Idag börjar rättegången mot Yasin, Haval & Euroo

Då kommer artisterna att höras

I april 2020 kidnappades en känd svensk artist. Händelsen är en del av det så kallade Encromålet. Åtalet som skickats in till Södertörns Tingsrätt, nästan ett år senare, har fått enorm medial uppmärksamhet och engagerat stora delar av Sveriges befolkning. Bland annat på grund av att det omfattande rättsfallet inkluderar allt från kända svenska artister, till före detta ex-landslagsspelare och medlemmar i kriminella nätverk i Stockholmsområdet. Du kan läsa mer om fallet här.

Rättegången i Encromålet inkluderar runt 30 personer, och startade redan i april i år. Idag inleds den del av förhandlingarna som rör kidnappningen av en känd svensk artist i Stockholmstingsrätt, vilket rör åtalspunkt 9-10. I fallet är över tio människor åtalade, däribland tre svenska artister.

Då hörs artisterna:

Idag, under eftermiddagen, kommer den artist som misstänks ha utsatt för människorov att höras. Han kommer ej befinna sig på plats utan medverkar via videolänk.

Under veckan kommer de åtalade artisterna Yasin, Haval och Euroo att höras.

Du kommer kunna följa rättegången via DOPEST- artikeln uppdateras kontinuerligt.

Dag 1 – Rättegången mot Yasin, Haval & Euroo

Det är nu dag 22 av 35 i den rättegång som inleddes redan i april och fått namnet Encromålet. Idag inleddes den del av rättegången som gäller människorov av en känd svensk artist. I målet är totalt 14 personer inblandade, i olika grov grad. Bland dessa finns bland annat artisterna Yasin, Haval och Euroo.

Den del som startar idag, och kommer gås igenom under veckan rör människorovet och åtalspunkt 9-10. Dagen inleddes med att åklagaren framförde sin sakframställan – alltså gick igenom åtalspunkten människorov samt bevisning mot de åtalade. Däribland den bevisning som framkommit genom meddelandeverktyget Encrochat.

Den artist som misstänks ha utsatts för människorov anmälde ej brottet själv och har valt att inte medverka i utredningen. Han kommer dock höras under eftermiddagen, men medverkar via videolänk. Om han kommer välja att svara på några frågor – återstår att se.

Yasin kan förhöras redan idag

13:00 Enligt planerat ska artisterna Yasin, Haval och Euroo inte höras förrän imorgon. Enligt tidigare schema ska Yasin och Euroo höras imorgon klockan 09:00 – 12:00. Om dagens schema går snabbare än planerat kan Yasin dock komma att höras redan idag.

Lösenord till Encrochatt nedladdat på Yasins iPhone

Artisten Yasin misstänks för att ha planerat en kidnappning av en annan känd artist, alltså stämpling till människorov. Den planerade kidnappningen, som skulle ha skett i mars 2020, blev inte av – men genomfördes senare i april, dock av andra gärningsmän.

Något som talar emot Yasin, och ingår i beviskedjan för att han ska ha varit med i planering av den första kidnappningen – är att man funnit ett nedladdat lösenord till en Encrochatt på en iPhone som hittats på Yasin.

Enligt misstankar ska Yasin ha tilldelats en Encrotelefon, det är dock inte fastställt om eller när han i så fall burit den på sig. Han tros dock ha laddat ned lösenordet på en iPhone. Det stärks av att nedladdningen av lösenordet skedde bara minuter efter att det i Encrochatten skrevs om att Yasin ska ha tilldelats just en Encrotelefon.

Om Yasin döms kan han dömmas till fängelse på mellan 4-18 år då straffet kan vara lika hårt för både människorov och anstiftan till brott.

Förhör av målsägande artist

De åtalade artisterna befinner sig på plats i rättssalen – men får endast tala när de blir tilldelade en fråga. Målsägande ska medverka via videolänk vid sitt förhör. Vi ser tre åklagare i målet – Sara Nilsson, Anna Stråth och Ida Anrell. I de åtalspunkter som gås igenom idag för främst Ida Anrell talan.

13:15 Nu skulle målsägande artist ha hörts – men har fortfarande inte kopplat upp sig via länk.

13:20 Målsägande har skyldighet att närvara (via videolänk) – men det är ännu oklart om han kommer koppla upp sig för sitt förhör. Åklagaren fortsätter sin sakframställan under tiden – och går då igenom målet som inkluderar kidnappingen.

