Höjdpunkter Way Out West - Dag 2

Svensk hiphop i fokus när Yung Lean och Spotify's 100-lista tar över festivalen

Den andra och näst sista dagen av Way Out West är nu avklarad och Dopest var självklart på plats för att dokumentera. Festivalens dag 1 kickade igång med solsken och världsartister som Jorja Smith och Blood Orange. Dag 2 fick dock något annat att hamna i fokus – nämligen våra svenska stjärnskott. Dagen bjöd på både musik och dagsfester och vi listar våra höjdpunkter nedan.

Way Out West – Dag 2

Gårdagen bjöd på såväl som funky indiepop från Parcels till dansvänlig rapp från brittiske Yxng Bane. Utstickande för dagen blev dock våra svenska artister. Seinabo Sey och Veronica Maggio kunde höras framföra sina storartade ballader över sina enorma publikhav, men även den svenska hiphopen blev en del utav festivalen. I det blåa Linnétältet fick vi uppleva något som tidigare inte har gjorts – Spotify’s egen spellista ’100’ samlade några av sina mest uppskattade artistnamn, och en hel show utav svensk hiphop ekade över Slottskogen. På line-upen fanns en blandning av både nykomlingar till de mest etablerade – med namn som Jelassi, Ison & Fille, Imenella, Ant Wan, Aden x Asme och Z.E.

Tältet fylldes snabbt av entusiastiska fans och att bevittna en föreställning utav endast svensk hiphop kändes stort och mäktigt. I publiken hördes lyckoskrik och unisont körsjungande till de svenska låttexterna, som på något sätt kändes även närmare än vanligt. Showen inleddes av GBG’s egna duo Aden x Asme som snabbt fick energin att höjas till max. Efter det tog powerpuffpinglan Jelassi plats och showade självsäkert med debutlåten ”Keff Båt” samt teasade ny musik. Z.E bjöd på fanfavoriter som ”Allt e Mitt” och tältet hoppade ivrigt i takt. Även Imenella förenade publikhavet när hon tillsammans med sina dansare framförde dunderhiten ”Chagga” samt nya singeln ”Fantasifull”. Efter det var det Västerås-rapparen Ant Wan’s tur att ta scenen. Internetfavoriten satte publiken i extas när han körde låtar som ”Kall” och senaste släppet ”Ikon”, trots tekniska problem med ljudet. Sist ut var legenderna Ison & Fille som avrundade showen med kärlek och positivitet – och med en önskan att spelningen varade längre.

Trots en lyckad upplaga av 100-Live så var det ändå Jireel som på egen hand stal showen under sitt uppträdande på ’Flamingo’. Stjärnan visade att han trots sin unga ålder är en av de mest självsäkra och självklara artisterna på scen. Jireel och Nivy höjer på egen hand ribban för svensk hiphop när det kommer till att framföra en show.

Stay Out West – Dag 2

Den svenska hiphop-andan fortsatte mot kvällens gång när det var dags för Sad Boys-rappande Yung Lean att ta scenen på Stay Out West. Med ett flertal studioalbum och mixtapes, samt erkända samarbeten med bl.a Travis Scott och A$AP Ferg, gör detta Yung Lean till Sveriges just nu enda internationella rappare. Stockholmsbaserade Yung Lean startade något av ett imperium när han som 16-åring släppte sina tidiga projekt Unknown Death och Lavender EP. Störst spridning hade Lean på internet, där hans låtar blev erkända globalt. Många hävdar även att Yung Lean och Sad Boys faktiskt ansvarar för eran utav SoundCloud-rap, och att de på så sätt inspirerat artister som kanske själva inte ens är medvetna om det. Igår 02:15 klev Lean ensam upp på scenen iklädd en volangfylld kappa. Magasin 105 fylldes snabbt av fans och Yung Lean tackar Göteborg som tidigare i karriären var hans första officiella bokning. På scen framfördes bland annat äldre låtar som ”Hurt” och ”Oreomilkshake” varvat med nyare tillskott från 2018’s mixtape Poison Ivy. Spelningen avslutades med det emotionella spåret ”Agony” och publiken syntes med tårar i ögonen gunga med i de lugna takterna. Att Yung Lean avslutade dagen fylld av svensk hiphop bevisar hur kulturen blomstrar och hur långt det faktiskt är möjligt att nå.