TEST: Google Pixel 8 Pro – ett kliv in i framtiden

Googles senaste flaggskepp Pixel 8 Pro är av marknadens bästa telefoner med en utmärkt kamera och roliga funktioner.

Det är ingen underdrift att konstatera att Google med sin Pixel-familj på kort tid lyckats skapa en enorm efterfrågan och stort intresse, så när man nyligen presenterade Pixel 8 och Pixel 8 Pro höjdes hypen några nivåer till. Föregångaren Google Pixel 7 Pro som var den första Pixel telefonen i Sverige fick ett mycket fint mottagande, därför var förväntningarna på Pixel 8 Pro ganska höga. När man presenterade den nya telefonen var det främst förändringarna med mjukvaran och de nya AI-funktioner som fångade vårt intresse.

DOPEST har fått chansen att testa den nya telefonen i förväg. Här är våra intryck:

Design & Skärm

Pixel 8 Pro har till skillnad från Pixel 7 Pro och tidigare modeller utrustats med en platt skärm och matt baksida, vilket är några av de större designändringarna. Fram- och baksidan kommer med Gorilla Glass Victus 2, som ska vara tåligt nog att klara av ett fall på 1 meter (ingenting vi rekommenderar att testa). Man har behållt sin ikoniska design med kamerapanelen på baksidan med några förändringar - där man b.la. adderat en termometer (mer om den senare).

Super Actua displayen på 6,7 tum har en uppdateringsfrekvens som varierar mellan 1-120Hz, vilket förbättrar användarupplevelsen vid olika typer av innehåll. Skärmen är en enormt positiv överraskning då ljusstyrkan och skärmen i sig är något av det bästa vi testat, främst när vi använt telefonen under soligare förhållanden.

Prestanda & Funktioner - Ai är det stora utropstecknet

Telefonen är utrustad med Googles nya chip Tensor G3 som enligt de själva ska vara deras snabbaste hittills. Det är svårt att mäta hastighet exakt men det är helt klart en smidig upplevelse till vardags. Har man använt Google Pixel 7 Pro så märker man inte en enorm skillnad vilket dock talar för att Tensor-chippet i sig är väldigt stabilt. Under testet finns inga större anmärkningar, appar laddar smidigt, att scrolla genom nyhetsflöden och spela lite mer krävande spel är inga problem alls. Även redigera videos i appen funkar fint.

Det som fångade vårt intresse med Pixel 8 Pro var alla nyheter i mjukvaran samt Ai-funktioner som presenterades. När vi testar de olika funktionerna blir det tydligare att Tensor G3-chippet är optimerat för just detta. Ai-funktioner som introducerades i Pixel 7 har blivit mycket snabbare och smartare. För att testa och jämföra det med fjolårets modell använde vi oss av den populära funktionen "Magic Eraser". Det blir även för det otränade ögat tydligt att magiska suddgummit både funkar snabbare och bättre. Det har adderats funktioner där du t.e.x kan flytta på saker och förstora/förminska de. Vi gjorde några test med vår DOPEST skylt på kontoret och resultatet ser du i galleriet nedan.

  • Orignal Foto
  • Magiskt Suddgummi
  • Ändrad Storlek

Google har också meddelat att Pixel 8 och Pixel 8 Pro kommer att få support fram till 2030, detta innebär at telefonen får alla möjliga uppdateringar i 7 år för att hålla livslängden.

Kamera & Batteri

När det kommer till en ny telefon är alltid kameran en av de mest intressanta aspekterna för många konsumenter. Google har inte tidigare gjort någon besviken tidigare när det kommer till kameran och Google Pixel 8 Pro är inget undantag. De tre linserna på baksidan har fått en uppgradering i form av större bländare och bättre sensorer. Ultravidvinkeln har gått från 12 megapixlar till 48 megapixlar, huvudkameran har en 50 megapixels sensor och den tredje kameran har även den 48 megapixel med 5x optisk zoom, Detta i kombination med AI-funktionerna gör att Pixel är kvar i toppskiktet när det kommer till mobilkameran, med ett rejält lyft för när- och mörkerbilder som grädden på moset.

