Intervju Newkid: 'MOUNT JHUN' är en varm känslostorm

"Mina tidigare projekt har känts mer kalla jämfört med det här. MOUNT JHUN är varmare och mer moget"

Nyligen släppte den svenska R&B-artisten Newkid sitt tredje studioprojekt MOUNT JHUN. När jag möter upp honom en varm sommardag i Stockholm är det mindre än en vecka tills albumet släpps. Den sista tiden inför releasen har gått så snabbt att han nästan inte fattat det själv. “Vänta nu den 29:e, är det redan på fredag?” frågar Newkid chockat när vi snackar om släppet. “Vad sjukt att du fick med när jag säger det på inspelningen, det måste du ta med” skrattar han. 

När den stundande pandemin satt stora delar av världen på paus, blir musiken en viktig del av många människors liv. Men Newkids liv står definitivt inte stilla, tvärt om. Hemifrån har han startat serien KARANTÄN VIBBAR. Det är ett enkelt, minimalistiskt och närvarande koncept där han spelar in covers på olika låtar som lyssnarna får ta del av via Instagram. Det blir en liten tröst nu när han inte får spela live. Newkid avslöjar dock att det finns planer på ett gig i hans hemtrakt Uddevalla senare i sommar. “Tanken är att jag ska spela från ett hustak. Det känns kul att spela i Uddevalla, de skulle ha en festival i sommar som inte blir av nu” säger han. 

Foto: Mika Aberra

KARANTÄN VIBBAR har även blivit starten på något ännu större, nämligen en medverkan i musikprogrammet Så Mycket Bättre. Om det verkligen var Newkids covers som garanterade en plats är inte bekräftat, men han har sina föraningar. KARANTÄN VIBBAR blev enormt uppskattade på kort tid och talade till många människor. “Det var min agent som ringde mig. Han var väldigt hemlighetsfull. Det enda han sa först var ‘Det är klart’. Jag frågade vad han menade. Sen när han berättade och började tjata detaljer sa jag ba: ‘Jag måste lägga på nu, jag måste skrika rakt ut’. Det är sjukt!” Jag frågar om han kunnat föreställa sig att han en dag skulle delta i Så Mycket Bättre, och Newkid svarar: “Aa absolu! Det är bara att jag fick frågan så tidigt i min karriär. Jag tror typ att många kommer se mig och kanske inte veta riktigt vem jag är. Men jag är redo för det rent musikaliskt och man kommer få höra låtar som verkligen berör. Fast jag trodde att jag kanske skulle få frågan först efter ett till album”.

Den som hör albumtiteln MOUNT JHUN, kommer nog snabbt att tänka på en vulkan – och det är ingen slump. Titeln är väldigt personlig och bygger på två viktiga delar av Newkids liv: hans filippinska rötter, samt kärleken till naturen. Det finns två typer av vulkaner, explosiva samt de som bara rinner ut över omgivningen. Newkid är utan tvekan den explosiva sorten. Senast han släppte album var för två år sedan. Då kom hans EP:s SS18 och AW18 vilket är två projekt som sedan slogs samman till en fullängdare. Under de år då han inte släppte några längre projekt, samlade han på sig mycket material, känslor och erfarenheter. Allt lagrades i vulkanens kammare och nu är MOUNT JHUN redo att explodera. 

“Den här gången har jag dragit ännu mer i mina filipinska rötter. Jhun är ett namn som min pappa har gett mig, det är mitt filipinska namn. Och konceptet kring vulkanen kom så himla naturlig – en vulkan som får utbrott symboliserar en resa för mig. Jag har alltid haft intresse för natur, vulkaner och berg och ungefär samtidigt som idéen föddes hade en vulkan på Filippinerna utbrott. Sen gjorde jag till och med en wikipedia-sida om MOUNT JHUN, la in vilken bergskedja den tillhörde” berättar han. 

 

Mina tidigare projekt har känts mer kalla jämfört med det här. MOUNT JHUN är varmare och mer moget

 

Vulkanutbrott symboliserar ofta förödelse och det finns många historiska exempel på städer där människor tvingats utrymmas, eller som fullständigt ödelagts. När MOUNT JHUN har utbrott blir det dock precis tvärtom. Plattans 7 spår sprider snarare glädje och hopp i en tid många upplever som tuff. Det här albumet är varmt och romantiskt. “Känslan är typ att vara nykär” säger Newkid, och det märks. Musiken gör sig perfekt en sommardag eller när morgonsolen letar sig in genom fönstret. “Det har legat väldigt mycket negativ energi i luften. Musiken jag gör just nu är väldigt somrig och romantisk. Det är mycket känsla i låtarna. Mina tidigare projekt har känts mer kalla jämfört med det här. MOUNT JHUN är varmare och mer moget” säger han om albumet. 

