär att du klarar av en heldag (beroende på användning), vilket är bra för den vardagliga användaren. Telefonen är enbart utrustad med en högtalare, och det blir tydligt när man spelar upp klipp och musik, där hade man önskat två högtalare. Men ett problem som enklast löser sig om du använder hörlurar.

Är du en miljömedveten person så finns det väldigt få bättre alternativ på marknaden just nu, med Nokia X30 får du en välbyggd telefon med en bra kamera och godkänd skärm. Telefonen är en av Nokias bästa men även i mellansegmentet har man stenhård konkurrens där man ändå lyckats hävda sig.

Priset på telefonen ligger på 5 699 SEK för 6GB ram och 128 GB, vill du ha 8GB ram och 256 GB får du betala 5 999 SEK.

Nokia T21

Nokia T21 blir en uppdatering från föregångaren T20 som släpptes för mindre än ett år sedan. Nokia T21 är det man kan önska sig från en ’storebror’, i det här fallet här bättre prestanda, minne, skärm och batteritid.

Surfplattan kommer i en mycket fin och minimalistisk design med rundade kanter. Nokia T21 har en upplösning på 2000 x 1200 pixlar med 60Hz bildfrekvens vilket funkar.

Så hur är batteritiden? Under vårt test så testar vi att streama, svara på mail, spela spel och surfa på nätet under en heldag. Detta fungerade utmärkt med Nokia T21. När det kommer till prestandan är den utrustad med 2 processorer och är ska man använda den för dagligt bruk som att kolla på film, surfa och svara på mail, så är det inga konstigheter. Dock kan det bli en aning laggigt ifall du spelar tyngre spel på plattan. T21 är utrustad med två kameror med 8 megapixel, en selfiekamera och en på baksidan, och vår känsla är att man prioriterat bort kameran för den här surfplattan vilket känns logiskt. Däremot funkar det fint fint att använda selfie-kameran för att låsa upp plattan och ringa videosamtal.

Efter en veckas anvädning med plattan så känns det tryggt att säga att Nokia återigen ger en del för pengarna. Att surfa, maila, kolla på videos flyter på utan några större problem. Den är utrustad med Android 12 och Nokia lovar två uppdateringar och tre års säkerhetsuppdateringar. Förväntar man inte sig ett prestandamonster så är det safe to say att detta är en av marknadens mest prisvärd surfplattor just nu