För den proffsigare fotografen har man nu även infört PRO-kontroller, där man har möjligheten att styra över ISO, bländare, slutartid samg spara bilder i RAW-format och mycket annat specifikt.

Redigeringsverktygen som är det mest omtalade (nämns ovan): Magiskt suddgummi, magisk redigering och Bästa bilder är roliga funktioner som lär bli en riktig game-changer med åren när det utvecklats ännu mer.

I videoväg finns en imponerande Ai-funktion som kan ta bort störande bakgrundsljud. Enligt Google kan vi förvänta oss fler funktioner med videokameran längre fram.

För att hålla allt detta på banan har vi batteriet på 5050 mAh, som räcker en heldag utan större problem. Vid läggdags har man vissa dagar haft 25% kvar trots flitigt användande och använder man batterisparläget klarar man sig nog långt över en dag (förutsatt att du inte spelar långa sejourer av krävande spel). Att ladda batteriet fullt tar ca 1,5 timme och du får upp mot 50% efter bara en halvtimme på ett ungefär. I och med att telefonen även har stöd för trådlös-laddning finns det därför bra möjligheter för den stressade att klara sig på bristande tid.

Termometern

Det har pratats mycket om termometern på telefonen, men hur funkar den i själva verket? Det är en infraröd sensor placerad bredvid kamerorna och tanken är att du kan rikta den på ytor och material på avstånd för att mäta temperaturen på objektet. Mobilen kommer med den förinstallerade appen "Termometer" där du väljer vad för typ av material det är du vill ta tempen på. Du kan idag välja bland 11 olika alternativ så som glas, trä och även mat.

Det är en väldigt annorlunda men likväl kul funktion på en mobil, som vi inte sett någon annan tillverkare pröva på. Vi har b.la testat den på kaffets värme och läskens kyla, med resultat som känns väldigt rimliga, även om vi inte har dubbelkollat med en riktigt termostat. Den första tanken för många var nog att detta skulle kunna vara perfekt för att mäta om man har feber, men Google har meddelat att man väntar på att få det godkänt att användas till just det ändamålet. Om många frågar sig vad man ska med termometern till så har vi svårt att svara på det utöver det faktum att det är kul, me vi antar att Google i framtiden har planer för hur man ska kunna koppla ihop appen med hälsa och träning.

 

 

Slutsats & Pris

Google Pixel 8 Pro är kort sagt en riktigt riktigt bra telefon, som på många sätt överträffar den väldigt högt satta ribba som etablerades med föregångaren Pixel 7 Pro. I en värld där smarttelefoner ständigt strävar efter att överträffa varandra, tar Google Pixel 8 Pro ett självklart kliv framåt. Det är en premium telefon med en ruggigt grymt bra kamera och med uppdateringar 7 år framåt känns det som ett köp som är hållbart på lång sikt. Även om skärmen, kameran och designen imponerar så är de inte de största överraskningarna, utan det är mjukvaran. Det ger en försmak om vad framtidens mobiler har att erbjuda och det är väldigt spännande.

Priset på telefonen ligger på 13 090kr och då får du standardmodellen med 128 GB och 12Gb RAM, vill du öka upp till 256GB får du betala 13 890kr och vidare 15 390kr för 512GB. Om Google tidigare ansetts som det ekonomiska alternativet har man med Pixel 8 och Pixel 8 Pro gått upp en aning. Det kan argumenteras för att man får bättre prestanda hos konkurrenterna inom den prisklassen - och det stämmer. Är man enbart på jakt efter prestanda så finns det andra alternativ men Google Pixel 8 Pro är mer än bara prestandan. Även om priset kan anses vara högt så kan man räkna med en av marknadens bästa telefoner, med lång livslängd.