Unge Ferrari: ”Jag har varit personlig i min musik förut men inte på den här nivån”

Turné i USA, debutalbumet ”Midt Imellom Magisk Og Manisk”, festivalspelningar och samarbeten. Det är mycket Unge Ferrari har lyckats bocka av, men han har inte planer på att fastna i samma loop.

Stig Haugen, som går under artistnamnet Unge Ferrari, är en utav Nordens absolut intressantaste musikakter just nu. Den norske rapparen, sångaren och låtskrivaren har lyckats fånga både hemlandet Norge, samt grannländernas hjärtan, med sitt unika artisteri och känsla för melodier. I musiken speglas både en djupare melankoli och sensuella RnB-influenser. Det är svårt att sätta en genre på Unge Ferrari - och det tycks vara just det som är tanken. I samband med sitt debutalbum Midt Imellom Magisk Og Manisk besöker han Stockholm för att genomföra ett av stoppen på hans internationella turné.

Dopest satte oss ned med Unge Ferrari mellan showerna och diskuterade mat, ballader, slagsmål på Trädgår'n, märkeskläder och de negativa sidorna utav hiphopen. Och självklart bjöd vi på röda Ferrari-bilar.

Du har nyligen släppt ditt album Midt Imellom Magisk Og Manisk, berätta om konceptet bakom albumet och varför det låter som det gör.

"Titeln kom till mig rätt sent, men jag hade konceptet ganska tydligt. Jag ville släppa något oväntat, något som inte bara är ett sound. Något som inte har historier som går från A-Ö. Jag tog med genrer jag gillar, och blandade det med artister som är up and coming som jag tycker om. Bland annat Fricky. Hela idén var att berätta lite mer om mig själv. Jag har varit personlig i min musik förut, men inte på den här nivån. Jag ville inte hamna i en loop och vara för bekväm i mitt låtskrivande - och jag kände att det var dags att gräva lite djupare. Processen genom albumet var att jag startade med en låt, vilket sedan triggade igång mig att skriva nästa låt, som sedan ledde till att jag plötsligt hade 4-5 låtar klara. Det blir mer organiskt. Jag lät musiken tala och gick mer på känsla."

Vi har tidigare hört dig jobba med många svenska namn. Bland annat Leslie Tay, Silvana Imam, Fricky, Vinter och Cherrie. Vem blir nästa collab med?

"Jag skulle gärna jobba med Veronica Maggio. Även med Mwuana och Ozzy, helt klart. Det fanns faktiskt en chans att jag skulle vara med på Triller. Nu i efterhand när jag hört albumet känner jag verkligen: 'Fuck! Jag skulle varit med'"

"Jag har varit personlig i min musik förut, men inte på den här nivån"

 

Vi har ett förslag. Har du hört talas om Yemi?

"Ja! [skrattar] Jobbar han fortfarande med Yung Gud? Yung Gud gillar inte mig! Vi höll nästan på att slåss på Trädgår'n. Han kom fram till mig och sa: 'Why the fuck do you put "young" in front of your name!?' Sedan berättade han för de som jag jobbar med att han vill 'fight me'. Det var så konstigt."

Wow... Kanske inte den bästa matchen. Var han full!?

"Hahaha! Ja, jag tror nog han var lite full."

Under intervjun befinner sig Unge Ferrari på ett utav stoppen på hans pågående turné. Innan spelningen i Sverige har han haft konsert i både England och Texas. Han berättar att han gjort en musikvideo, fixat ny tatuering och kollat in cowboyboots för 20 000kr. Med sig på spelningarna i Sverige och Norge har han svenska Jelassi som förband, som nyligen släppt sin debutsingel "Keff Båt". Han förklarar att de träffats via Cherrie och Silvana, och att han blev imponerad av hennes rapp. Han berättar att han tycker det är tråkigt att inte fler kvinnliga rappare och RnB-sångerskor vill ta platsen att släppa musik på norska.

 

Jag vet inte om det är likadant i Norge, men i Sverige är fortfarande många skeptiska till rap på svenska. Det kan nästan anses "corny". Varför tror du det är så?