Något annat som skiljer sig från Newkids tidigare album är sättet han jobbat på. En del musik har nämligen spelats in på distans på grund av karantän och reseförbud. Han säger att det finns både för- och nackdelar med det. “Jag har jobbat online nu med producenter, det brukar jag inte göra i vanliga fall” säger han. Jag undrar om det inte blir en helt annan känsla att inte kunna ses tillsammans i studion: “Jo hundra. Absolut är det så, men det finns fördelar också. Jag har velat jobba mycket med en producent i Norge. Nu när alla kör mer online har vi kunnat göra mycket mer musik. Innan orkade man liksom inte ta tag i det”.

 

Det känns som sista dansen på en bal

 

En explosiv duo som definitivt får det att blinka rött på vulkanens varningsskala är samarbetet med Jireel som gästar plattans andra spår “Dö för min”. “Vi hade gjort låten och jag hade börjat på den själv. Men länge hade vi en öppen vers där vi kände att vi ville ta in någon” berättar han. Jireel, men sin naturliga känsla för melodier, blev en perfect match. Det är ett trap-influerat spår där vi hör artisterna sjunga: “Drippa på dom som Lil Baby och Gunna”. De refererar till “Drip Too Hard” med just Lil Baby och Gunna, som är två av hiphop-världens mest aktuella namn just nu – som också gör succé när de går ihop. Och det är inte den enda musik-referensen. “Mi Amor” som är skivans mest upptempolåt för starka tankar till den ikoniska “Replay” med Iyaz från 2009. Därifrån kommer den klassiska raden: “Shawty’s like a melody in my head, that I can’t keep out” och på “Mi Amor” hörs Newkid sjunga: “Som en melodi har jag fastnat på dig”

Foto: Mika Aberra

Förutom kärleken till R&B och hiphop har Newkid alltid känt extra starkt för Frankrike. Den som lyssnat mycket på hans musik har nog lagt märke till hans återkommande referenser till huvudstaden Paris och andra franska influenser. MOUNT JHUN är inget undantag, då ett av spåren är döpt till “Clarinet” vilket är ett franskt ord. “Det är så jävla bra, det finns så många rim på clarinet” skrattar han. “Den var rolig att göra och spelades in på bara en dag. Jag och Superti [Simon Superti reds. anm] hade en vibe i studion. Paris och franska ord har ju varit en grej för mig, jag brukar nästan alltid nämna nåt” fortsätter han.

Det starkaste spåret, som lämnar störst avtryck, är passande nog en låt med just namnet “Stark”. Låten är svävande, nostalgisk, och för tankarna till skolavslutningar och orgelmusik. “Det är typ min favoritlåt, det känns som sista dansen på en bal” säger Newkid. Det är också tveklöst det mest känslosamma spåret. Han berättar att musiken är ett sätt för honom att ventilera känslor. Både genom att lyssna på musik, och att själv skapa. Han har alltid haft nära till känslor och albumet MOUNT JHUN blir därför en fiktiv vulkan som symboliserar honom och hans känslostormar. Newkid berättar att hans gig främst lockat tjejer. Efter turnén Fäller Ingen Tour upptäckte han någon typ av skifte, plötsligt var det nästan lika mycket killar som tjejer i publiken. “Killar som var där i grupp, killar som kunde hålla om eller krama varandra och sjunga med” minns han. 

Foto: Mika Aberra

När askan svalnat och röken skingrat sig, står MOUNT JHUN kvar. Albumet blir en milstolpe i Newkids karriär. Det är en 7-spårig, varm känslostorm. När vi skiljs åt berättar han att han vill börja jobba på nästa projekt så snart som möjligt. Missa inte heller att Newkid medverkar i TV-programmet Så mycket bättre 2020, och läs vår intervju med honom från 2018. MOUNT JHUN ges ut via Sony Music Sweden och för produktionen står William Forsling, Petter Alfredsson, Robin Lindvall, Picasso On The Beat, Simon Superti, Jugglerz, The Cratez och Bausa. 

Lyssna på MOUNT JHUN nedan!