SMASH x Stadion: #FreeRocky, publikfavoriten Z.E & deppigt MIGOS-set

#FreeRocky, allsång med Z.E och ett deppigt MIGOS-set? Vi sammanfattade årets SMASH x Stadion!

Under veckan intog Sveriges just nu enda renodlade hiphop-festival Stockholm för andra året i rad. Med en lovande line-up samt monopol på marknaden hade SMASH möjlighet att skapa historia. Årets happening är en uppgraderad version av fjolårets upplaga, med totalt två dagar fyllda av musik på en helt ny arena – Stadion. På spelschemat fanns internationella artister som A$AP Rocky, Juice WRLD, J.I.D, Rico Nasty, Saweetie, MIGOS, Bad Bunny och Gunna. Dessutom hördes svenska akter som Z.E, 1.Cuz och Einár.  

När SMASH intog mark utanför Sjöhistoriska museet förra året ställde vi oss frågan om det kunde vara Sveriges nya hiphop-festival, och det verkar som att vi siade helt rätt. I tisdags återvände SMASH nämligen för en andra upplaga. Till vår stora lycka syntes en stabil blandning av både manliga och kvinnliga artister, samt inte enbart vita headliners …  När festivalen drog igång var många besökare redo med regnkläder eftersom veckans väderprognos oturligt nog utlovade både regn och hagel. 

Testing, testing, publiken sattes på test …

Höjdpunkten för festivalens inledande dag var utan tvekan världsstjärnan och snackisen A$AP Rocky, som hamnade i blåsvädret efter att ha gripits av svensk polis på grund av misstankar om grov misshandel. Han gav publiken en välkoordinerad och snygg show från sin pågående “Testing Tour”. De första två låtarna framförde han bakom ett stort, vitt skynke medan en strålkastare lyste upp rapparens siluett. När skynket föll ner jublade publiken och en våg av eufori svepte över arenan. A$AP Rocky blandade låtar från senaste albumet Testing med äldre låtar som “Peso”. Medlemmar från Rockys Crew sprang nedanför scenen iklädda masker med skyltar i handen, som dirigerade publiken att göra alltifrån att applådera till att starta en moshpit. Tidigare under kvällen intog den A$AP Rocky-hyllade artisten Rico Nasty scenen. Trots att hon inte var den akt som drog mest publik, var hon ett av dagens mest intressanta namn. Den kaxiga artisten från New York blandar hiphop och sugar trap med punkinfluenser. Den som inte hört henne innan förundrades över hennes unika hesa röst, som lät precis lika bra live som inspelad. Med hård energi framförde hon låtar som “Smack a Bitch”, “Countin’ Up” och publikfavoriten “Tia Tamara” som hon släppt tillsammans med Doja Cat. 

Surprise från UK & taskigt avslut

Z.E var ett av de namn som syntes på spelschemat för festivalens andra dag. Förutom Migos och A$AP Rocky var han förmodligen den artist som lockade allra flest besökare. Grammisvinnaren har haft en raketkarriär och tagit musiksverige med storm. Engagerade fans sjöng med i hitlåtar som “Hungriga”(feature-artisten Thrife gästade Z.E på scen) och “Allt är mitt”. Samma dag släppte Tensta-rapparen sitt senaste album MER ÄN RAP och spåret “MORE THAN RAP” gästas av UK-rapparen AJ Tracy. Till publikens stora förtjusning hade britten tagit flyget till Stockholm för att gästa honom på scen. Dock inte för att framföra sin feature, utan för att spela en av sina egna låtar … Om detta berodde på att Z.E och Tracy inte hunnit bli tillräckligt synkade för att framföra den ihop än, eller om Z.E inte är helt bekväm med att rappa på engelska, förblir en hemlighet. Det enda som kunde ha förhöjt upplevelsen vore om Z.E hade vaskat sitt eget mousserande “Champagne Gardet Team Platina” som snart går att beställa från Systembolaget!

Under söndagen var en av de mest efterlängtade bokningarna – gruppen MIGOS. De skulle dock komma att bli festivalens största besvikelse. Långt innan trion skulle kliva på hade en stor folkmassa börjat köa framför scenen, men när tiden var inne för MIGOS att spela ekade det tomt. Publiken började oroligt skruva på sig när tio minuters försening blev till en halvtimme. “De kommer säkert inte”, suckar någon besviket och arga fans börjar bua. När en av SMASH-arrangörerna förklarar att rapparna faktiskt är på väg väcks hoppet återigen. Enligt rykten sitter de i en taxi från Arlanda. När Quavo, Offset och Takeoff äntligen gör entré skriker publiken i eufori. Men tyvärr blir MIGOS inget annat än en besvikelse. När fansen ger sitt allt, gör trion snarare raka motsatsen. Efter knappt en halvtimme lämnar de scenen utan så lite som ett tack. Publiken stå kvar med tom blick. Var det här verkligen allt? Tyvärr är så fallet och fansen vandrar moloket ut från Stadion. 

I skuggan av Lollapalooza

För landets hiphop-älskare är det nischade SMASH en dröm som blir verklighet, i alla fall i tanken. Men hur var det egentligen i praktiken? Sammanfattningsvis blev SMASH relativt lyckat trots MIGOS svaga avslut, främst eftersom det räddades av akter som A$AP Rocky och Z.E. Flytten från Sjöhistoriska till Stadion är en positiv förändring, dels eftersom det ligger mer centralt, men också eftersom arenan tar ett större publikantal. Med kvittot i handen är Stadion desvärre långt ifrån den perfekta platsen för en festival, särskilt inte eftersom hela området inte utnyttjades. Till skillnad från Lollapalooza som tar plats på Gärdet, eller Way Out West i Slottsskogen, fanns inga bekväma områden för publiken att hänga på mellan spelningarna. Det är något som faktiskt krävs för att besökarna ska vilja stanna på området hela dagen(vilket de dessutom inte kunde styra över då de inte gavs några festivalarmband vid ingången … ). Trots en stark line-up med majoriteten bra liveshower, hamnade SMASH tyvärr i skuggan av färgstarka Lollapalooza som intog Stockholm föregående vecka, och steget från Sjöhistoriska till Stadion blev inte så stort som en kunnat hoppas. Kanske utvecklar arrangörerna festivalkonceptet tills nästa år. Det hoppas vi, för trots allt vill vi ju mer än gärna ha en genuin svensk hiphop-festival!