"Det ses nog som lite corny ändå, men ju yngre lyssnarna är desto mer okej är det. Jag tror säkert att en 40-åring i Norge tycker jag är supertöntig som kör på norska, medan en 20-åring fattar. Det är synd, för det är många som inte ens ger det en chans."

Är det något du är trött på inom hiphop och RnB'n?

"Ja, jag tycker det där med pistoler och våld är lite utspelat nu. Visst, vi kan höra Pusha-T rappa om att han säljer coke i Amerika ... Det känns mer trovärdigt. Men det är inte lika glamoröst att ha en pistol ute i boden i Norge. Det känns lite whack. Jag förstår att många artister kommer från miljöer där det är mycket oroligheter. Men då sätter jag hellre på ett avsnitt av Sopranos. Det går att skriva om att du har en pistol utan att skryta om det. Det gäller att visa båda sidorna. Bortsett från det tycker jag det är bra tider för hiphopen. Macho-grejen är lite borta. Rappare kan sjunga och gå i damkläder och saker är mer okej, vilket är nice."

"Rappare kan sjunga och gå i damkläder och saker är mer okej"

Hur har den svenska publiken tagit emot dig när du uppträder här?

"Mycket bra faktiskt. Jag har spelat en del i Sverige, både ensam på Yaki-Da, på Gröna Lund under Silvana Imam's turné och även med RMH. Jag har väldigt många bra upplevelser. Det känns kul att vara norrman och få spela på ställen som många svenskar har som mål. "

Har du någon favoritlåt från albumet, eller är det som att välja favoritbarn?

"Haha! Nejdå. Den som har fastnat mest för mig är nog introt "BLÅ". Den är jag väldigt glad i. Sedan såklart "Balkong" också. Den avslutar vi alltid med på showerna, och då sjunger alla för full hals. Då blir jag lite emotional."

Vi på Dopest skriver mycket om streetwear, och du har tung klädstil. Vad gillar du just nu inom mode?

"Just nu har jag mycket Balenciaga. Jag tycker om att hitta high end-pieces som kanske inte är de typiska Gucci, Fendi, Prada- men som har samma kvalitet bakom hantverket. När jag var i LA hittade jag en bikerjacka, som jag inte ens kan märket på, men som jag gillar jättemycket. Jag gillar vintage - antingen hittar man ingenting i butikerna eller så hittar man guld. På senaste har jag haft på mig mycket lösa skjortor, Peak, Team Scandi och Rick Owens."

Efter turnén är Unge Ferrari's plan att börja på nästa projekt, men att samtidigt ligga lågt under tiden. När vi frågar om det är ett nytt album som gäller "shhh-ar" han oss med glimten i ögat. Han förklarar hur det känns viktigt att inte vara en artist som syns hela tiden - för om man alltid är tillgänglig blir det tillslut uttjatat. Folk får nog, och istället försvinner efterfrågan.

Kommer ni(Kollektiv med Arif & Karpe) släppa någon mer musik under MARS?

"Vi har pratat om det, och vi skulle vilja släppa något mer. Vi lade ner nästan ett år på att göra de senaste fyra låtarna, just för att vi alla är så picky. Det är mycket arbete för få låtar, men vi hoppas på att få till något innan 2020-2021."

Jag har en känsla av att du är svag för ballader. Vilken är den bästa genom tiderna?

"Genom ALLA tider!? Nu måste jag tänka alltså ... Jag tror jag måste gå på Queen's "Love Of My Life" - otroligt vacker ballad. Jag svarar säkert något annat om sex månader, men det blir mitt svar nu."

Med var sin godispåse Ferrari-bilar i handen fortsätter vi diskutera olika beslut och dilemman. Något som började med: "Skulle du hellre leva ett liv utan choklad eller ost?" ledde till en passionerad diskussion om vilket land som har den bästa chokladen. Sverige eller Norge? Unge Ferrari hävdar att Norge har den bästa mjölkchokladen i världen, men vi vet ju såklart att vi vinner. Efter ett antal olämpliga "antingen-eller" är det dags för Unge Ferrari att bege vidare till sin spelning på Debaser.

Efter en lyckad show där hela publiken sjunger med i de norska låttexterna är det solklart: vare sig du tycker om trap, RnB, rapp eller ballader - är Unge Ferrari det självklara valet.