Det har varit en minst sagt fartfylld festivalsommar med event som Lollapalooza, Red Bull Music Festival och Smash, men ännu är den inte över. Under gårdagen gick den årliga festivalen Way Out West av stapeln och Slottsskogen fylldes återigen av musik, filmvisningar och talk shows. Tack vare det förvånansvärt fina vädret, trots illavarslande väderprognoser, stod musiken i fokus under eventets första dag. I vimlet av musikfantaster, modeintresserade och influencers har vi sammanfattat våra höjdpunkter från gårdagens Way- och Stay Out West.

Way Out West - Dag 1

Dev Hynes, mer känd som Blood Orange, blev kvällens första höjdpunkt. Den kritikerhyllade sångaren, låtskrivaren och producenten från England har uppmärksammats för sin mångfacetterade musik med inslag av R&B, jazz, soul och indie rock. När han släppte albumet Negro Swan 2018 hamnade han även på kartan hos många hiphop-fans då ett av spåren, "Chewing Gum", gästades av ingen mindre A$AP Rocky. När Blood Orange, tillsammans med band och kör, under tystnad svepte in på scen med en bukett i handen blev publiken genast trollbunden av den harmoniska atmosfären. Det tycktes finnas en underliggande vördnad och respekt för de skickliga live-musiker, multitalanger och otroliga körsångare som nu intagit Slottsskogen. Tillsammans skapade de en magisk atmosfär när de blandade äldre låtar från Cupid Delux och Freetown Sound med nyare spår från Negro Swan och det nyligen släppta Angel's Pulse. 

Även sveriges egna popdrottning, Zara Larsson, återvände till Sverige och Way Out West under gårdagen. Hennes senaste spelning på festivalen tog plats 2016, med en då 18-årig Zara och ett mycket olyckligt väder. Nu några år senare, återvänder hon med både solsken och världshits. På scen visade hon upp en otroligt hög standard med show, dansare, körsångare och en finslipad röstförmåga. Det blir en självklarhet när man ser Zara Larsson uppträda, att hon inte längre är Sveriges egna talang - utan något mycket större än så. Med publiken i glädjetårar och dans var det oundvikligt att missa vilken stjärna hon med all rätt har växt till att bli.

 • Foto: Daniela Spiroska
 • Foto: Daniela Spiroska
 • Foto: Daniela Spiroska
 • Foto: Daniela Spiroska
 • Foto: Daniela Spiroska
 • Foto: Daniela Spiroska
 • Foto: Daniela Spiroska

Likt Blood Orange är även James Blake ett namn som nyligen börjat cirkulera inom urban- och hiphopkretsar. På det senaste albumet Assume Form, som släpptes tidigare i år, hörs nämligen gästinhopp från artister som Travis Scott, Metro Boomin, Moses Sumney och André 3000. När den mystiska James Blake klev ut på scenen slog han sig genast ned vid pianot för att inleda konserten med just titelspåret: “Assume Form”. Låtar från den nya plattan kombinerades med musik från det minimalistiska The Colour In Anything och publikfavoriter från Overgrown. Den inledningsvis lugna spelningen skulle dock komma att ta en snabb vändning under den tredje sista låten “Voyeur”. Det blåa, lugna strålkastarljuset byttes ut mot grönt, blinkande ljus. När låten övergick till hård techno och publikhavet hamnade i ett transliknande tillstånd hade vi plötsligt lämnat Azalea-scenen och festivalvimlet bakom oss. Slottsskogen under Way Out West - eller rave i Liljanskogen? Gränsen är hårfin …  

En av de sista artisterna ut att stänga Way Out West första dag i Slottsskogen var den unga, brittiska sångerskan Jorja Smith. Soul- och R’n’B-stjärnan bokades till Way Out West som ersättare för en av de mest hyllade rapparna just nu- nämligen Cardi B. Att Jorja är en skicklig sångerska råder det ingen tvekan om, det har hon bevisat både på inspelade album, och live-sessioner. Men trots det kändes framträdandet på Way Out West stora scen Flamingo något skakigt. Kanske handlade det om en avsaknad utav scenvana. Jorja tycktes ha svårt att höra sig själv och musiken, och fumlade inledningsvis med hörselsnäckan. Var ljudet och bildskärmarna osynkade eller körde hon med playback? Trots en skakig start lyckades hon vinna publikens hjärta och låtar som "Blue Lights", "Tomorrow" och "On My Mind" framfördes faktiskt riktigt bra. 

Stay Out West - Dag 1

 • Foto: Daniela Spiroska
 • Foto: Daniela Spiroska
 • Foto: Daniela Spiroska
 • Foto: Daniela Spiroska
 • Foto: Daniela Spiroska

Det var inte länge sedan Z.E fick chansen att, på ett sätt, representera hiphop-Sverige under årets upplaga av Smash Festival. På samma scen som världsartister som Gunna, Migos, Juice WRLD m.fl lyckades han få med publiken och överträffa flera av sina internationella kollegor. Igår spelade han på Stay Out West, och energin var minst sagt till max. "Tar inte ens klubbspelning, bara festivaler" sade Z.E tidigare i år i låttexten till sin singel 74 Bars - något som Tenstarapparen hållit fast vid. På scen körde han favoriter som "Positiv", "Sverige Vet" och "Caramel" vilket också blandades med nya tillskott från senaste plattan MER ÄN RAP. Med en gungandes publik och stark scennärvaro avrundade Z.E snyggt den första dagen av festivalen.

Håll koll på hemsidan och Instagram för fler festivaluppdateringar!