#DopestFits: Linn Alrutz vill bli sin egen chef

Stylist, designer och artist. Dopest träffar mångsysslaren Linn Alrutz.

Linn Alrutz är en mångsysslare som inspirerar andra med sin stil, ofta via Instagram. Till vardags jobbar hon i butik på både Zara och New Black. Vid sidan om syr hon sina egna kläder, modellar och skapar musik. Hon kommer från Småland men bor numera i Stockholm. För ett och ett halvt år sedan bestämde hon sig för att satsa på stylistkarriären, men det tog en oväntad vändning.

Vi träffade Linn för att ta reda på vem hon är, vad hon inspireras av och hur hon ser på dagens streetwear-trend.

 

Hur föddes ditt intresse för att sy egna kläder?

Det började med att jag fick en leksakssymaskin när jag var 8 år. När jag gick i trean sydde jag mitt första plagg och efter det sydde jag hemma med min mamma hela tiden. Jag sydde om alla mina kläder.

Ditt första jobb i Stockholm var på NK, kan du berätta om din resa? Hur hamnade du i huvudstaden?

Jag flyttade till Stockholm från Växjö för att bli stylist, men kursen ställdes in. Jag valde då att flytta till Stockholm i alla fall och fick istället mitt första jobb som värd på NKs toaletter. Detta ledde senare till ett jobb på Zara och New Black, där är jag än idag.

Hur hamnade du på New Black?

Jag fotades för dem vid ett tillfälle, efter det sökte dem mer personal och ett par månader senare hamnade jag där.

New Black är ett av få streetwear märken från Sverige. Hade du koll på vilka New Black var innan?

Nej ingen aning. Hade hört lite om det, men hade egentligen ingen större koll. Jag blev tipsad som modell för dem, och på det sättet fick jag in en fot där.

 

 

”Jag promotar inte mina egna plagg. Gillar inte att säga till folk när jag har på mig något som jag sytt själv. Folk letar flaws då.”

 

 

Låt oss gå tillbaka till stylistämnet. Du har inga planer på att ta upp det igen?

Jo, jag ska börja igen, med klänningar och det. Det var där mitt modeintresse började.

Du syr dina egna plagg, vad är målet?

Mitt mål i livet är att vara min egen chef. Det roligaste jag vet är att driva saker själv. Jag vill bli stylist, jag älskar att sy, men det är inte det jag vill göra. Det är fett ansträngande. Jag promotar inte mina egna plagg, gillar inte att säga till folk när jag har på mig något som jag har sytt själv. Folk letar flaws då.

Hur kom du in på streetwear och sneakers?

Jag har alltid gillat skor, för jag har alltid gillat mode, men en av mina närmsta vänner Hanna jobbar på Sneakersnstuff. När hon började med skor fick det upp mitt intresse också. Jag har egentligen bara haft ett sneakerintresse under en kortare tid.  

 

”Jag gillar att klä mig som en kille typ, fast lite ’feminint’”

 

 

Hur skulle du beskriva din klädstil?

Jag har många olika stilar, men jag älskar att ha helsvart och jättebaggy. Jag gillar att klä mig som en kille typ, fast lite ‘feminint’. Min inspiration hämtas mestadels från Instagram. Jag har över 2000 sparade bilder. Men jag kan skifta och ta på mig klänning och ett par klackar och se gullig ut också.

Någon användare som inspirerar dig mer än andra?

Finns en del, men definitivt Freja Wewer.

 

 

Finns det något par skor som föddes ditt sneakerintresse?

Mina första skor som jag köpte, som jag kanske inte var så hypade men som jag älskade, var adidas ClimaCool. Dock använde jag de bara en gång. De var lite för snabba och sportiga för mig.

Vilka trender har du tröttnat på?

KAPPA och FILA [skrattar]. Jag avskyr plaggen och tycker inte de är nice. Skulle personligen aldrig sätta på mig det.

Du håller på med musik också? Hur startade den karriären?

Finns inte så mycket att säga egentligen. Jag började hänga med Isaak (Von Haartman). Han hetsade om att vi skulle göra en låt, och fick till slut med mig på tåget. Vi gjorde en traplåt och den blev asfett. Sedan dess har jag tyckt det är så jävla roligt. Musiken har alltid funnits med mig. Min pappa har spelat i band, och jag har tagit sånglektioner och alltid varit musikalisk. Men har inte hittat min stil än. Jag vill göra musik som IAMDDB och DOJACAT! Jag jobbar på min musikplan!

 

 

”Du ska kunna köpa plagg under 100-lappen och fortfarande få till en schysst stil”

 

 

Vilka favoritartister har du i Sverige?

Ros – som också är min vän som jag lärde känna via Isak. Gillar Ozzy också, Parham, Jireel samt Sammy & Johnny Bennett. Lyssnar annars inte så mycket på svensk musik.

Har du och Ros pratat om att göra något ihop?

Hon skulle ligga på en låt som jag skrivit men det blev aldrig av, kanske blir något till hösten.

Om du får välja: Musikartist eller stylist?

Stylist, jag har gillat mode hela mitt liv. Jag vet bara inte riktigt hur jag ska komma in i det. Jag skulle vilja styla till musikvideos, det hade varit så fett. Ros hade varit den ultimata och perfekta att styla då jag älskar hennes kläder så mycket.

3 artister i Sverige som du skulle vilja styla? Du får inte välja Ros.

Hmm … Cleo eller typ Cherrie och Fricky.

Finns det någon internationell artist som har inspirerat din klädstil?

Nej, egentligen inte.

Favoritklädmärke?

Levi’s

Vad har du för tankar kring hypade varumärken och plagg, vad är din inställning till det?

Det kan bli lite för mycket ibland, kan bli opersonligt ibland. Speciellt när man köper skitdyra kläder bara för att ha en stil. Det är mer äkta om du kan kombinera billiga kläder med exempelvis ett par hypade skor. Du ska kunna köpa plagg under 100-lappen och fortfarande få till en schysst stil.

Vem är Linn Alrutz om två år?

Vill vara min egen chef, styla människor och inte bo i Stockholm. Kanske flytta till London eller Los Angeles.

 

Vem är Linn Alrutz

  • Namn: Linn Alrutz
  • Ålder: 21 år
  • Sysselsättning: Jobbar på Zara, New Black. Stylist, modell och artist on the making.
    Vad har du på dig (ovan bild): Egen designat linne, Levi’s jeans, adidas P.O.D sneakers

 

Glöm inte att du kan tagga dina Instagram-bilder med #DopestFits för en chans att synas på vår Instagram! Missa heller inte vår senaste #DopestFits intervju med Plug me Please delägaren Marcus Winter.