13:30 Målsägande har ännu inte kopplat upp sig på länk

13:55 Åklagaren fortsätter gå igenom sin sakframställan – och målsägande har ej kopplat upp sig på länk. Om målsägande ej medverkar, kan det vara så att förhören med misstänkta startar redan idag. Uppdatering kommer ske när åklagaren gått igenom sakframställan – vilket tros ske inom en timme.

Måste målsägande medverka i rättegången?

Eftersom målsägande blivit kallad till rättegången – har han skyldighet att delta. Han måste närvara, i det här fallet via länk, men kan välja att inte lämna några kommentarer alls.

Målsägandes familjemedlemmar kommer ej höras utifrån vad som går att avläsa i rättegångsplanen.

Målsägandes låttexter används som bevismaterial

14:37 Då målsägande valt att inte medverka i utredningen, har åklagaren Ida Arnell i sakframställan valt att använda sig av låttexter som hon menar beskriver händelsen.

14:40 Utöver låttexter ska målsägande ha beskrivit händelsen i sms till en annan person, t.ex: ”När jag blivit kidnappad i tre timmar och pressad på tre mill det är då du ska lägga grejer på mig.”

Tilltalade framför sakframställningar

15:00 De tilltalade ska nu framföra sina sakframställningar via sina advokater. Vi vet ej om målsägande är med på länk.

15:03 Yasins advokat Frida Wallin kommer hålla en kort sakframställan.

15:15 Advokaten Jonas Granfeldt, som företräder en av de klienter som misstänks ha varit med och organiserat kidnappningen, håller sin sakframställan. Hans klint nekar till brott.

15:30 Advokaten Andreas Simons håller en sakframställan för sin klient som misstänks vara en av de som varit på plats och utfört kidnappningen. Han misstänks också ha hanterat den bomb som var planerad att placera utanför artistens dörr. Klienten nekar till brott.

Yasins advokat inleder sakframställan

15:40 Yasins advokat Frida Wallin ska nu hålla sin sakframställan.

15:42 ”Han gjorde anspråk på det beslaget och det fanns ett skäl till det. Han är en artist och han spelar regelmässigt in musikvideos. I samband med det används mycket rekvisita, bland annat vapenreplikor,” säger Wallin angående hur Yasin stoppats av polis med en vapenreplika 31 mars. Hon visar då en bild på en annan artist som påstås hålla i samma replika.

Wallin menar att Yasin ska ha använt replikan som rekvisita för musikvideoinspelningar under den här perioden.

15:45 Bilder på målsägande från kidnappningen ska ha hittats i Yasins telefon. Advokaten Wallin menar att dessa inte tagits av Yasin:

[…] Han har mottagit dem via WhatsApp eller annat medium, säger Wallin och menar att hennes klient inte minns vilket men att han inte tagit dem.”

Yasin fortsätter neka till brott.

Havals advokat inleder sakframställan

15:47 Advokaten Anton Strand tar över, han representerar artisten Haval.

15:48 ”Min huvudman förnekar brott och bestrider ansvar. Han har inte agerat i samråd eller samförstånd med någon. Han har inte fört bort någon eller skadat någon, säger rapparens advokat Anton Strand.”

15:50 Anton Strand fortsätter: ”Min klient är 26 år gammal, gift och pappa. Han lever så pass bra på sin musik att han inte behöver begå brott. Han känner målsäganden och man har haft musiksamarbeten tillsammans. Det finns ingen osämja mellan de två, de har haft kontakt både före och efter brottsdatumen”

15:55 Enligt Strand träffade artisten målsägaren den 14 april (dagen för kidnappningen) för att överlämna pengar. Haval ska ha följt med målsägande under kvällen, det frivilligt. Strand säger: ”Väl framme vid lägenheten blir min klient ombedd att stanna i bilen då målsäganden ska iväg in och prata med några personer. Han sitter kvar där.”

Enligt advokaten stannar Haval kvar i bilen, men går in i lägenheten efter en halvtimmes väntan på sin kompis. Där mötet han målsägande och då togs en bild på de två artisterna. De ska enligt Haval ha lämnat lägenheten oskadda.

Advokaterna Torben Setterlund, Behrang Eslami, Ghita Hadding-Wiber och Johan Grahn håller sina sakframställningar för sina klienter. Alla anklagade nekar till brott.

Vad händer imorgon?

Målsägande dök ej upp via videolänk idag – och förhöret med honom återkallas. Det då han tidigare valt att inte medverka i utredningen. Imorgon fortsätter advokaterna presentera sina sakframställningar. Efter det kommer de misstänkta förhöras.

Följ Dag 2 och förhören med Yasin, Haval och Euroo här!