Familjen snackar främlingsfientlighet, lampor och avsaknad av körkort

Familjen släpper "Kom", hans första album på sex år.

Vi träffar Johan T Karlsson, alias Familjen, utanför hans studio i Vasastan. Han har nyligen flyttat hit från sin gamla studio i Slakthusområdet. Vi följer med honom ner i en källarlokal. Det lilla rummet är fyllt med musikutrustning. I ett av hörnen står en lampa, det är en sån som snurrar och skapar mönster på väggarna. Lampskärmen pryds av en bild på en skogsbrand. Men, det är inte vilken lampa som helst berättar Familjen.

”Ni vet låten Det snurrar i min skalle? ’Jag gjorde upp en eld för dig, och nu brinner hela skogen’. Den texten kom jag på tack vare den här lampan”, berättar han.

Familjen kommer från Hässleholm i Skåne, vilket märks på dialekten. Han började göra musik redan i tonåren och hängde ofta på en fritidsgård i stan tillsammans med äldre kompisar. I Hässleholm lärde han dessutom känna Andreas Tilliander, som han numera driver ett ambientprojekt med. Men på den tiden var Familjen mest intresserad av synthmusik, och han inspirerades av bland annat Depeche Mode, men även Oasis. Familjen har testat det mesta inom musik, alltifrån att spela instrument och scratcha till att lära sig hur man jobbar i en studio. På fritidsgården kom de nämligen att bygga en, som han mer eller mindre tog över. Där spelade han in sin egen musik. I tonåren tog Familjen ett beslut som alla som har någon koppling till, eller kunskap om en småstad, vet är anmärkningsvärt.

”När det var dags för körkort sa morsan och farsan: ’Vi hjälper dig. Vi kan betala ditt körkort om du vill. Men vi vet ju att du älskar musik och om du vill ha pengarna till utrustning istället så kan du få det’. I dag har jag inget körkort och fyller snart 42.”

 Musiken måste vara tidlös

Det är snart sex år sedan Familjen senast släppte album. Under dessa år har han producerat musik åt andra artister, varit med i teveprogrammet Så mycket bättre och haft fullt upp med att vara farsa. Han säger att han alltid känt sig lite vilsen när det gäller populärkultur. Särskilt sedan han blivit äldre och fått barn. Då har det varit svårt att hänga med i all ny musik som släpps. Istället för att hämta inspiration från samtiden väljer Familjen ofta att gå in i sig själv.

”En grej jag ansträngt mig med sedan dag ett med Familjen-projektet är att göra tidlös musik. Min musik måste vara tidlöst. Det är skitviktigt.” 

Att skapa tidlös musik har han verkligen lyckats med. Familjen talar till människor i alla åldrar. Det är dock något som förändrats under de sex år som han tagit en paus från sitt egna musikskapande. Det är inte lika mycket poppig, glittrig dansmusik. De glada tonerna har ersatts av ett allvarligare och mer ambient sound. Det märks både i texterna och musiken. Tidigare gjorde Familjen många live-spelningar och sökte då de live-kickar som han fick från att skapa så kallade ”bangers”. På albumet Kom utforskar han en ny sida hos sig själv. 

”Min musik återspeglar den jag är just nu. Ett album är som ett foto som sammanfattar den senaste tiden. Och jag väljer motiv. De senaste åren har jag formats av allt som hänt i omvärlden och Sverige. Det har såklart format texterna och även musiken. Gränspolitik, sverigedemokrater och machokultur. Saker som inte är så gött.”

Ett oväntat samarbete

På Familjens nya album finns det något oväntade samarbetet med spoken word-artisten Sabrina Ibenjellal. Familjen försökte först själv lägga vocals på beatet till det som senare skulle komma att bli låten Mandems, men blev aldrig nöjd. En dag snubblade han över Sabrinas klipp Mandems, på YouTube och blev hooked. Sabrina fick komma till studion och resultatet blev spoken word över Familjens lågmälda technobeat.

”Jag älskar texten. Den har ett skitviktigt ämne som jag dock aldrig skulle kunna skriva om. Jag är en vit man, 40 år, heter Johan och är liksom superpriviligerad. Det hade inte flugit om jag skulle axla den. Men hon var så jävla mäktig när hon spelade in. Hon är ju min motsats mer eller mindre.”

Sabrinas låt kritiserar dagens machokultur, men även låtar som Aldrig att jag skulle vara tyst nu och Mitt i natten har politiska budskap. Familjens politiska intresse kom dock för bara några år sedan. Bland annat på grund av den främlingsfientlighet som växt sig allt starkare i Europa. Han känner oro inför normalisering av rasism och att människor tycks vara så emotionellt avtrubbade. Han jämför det med att äta stark mat. Om man äter det tillräckligt ofta vänjer man sig och den känns inte stark längre. Även det faktum att han han blivit pappa har påverkat hans politiska intresse.

”Det är väl en klassisk grej att man lyfter blicken lite. Förut var det bara jag. Jag var runt och spelade, festade hade roligt och brydde mig inte. Men sen när man inte gör det längre börjar man se på världen och tänka på hur ens barn ska ha det.” 

Foto: Ollie Nordh

Trots att Kom är tyngre, djupare och allvarligare än tidigare album ser Familjen inte på framtiden med en dystopisk blick. Han är snarare förvånansvärt positiv. ”Men lugn, det goda kommer vinna”, sjunger han på den hoppfulla låten Rök och speglar. Låttiteln är en direktöversättning av ”smoke and mirrors” och belyser den skeva bild av Sverige som sprids till omvärlden. Så ja, visst finns det rädsla, oro och smärta på albumet Kom men Familjen uttrycker sig så här:

”Jag är optimisten. Kanske så pass att det är åt det naiva hållet. Men jag tror att det goda kommer vinna, jag är helt säker.”