EARTHGANG: samarbetet med Young Thug & inspiration till kommande “Mirrorland”

Turné med Billie Elish, signade till Dreamville och samarbete med Young Thug. Snart släpper EarthGang efterlängtade "Mirrorland".

Rap-duon EarthGang från södra Atlanta består av medlemmarna Johnny Venus och Doctur Dot. Tillsammans med J.I.D, är de medgrundare till musikkollektivet Spillage Village som är hem åt artister som 6LACK, Hollywood JB, och JordxnBryant. EarthGang har länge släppt musik både under eget namn och genom Spillage Village. För två år sedan signades de till J. Coles skivbolag Dreamville. I år förväntas deras omtalade album Mirrorland släppas. När Dopest träffar duon befinner de sig på turné med ingen mindre än det unga stjärnskottet Billie Eilish.

 

 

Venus och Doc har känt varandra sedan urminnes tider, eller åtminstone sedan 2008. De träffades första gången under en skolresa och bestämde sig kort därefter för att bilda en musikgrupp. Om kvällarna smög de sig in i skolan för att skapa musik på den enda datorn som fanns. Sedan dess har de hållit ihop. De har turnerat med artister som Mac Miller, J. Cole, Jaden Smith och Young Thug. När de bestämde sig för att ansluta till Billie Eilish Europaturné var det många som reagerade med förvåning, trots att hon vid flera tidigare tillfällen samarbetat med hiphopartister. EarthGang berättar att de varit fans av Billie sedan länge. De har alltid haft gemensamma kontakter. En av dem är Childish Major som hon tidigare turnerat med. Venus berättar att han och Childish Major ofta skapade musik tillsammans i Atlanta. Medan Childish Major var ute på vägarna med Billie, befann sig EarthGang på turné med J. Cole, men när de senare fick erbjudandet att hänga med på hennes Europa-spelningar var det ingen fråga om saken. EarthGang tackade till och med nej till stora festivaler och gigg i Australien för att agera förband åt den hyllade 17-åringen.

 

Foto: Daniela Spiroska

Från Redlight Cafe till Dreamville Records

EarthGang jämförs ofta med grupper som Outkast och The Pharcyde. Förutom soundet är det särskilt de kreativa musikvideorna som skapar hög igenkänningsfaktor. I början av karriären uppträdde Venus och Doc i mindre lokaler i Atlanta. De skrattar generat när vi nämner en spelning på Redlight Cafe där de, något svajigt, framförde låtar från första EPn The Better Party. Sedan dess har omständigheterna förändrats drastiskt. Venus jämför det med att köpa sin första kamera: “På den tiden experimenterade vi bara. Det är lite som att köpa sin första kamera. Man tar bilder, och postar för att se om människor gillar de. På så vis får folk se din potential”. Med flera singlar, EPs och album i bagaget är det säkert att säga att duon gjort en enorm resa sedan den intima spelningen på Redlight Cafe för snart tio år sedan. En av de mest betydande förändringarna var när EarthGang signades till J. Coles skivbolag Dreamville Records. Det bästa med att tillhöra Dreamville är enligt Venus att man kan komma till studion och vara sig själv. Det finns ingen press på att bete sig som en stereotypisk rappare. I inspelningslokalen samlas medlemmarna inte bara för att spela in musik utan även för att umgås, kolla på Netflix, ha sleepovers med Young Thug eller fira Thanksgiving. Att EarthGang nu är skrivna till Coles bolag innebär dock inte, vilket många farhågat, att de glömt bort sitt eget musikkollektiv Spillage Village. Under J. Coles hyllade “Revenge of The Dreamers-sessioner, som sedan mynnade ut i så kallade joint-album, bjöds flera av medlemmarna från just Spillage Village in.

 

Det är lite som att köpa sin första kamera. Man tar bilder, och postar för att se om människor gillar de.

 

EarthGang har aldrig varit fans av att hålla sig inom enbart en musikgenre. De lärde sig spela flera olika instrument innan de ens hade tankar på att bli rappare. Senare kombinerade de sin musikalitet med wordsmiths och sagoberättande. Slutligen blommade musiken ut i en tidlös och genrelös konstform. Förutom att Venus och Doc kan spela allt från trummor till trumpet, är de dessutom skickliga producenter. Venus har till exempel samproducerat gruppens senaste singelsläpp ”Proud Of U” som gästas av Young Thug: 

 

Vi båda [Venus och Doc] är medproducenter på våra plattor. Ofta är det så att om vi inte skapat en låt helt själva- går vi in och lägger till saker som för det så nära vårt eget sound som möjligt.”

Den avgörande basketmatchen

Samarbetet med Young Thug på “Proud Of U” skedde av en ren slump. Allt tack vare en basketmatch. De träffade Thug första gången under J. Coles KOD-turné tillsammans med Jaden Smith. Ofta när de turnerar finns det inte mycket tid över till att bara umgås. Särskilt i början av en turné eftersom mycket fokus ligger på spelningarna och att publiken ska få en bra upplevelse. Ett undantag var dock under en av KOD-turnéns spelningar i Minnesota. Artisterna (EarthGangs gäng, Young Thugs gäng och Jaden Smith) befann sig i en campus-anläggning. J. Cole genomförde en spelning, men resten av artister hade redan sett honom flera gånger tidigare och bestämde sig därför för att hitta på något. De vandrade genom anläggningen tills de hittade en idrottshall varpå de snart började spela basket. Det blev starten på en ny vänskap. Efter turnén mötte de Young Thug i Jimi Hendrix gamla studio Electric Lady i New York, och det var där “Proud Of U” kom till. Basketmatchen i den lilla idrottshall i Minnesota har etsat sig fast i Venus minne:

 

“När man är ute på turné är man alltid väldigt spänd och tänker hela tiden på vad som ska hända härnäst. Men där och då kunde vi bara slappna av. Och det var då vi fick chansen att verkligen prata med Young Thug. Sen hoppade vi på hans turnébuss, spelade GTA och hängde tills nästa morgon. Efter det frågade han om vi inte skulle åka med på hans buss till nästa stad!” berättar Venus.

Mirrorland – en resa till Landet Oz

EarthGangs kommande album Mirrorland har varit på tapeten sedan januari då de avslöjade det väntande släppet. Plattan har beskrivits som ett av 2019 mest efterlängtade fullängdsprojekt. Under fjolåret premiärade de låten “Up” från LPn under en session på YouTube-kanalen Colors. Venus jämför albumet med releasen av ikoniska filmer som Matrix, A Clockwork Orange eller Lejonkungen. Mirrorland är en kombination av de senaste tre åren i deras liv och återspeglar allt de gått igenom. Både den inre och yttre resan samt erfarenhet av musikindustrin, personliga relationer med vänner, familj och partners. Målet är att lyssnaren ska kunna känna igen sig i texterna, men också att lämna utrymme för tolkning. Mirrorland blir därför ett alternativt universum där publiken själv får delta och skapa sin egen uppfattning. Förutom att plattans sound påverkats mycket av hemstaden Atlanta avslöjar Doc också de inspirerats starkt av The Wizard of Oz:

 

“Mycket av inspirationen är hämtad från The Wizard of Oz också. Den typen av berättelser som du hörde när du var ett barn, och barnet i sagan försvann in i en annan värld. För att kunna ta sig tillbaka var barnet tvunget att lära sig någon typ av läxa. Jag tycker att det kan vara så även i det riktiga livet. Därför ville vi återspegla det på albumet”

 

 

Lyssna in dig på EarthGang nedan och håll utkik på hemsidan efter nyheter om de kommande albumet Mirrorland. 

Missa inte heller att läsa om när Dopest träffade Billie Eilish här!